Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Halák proti Priceovi. Brankári sú oporami finalistov

Jeden z najkrajších hokejových príbehov sa mohol skončiť neúspešne. Vďaka reflexívnemu zákroku slovenského brankára v predĺžení sa o pár sekúnd z druhej strany klziska prizeral na to, ako jeho krajan naklonil misky finálových váh na stranu tímu Európy.

26.09.2016 22:10
Jaroslav Halák Foto: ,
Jaroslav Halák z tímu Európy.
debata

V pamätiach zostávajú najmä strelci gólov a ich dvorní nahrávači, na brankárov sa akosi zabúda. Skvelým príkladom na Svetovom pohári je Jaroslav Halák. Tím Európy by sa bez jeho kvalít len ťažko dostal čo i len zo základnej skupiny.

Brankár New Yorku Islanders znovu potvrdil, že mu veľké zápasy svedčia. Výbornými zákrokmi držal spoluhráčov proti silným Švédom nad vodou a svoj tím vďaka 37 úspešným zákrokom doviedol k víťazstvu 3:2 v predĺžení. Vďaka tomu si mužstvo zložené z hokejistov ôsmich štátov starého kontinentu zahrá finále na dve víťazstvá proti favorizovanej Kanade. Prvý je už v stredu od 02.00, prenos vysiela stanica Dajto.

„Snažil som sa vystreliť dole pod vyrážačku, no Halák vynikajúco zasiahol. Nanešťastie sme krátko po tom inkasovali. Taký je hokej,“ povedal na stránke podujatia smutný Niklas Bäckström. Center Washingtonu v štvrtej minúte nevyužil brejkovú situáciu dvoch proti jednému. O 26 sekúnd neskôr udrel na opačnej strane Tomáš Tatar.

Halák má v Toronte skvelé štatistiky. Európsky výber doviedol k trom víťazstvám zo štyroch duelov, počas 245 odchytaných minút zneškodnil 142 zo 150 striel (priemer 1,96 inkasovaného gólu na zápas), pripísal si čisté konto proti USA, úspešnosť jeho zásahov je 94,7%.

„Keby mi niekto pred začiatkom turnaja povedal, že budeme hrať vo finále, asi by som mu neveril. Už v prípravných zápasoch sme vedeli, že musíme hrať od stretnutia k stretnutiu. Pred Svetovým pohárom som povedal, že žiaden ľahký súper tu nie je. Švédi mali kvalitné mužstvo. Sme radi, že sme cez nich postúpili ďalej,“ povedal 31-ročný rodák z Bratislavy.

Len jeden muž v maske má lepšie štatistiky ako Halák – jeho bývalý sok z Montrealu, Kanaďan Carey Price. Pred šiestimi rokmi stáli Canadiens pred ťažkým rozhodnutím. Museli rozdeliť dobre fungujúci tandem.

Obaja brankári by sa po sezóne stali voľnými hráčmi. Kvôli platovému stropu si museli vybrať medzi o dva roky mladším Priceom a v lepšej forme chystajúcim Halákom. Po výmene slovenského reprezentanta do St. Louis sa v druhom najväčšom kanadskom meste spustila vlna kritiky. V Bell Centre bol miláčikom tribún.

Price však svoju rolu zvláda výborne. Ako päťka draftu z roku 2005 napĺňa veľký potenciál, stal sa z neho jeden z najlepších brankárov na svete. Dôkazom je post jednotky v nabitom kanadskom tíme.

„Je jasné, že to bude osobné a s nádychom rivality. Obaja vedia, kto bude stáť v opačnej bránke. My aj Tím Európy sme veľmi spokojní brankárskym postom. Bude to veľmi zaujímavé. Halák je gólman, ktorého zaujíma len to, aby si svoju prácu odrobil čo najlepšie. Nič viac, nič menej,“ vyhlásil pre Yahoo! generálny manažér Kanady Doug Armstrong.

„Rivalita sa skončila. On bude v kanadskej bránke, ja v európskej. Je výborný brankár, možno najlepší v celej NHL. Budem sa mu chcieť vyrovnať,“ zložil kompliment svojmu súperovi Halák.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Jaroslav Halák #Carey Price #Svetový pohár 2016