Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Popolušku bez minulosti i budúcnosti Kanada berie vážne

Nik s nimi nepočítal a ani sa o nich príliš nezaujímal. Mali skončiť poslední bez jediného víťazstva.

27.09.2016 09:00
Svetový pohár v hokeji, tím Európy Foto: ,
Momentka zo zápasu tímu Európy proti Kanade v základnej skupine Svetového pohára.
debata

Hokejisti Európy sa však vzopreli svojmu vopred nalinkovanému osudu. Dnes v noci odohrajú s vysoko favorizovanou Kanadou prvý finálový súboj prestížneho Svetového pohára. Príbeh o európskej hokejovej Popoluške pokračuje.

„Skvelá story. Hanba nám, ak ich nebudeme brať vážne za to, čo predviedli na turnaji doteraz,“ upozorňuje generálny manažér Kanady Doug Armstrong a dodáva: „Samozrejme, nejde len o ten úžasný príbeh. Európania majú bezpochyby vynikajúci tím.“

Práve to je azda najväčšia zmena v porovnaní so začiatkom turnaja. Pred jeho štartom síce všetci rešpektovali vysoké individuálne kvality Kopitara, Hossu, Cháru, Zuccarella, Gáboríka, Josiho či Tatara, no spoločný tím bez minulosti i budúcnosti nebrali až tak vážne.

Koho nepresvedčilo nečakané a jednoznačné víťazstvo 3:0 nad USA v prvom zápase, musel definitívne priznať zlý odhad po semifinálovej výhre 3:2 v predĺžení nad Švédskom. Pod výsledkom bol opäť aj výrazný slovenský rukopis. Najväčšiu švédsku hviezdu Lundqvista prekonal Gáborík a dvakrát Tatar. Na druhej strane v bránke opäť čaroval Halák. Zlikvidoval 37 z 39 striel favorizovaného súpera.

„Nikto nepredpokladal, že sa dostaneme až do finále. Hovoria však za nás výsledky. Finále si zaslúžime. Je to skvelý pocit. Každý z nás je neuveriteľne šťastný,“ citujú Mariána Hossu zámorské médiá.

„V predĺžení zohralo svoju úlohu aj šťastie. Platí však, že ak neveríte v to, čo chcete dosiahnuť, môžete sa zbaliť a ísť domov,“ doplnil spoluhráča a dobrého kamaráta Zdeno Chára.

Hlavným hrdinom súboja bol jednoznačne dvojgólový Tomáš Tatar. V tretej tretine si po 12 sekundách na dvakrát poradil s Lundqvistom a svojím prvým bodom na turnaji poslal Európanov do vedenia 2:1. To najdôležitejšie prišlo až v predĺžení.

Síce korčuľou a dokonca na dvakrát, ale predsa poslal puk do bránky, čím rozjasal spoluhráčov. Rozhodcovia ešte skontrolovali, či rozhodujúci zásah bol v súlade s pravidlami a následne vypukli medzi zverencami Ralpha Kruegera oslavy.

„Olé, olé, olé, olé,“ spievali hráči ôsmich národností pochytaní za plecia v klbku bezbrehej radosti. „Ešte jeden týždeň, bejby,“ kričal pri odchode z ľadovej plochy Francúz Pierre-Edouard Bellemare, ktorý tesne predtým predviedol spolu s Tatarom aj netradičnú oslavnú tanečnú kreáciu.

„Je úžasné, že sme sa na jednom z najlepších turnajov na svete s najlepšími hráčmi z NHL prebojovali do finále, hoci nám predtým nik neveril. Náš skvelý príbeh pokračuje. Vieme, aké ťažké to teraz bude. Finále s Kanadou… No vnímame to ako skvelú možnosť a šťastie, že sme sa sem dostali a užívame si to,“ uviedol Tatar v pozápasových rozhovoroch.

„Samozrejme, že som bol trochu pod stresom. Keď si arbitri pozerajú záznam, nikdy si nemôžete byť ste stopercentne istý, ako sa rozhodnú. Vedel som, že puk som úmyselne nekopol do bránky. Odrazil sa mi od korčule. Preto som veril a dúfal, že bude platiť,“ dodal k rozhodujúcemu okamihu.

Tatar je už štvrtým slovenským hráčom, ktorý sa na turnaji gólovo presadil. V prvom skóroval Gáborík, v druhom Chára. S Kanaďanmi dal gól Hossa. V tíme Európanov od začiatku platí, že mužstvo vždy potiahne niekto iný.

„Tentoraz to bol Tomáš. Po zápase s Kanadou nebol spokojný s vlastným výkonom a zareagoval najlepšie, ako mohol. Mohol by som dlho rozprávať o každom z našich hráčov. Tomáš však dnes do toho dal úplne všetko. Strelil dva góly a pred rozhodujúcim vlastne vyrobil celú akciu. Pri mantineli vybojoval víťazný súboj s dvoma väčšími a silnejšími súpermi, vďaka čomu mohol na koniec akcie skórovať,“ pochválil Tatara skúsený kouč.

Finále Svetového pohára sa hrá na dva víťazné zápasy. Prvý je dnes v noci o 02.00, druhý o dva dni a prípadný tretí v noci zo soboty na nedeľu o 01.00. V skupine vyhrali Kanaďania nad Európou 4:1.

„Kanaďania, to je iná liga. Každý z nás bude musieť načrieť veľmi hlboko, aby sme mohli byť úspešní,“ cituje The Chicago Tribune Hossu. „Oddýchneme si a opäť sa dáme dokopy. Na zápasy sa pripravíme najlepšie ako to pôjde,“ doplnil ho Chára.

„Tým, že dali dokopy najlepších hokejistov Slovenska, Švajčiarska, Nemecka a ostatných európskych krajín, získali silný výber kvalitných hráčov. Majú výborný realizačný tím, veľmi dobrého brankára. Hrajú pozorne v strednom pásme. Ľuďom sa musí ich hra páčiť. Oplatí sa zaplatiť za ich zápasy. Či s nimi niekto na začiatku počítal alebo nie, nie je podstatné. Rozhoduje sa vždy na ľade,“ vystrúhal poklonu Európanom kouč Kanady Mike Babcock.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Svetový pohár 2016