Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Švehla: Európania spôsobili v zámorí šok

Zápasy Svetového pohára sleduje doma - v pohodlí obývačky. Palce drží Tímu Európy, za ktorý hrajú aj šiesti slovenskí hokejisti.

24.09.2016 08:00
Róbert Švehla Foto: ,
Róbert Švehla.
debata (4)

„Teší ma, že v každom stretnutí sa strelecky presadil aj niektorý zo Slovákov. Všetci sa ukazujú v dobrom svetle,“ tvrdí generálny manažér slovenskej reprezentácie a účastník Svetového pohára v roku 1996 Róbert Švehla (47).

Ako sa vám pozdáva mužstvo Európy?
Nemalo bohvieakú prípravu, ale vtedy sa ešte len dávalo dokopy. Je to mužstvo zložené z hráčov, ktorí spolu predtým v takomto zložení nikdy nehrali. Sú rôznych národností a majú rozdielnu mentalitu. Naostro im to už však vypálilo s Američanmi parádne, a to ich vlastne posunulo do semifinále. Dá sa povedať, že svojimi výkonmi prekvapili. Američania s Kanaďanmi boli jednoznační favoriti skupiny.

Čo hovoríte na výkony slovenských hráčov?
Teší ma, že v každom stretnutí sa strelecky presadil aj niektorý zo slovenských hokejistov. Všetci sa ukazujú v dobrom svetle. Najviac je vidieť brankára Jara Haláka. V prvom prípravnom súboji začal rozpačito, rovnako ako celé mužstvo. S Američanmi však už odchytal výborný zápas. Začalo sa mu dariť a vo výborných výkonoch pokračuje.

Z pôsobenia v zámorí dobre poznáte mentalitu Američanov i Kanaďanov. Aké veľké je pre organizátorov sklamanie, že USA nepostúpili do play off?
Jasné, že ich to mrzí a hnevá. Kanadský pohár – teraz už pod názvom Svetový – predsa vznikol pre potreby Kanaďanov a Američanov. Je pre nich veľký šok, že Američania nepostúpili do semifinále a nakoniec to nevyšlo ani výberu mladíkov do 23 rokov, ktorí mali veľmi dobrú prípravu a neboli ďaleko od toho, aby zdolali Švédov a bojovali o medaily.

Kto vás zatiaľ najpozitívnejšie prekvapil?
Mladíci sú na tom skvele rýchlostne, ale bolo vidieť aj to, že skúseností ešte nemajú toľko ako Švédi či Rusi. Prejavilo sa to štyrmi gólmi v krátkom slede od Rusov, ale aj tým, že prišli o dvojgólové vedenie so Švédmi. Celkovo je to zatiaľ vydarený turnaj. Pozdáva sa mi. Za ozajstné prekvapenie považujem len vyradenie USA.

Ako podľa vás dopadnú semifinálové zápasy?
Nie som vôbec dobrý tipér a navyše je mi to v podstate jedno. Rád si pozriem kvalitný hokej. Samozrejme, keďže za Európu hrajú aj slovenskí chalani, budem im držať palce. Netrúfam si odhadnúť ani to, kto je favoritom tej-ktorej dvojice. Očakávam vyrovnané stretnutia. Rozhodne momentálna forma.

Nemali ste chuť ísť sa na turnaj pozrieť osobne?
Ani nie. Zápasy si môžem pozrieť aj doma a pozvánku od organizátorov sme nedostali. Navyše, súťaže v Európe sú už v plnom prúde, takže musíme sledovať hráčov, aby sme boli v obraze.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Róbert Švehla #Svetový pohár 2016