Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Chára vzbudzuje hrôzu, zhodujú sa Kanaďania

Zdeno Chára bude najstarším (39 rokov) aj najvyšším (206 cm) hokejistom, ktorý sa predstaví vo finále Svetového pohára v Toronte, kde si to o trofej rozdá favorizovaná domáca Kanada a tím Európy zostavený z hráčov ôsmich krajín "starého kontinentu".

27.09.2016 17:30
Zdeno Chára, Brian Boyle Foto: ,
Kapitán Bostonu Zdeno Chára.
debata

„Chlapina, proti akej nechcete hrať. Je veľký, silný, pokryje veľa ľadu,“ povedal o slovenskom obrancovi útočník Brad Marchand, ktorý bude v tohtotýždňovej finálovej sérii hranej na dve víťazstvá teraz jeho súperom.

Cháru dokonale pozná, veď na klubovej úrovni sú dlhoročnými spoluhráčmi z Bostonu. Ale nijaké doberačky vraj nehrozia, hoci drobný Marchand (175 cm) rozhodne nepatrí medzi hokejistov, čo by si napriek chýbajúcim centimetrom nechali brnkať po svojom nose, ináč v NHL preslávenom pre svoju veľkosť. „Vzbudzuje hrôzu,“ pridal s úsmevom na Chárovu adresu.

„To, že sa neusmievam, neznamená, že sa nebavím,“ tvrdí o sebe robustný Trenčan. „Mnohokrát by ste si pomysleli, že som možno smutný, ale vnútri som šťastný a usmiaty. Takýto však som a nevyjadrujem to tak navonok. Ale možno by som mal, lebo manželka tvrdí, že mám krásny úsmev,“ konštatuje Chára.

Držiteľ Norrisovej trofeje pre najlepšieho obrancu NHL 2009 trávi na prestížnom turnaji na ľade v priemere takmer 22 minút. Strelil už aj jeden gól, ale rozhodujúce sú jeho vodcovské schopnosti. Podľa trénera Ralpha Kruegera je kľúčom k úspechu práve jeho prítomnosť. „Veža nielen pre svoje fyzické parametre. Je to človek vnútri tej veže, s ktorým je úžasné pracovať,“ podotýka kouč Európy.

„Hovorili sme o mnohých veciach, ale platí, že ak nebudeme vystupovať ako tím, nič nedosiahneme. Všetci musia ťahať za spoločný koniec povrazu. Nikto si nepotreboval dokazovať vlastné ego a pracovali sme naozaj tvrdo,“ hovorí Chára o už teraz senzačnom úspechu, ktorým nepochybne je postup do finále SP. Myšlienka spojiť do jedného kolektívu hokejistov zo Slovenska, Nemecka, Švajčiarska, Dánska, Rakúska, Francúzska, Nórska a Slovinska sa napokon osvedčila. „Bolo pre mňa skutočné potešenie spoznať týchto hráčov a byť s nimi v jednom tíme. Naozaj dobrá skúsenosť,“ doplnil Zdeno Chára. Finále SP štartuje v utorok.

debata chyba
Viac na túto tému: #Zdeno Chára #Svetový pohár 2016