Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Spolu behávali i rozprávali sa. Z priateľov sú súperi

Mike Babcock vstúpil v priebehu šiestich rokov do trénerského Triple Gold Clubu za zlato zo svetového šampionátu (2004), olympiády (2010, 2014) a zisk Stanleyho pohára (2007/2008 s Detroitom).

29.09.2016 21:00
Mike Babcock Foto: ,
Mike Babcock.
debata

Rodák z Ontária je symbolom súčasnej kanadskej hokejovej dominancie.

Výpis úspechov jeho náprotivka vo finále Svetového pohára Ralpha Kruegera je podstatné tenší. Dvanásť rokov pôsobil v službách švajčiarskej reprezentácie, následne si odkrútil dve sezóny na lavičke Edmontonu ako asistent, potom sa stal dokonca hlavným trénerom Oilers. Obaja sú dnes dobrí kamaráti.

Stačil telefonát

„Pamätám si na to veľmi dobre. Mike mi zavolal len 12 hodín po vyhadzove z Edmontonu. Ponúkol mi rolu experta na európske tímy. Neváhal som a neľutujem. Bola to skvelá skúsenosť,“ zaspomínal si s úsmevom na stránke SP 57-ročný kouč na 8. jún 2013.

Kanadský tím NHL ho v skrátenej sezóne 2012/2013 odvolal z pozície hlavného trénera pre neuspokojivé výsledky. Vrcholmi syna nemeckých prisťahovalcov do Kanady na švajčiarskej lavičke boli 4. miesto na MS 1998 či šieste miesto na olympiáde v Turíne 2006. O osem rokov neskôr bol pri spanilej jazde javorových listov za obhajobou olympijského zlata.

„Ralph má veľký podiel na zlate zo Soči. Keď sme čelili európskemu tímu, poradil nám,“ povedal generálny manažér Kanady na Svetovom pohári Doug Armstrong. „Vie, čo od Mika môže očakávať, ako pracuje a premýšľa. Stretávali sme sa spolu na mítingoch. Postava trénera je dôležitá, no o výsledku aj tak vždy rozhodnú hráči na ľade,“ dodal.

Ralph Krueger. Foto: SITA/AP, Jason Franson
Ralph Krueger Ralph Krueger.

Autor a rečník

O štyri roky mladší Babcock pred začiatkom finálovej série hranej na dve víťazstvá, do ktorej vstúpili jeho zverenci výhrou 3:1, vystrúhal Tímu Európy i jeho trénerovi veľkú pochvalu.

„Európania sa neustále zlepšujú. Ralph spolu so svojimi kolegami urobili kus dobrej roboty. Upútali ma – hrou bez puku aj výkonmi brankára. Finále si zaslúžia, v ňom ich čaká veľký test,“ priznal Babcock s tým, že v Soči spolu trávili veľa času najmä behaním či rozprávaním sa o hokeji .

Ten však pre Kruegera zo začiatku nebol primárnym zdrojom obživy. "Začal som sa živiť ako motivačný rečník, vydal som aj niekoľko kníh o pozitívnom myslení. Neskôr som sa stal aj členom vedenia Svetového ekonomického fóra a tam som sa mnohému naučil,“ zaspomínal si Krueger ešte na obdobie z minulého storočia.

Sám hovorí, že trénovanie je nestabilná práca. Po tom, ako dokázal z outsidera urobiť výborne fungujúci tím a finalistu Svetového pohára, visí vo vzduchu ďalšia ponuka z NHL. „V Toronte ukázal svoje výborné hokejové myslenie. Možno nepatríme k najlepším tímom na turnaji, no rozhodne sme jedným z najbystrejších,“ dodal útočník Európanov Frans Nielsen na adresu usmievavého prezidenta klubu anglickej futbalovej Premier League FC Southampton.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Svetový pohár 2016 #Mike Babcock #Ralph Krueger