Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Filc: Finále bude oslavou hokeja

Nečakané finále, zhodujú sa experti o súboji Kanada - výber Európy. Vyvrcholí ním prestížny Svetový pohár, najväčšiaa najočakávanejšia hokejová udalosť v tomto roku. Kanada do finále dokráčala suverénne, tím Európy, ktorý zložil so svojimi spolupracovníkmi generálny manažér Miroslav Šatan, sa zlepšuje od zápasu k zápasu.

27.09.2016 11:00
Ján Filc Foto:
Ján Filc.
debata

„Finále bude oslavou a skvelou reklamou hokeja,“ tvrdí hokejový expert Ján Filc, bývalý úspešný tréner slovenskej reprezentácie.

Má výber Európy proti favorizovanej Kanade šancu?
Šanca je vždy, každý zápas je iný. Aj ja som patril pred začiatkom podujatia k tým, ktorí tvrdili, že Kanada je najväčší ašpirant na prvenstvo. Predurčuje ju k tomu vysoká herná kvalita, domáce prostredie i doterajšie presvedčivé výkony. Zatiaľ nezaváhala, zápasy zvládla s prehľadom. Rýchlo vyriešila aj zápletku, keď v určitých úsekoch prehrávala. Aj v stretnutí proti Rusku rýchlo vyrovnala a v záverečnej časti dominovala. Ale aj výber Európy hrá zodpovedne a spoľahlivo, v niektorých pasážach ľahko.

Kanada v základnej skupine nad výberom Európy vyhrala. Môže to mať nejaký vplyv na finálovú sériu?
Nemyslím si. Realizačné tímy oboch mužstiev si určite predchádzajúci zápas vyhodnotili. Európania určite zvýšia ostražitosť a dajú si väčší pozor a ani Kanada si nemôže myslieť, že sa jej nemôže nič stať. Finále bude oslavou hokeja, jeho skvelou reklamou. Očakávam zaujímavé zápasy. Tradične – budú sa odvíjať od toho, kto dá prvý gól, ako zachytajú brankári.

Schyľuje sa aj k súboju brankárov Jaroslav Halák verzus Carey Price. Ktorý tím má lepšieho?
Obaja sú vynikajúci muži na svojich miestach, každý pritom chytá trochu iným štýlom. Jarovi zámorský hokej vyhovuje, doteraz patril k veľkým oporám svojho mužstva, vlieva mu istotu. To je veľmi dôležité.

Neočakávate teda jednoznačný priebeh oboch finálových zápasov?
Stať sa môže všeličo, no prekvapilo by ma.

V čom tkvie čaro výberu Európy? Začínal s kurzom na prvenstvo 33:1, čo naznačovalo outsiderskú pozíciu.
Hráči Európy sú bezosporu najpríjemnejším prekvapením doterajšieho priebehu. Ukazuje sa, že ich zaradenie do turnaja bol od organizátorov veľmi dobrý krok, hoci u niektorých vyvolal údiv. Zámer bol však jasný – ponúknuť divákom najvyššiu kvalitu, preto jedným z účastníkov bol aj výber mladých hráčov Severnej Ameriky. Na krátkosť času, ktorý mali Kruegerovi zverenci na zohratie, hrá veľmi kompaktne a organizovane. Kto však pozná pozadie a manažment tohto zoskupenia, až taký prekvapený nie je. Napospol ide o špičkových profesionálov, ktorí rozumejú svetovému hokeju. Miroslav Šatan ako generálny manažér odviedol aj s jeho štábom ľudí skvelú prácu pri zostavovaní mužstva. Ralph Krueger zúročuje svoje bohaté trénerské i manažérske skúsenosti. Má firmu na „leadership“, teda na poradenstvo, ako byť úspešný v riadení kolektívov. Je veľký motivátor, nečudo, že po ňom siahol Southampton, futbalový klub z Premier League. Je jeho prezidentom.

S Ralphom Kruegerom ste boli neraz súperi na lavičkách reprezentácií. V čom vidíte jeho najväčší prínos?
Niekedy sme boli rivali, keď viedol švajčiarsku reprezentáciu, ale aj priatelia takmer až s kamarátskym vzťahom. Netajil, že sa mu páčil československý hokej, priznal, že veľa z neho čerpal. Je majster defenzívy, s hráčmi vie komunikovať a najmä využiť ich prednosti v prospech mužstva. Je v ňom viacero lídrov – a každý sa obetuje pre kolektív. Vidieť to na hre, výsledkoch i atmosfére. V tom mužstve všetko funguje, ako má.

Teší vás výrazná slovenská stopa?
Samozrejme – v manažmente i na ľade. Slováci sú výraznými osobnosťami na každom poste: v bránke, obrane i útoku. Obrazne – dá sa povedať, že tvoria údernú formáciu, aj keď nehrajú v jednej päťke. Na víťazstve nad Švédskom rozhodujúci podiel.

Opakom výberu Európy sa stala reprezentácia USA – v skupine skončila posledná. Čo sa stalo?
Američania aj vzhľadom na potenciál, ktorý malo mužstvo, sú najväčším sklamaním. Čo sa stalo, na to musia nájsť odpoveď oni. Je možné, že nemali nemali také šťastie na trénera ako výber Európy, John Tortorella je svojský chlap. Na takomto podujatí však o úspechu nerozhoduje jeden človek, za všetkým je dlhodobá tímová práca.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Ján Filc #Svetový pohár 2016