Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Európania sa túžia dostať o level vyššie. Zopakujú triumf z prípravy?

Od vyššej prehry než 1:4 s domácou Kanadou v stredajšom stretnutí A-skupiny na Svetovom pohári v Toronte uchránil hokejistov Európy predovšetkým výborný Jaroslav Halák.

22.09.2016 09:47
Marián Hossa, Mark Streit Foto: ,
Marián Hossa (vľavo) oslavuje gól so spoluhráčom z Tímu Európy Markom Streitom.
debata

Tridsaťjedenročný brankár New Yorku Islanders v severoamerickej NHL síce inkasoval štyrikrát, ale poradil si až so 42 pokusmi domáceho mužstva. „Každý mohol vidieť, že sú od nás o čosi lepší. Prevýšili nás v počte striel, šancí. Jaro zachytal skvele, zdolať tento tím je skutočne veľmi ťažké. Nikdy neviete, čo sa môže stať, ale bude to pre každého vskutku náročné,“ citoval oficiálny web turnaja slovenského krídelníka Mariána Hossu, ktorý ako jediný prekonal kanadského brankára Coreyho Crawforda – v 25. min nachytal na hruškách klubového spoluhráča z dresu Blackhawks ľahko nahodeným pukom z pravého krídla z úrovne bránkovej čiary.

„Pred zápasom som bol nepokojný. Mať na sebe tento dres, byť na ľade s týmito hráčmi, vždy som chcel byť súčasťou takého niečoho. To všetko sa podpísalo pod malú nervozitu. Bolo skvelé zahrať si v takomto zápase,“ konštatoval Crawford, ktorý zlikvidoval 19 striel.

Európa obsadila v A-skupine 2. priečku a v play off vyzve Švédsko. „Naším cieľom bol postup do semifinále, čo je pre túto partiu skvelý úspech. Sme šťastní a, samozrejme, teraz chceme ešte viac,“ vraví švajčiarsky obranca Roman Josi. „Sme tam, kde sme chceli byť. S tým sa však neuspokojíme. Ak už nič iné, tak nás v najbližších troch dňoch poženie vpred túžba dostať sa s týmto tímom ešte o level vyššie,“ tvrdí tréner Ralph Krueger. Pre jeho mužstvo môže byť povzbudivé, že si v príprave na SP poradilo so Švédmi vo Washingtone presvedčivo 6:2.

„Vtedy ešte len pricestovali z Európy, odvtedy sa omnoho zlepšili. V súboji so Severnou Amerikou, v ktorom potrebovali bod (napokon prehra 3:4 po predĺžení, pozn.), dobre zareagovali na náročnú pozíciu a nevydarený štart. Bude to bitka európskych výberov, sebavedomie nám nechýba, aj keď na nás rozhodne čaká náročnejší protivník ako vo Washingtone. Verím však, že aj my sme lepší a viac si vedomí toho, čoho sme schopní,“ dodáva Krueger.

„Prekvapenia sa na turnaji dejú,“ pridáva Marián Hossa. „Nikto nám neveril, najmä nie po dvoch prípravných zápasoch proti severoamerickým mladíkom. Rozdrvili nás. Nikto nám nedával šancu vyhrať čo i len zápas. A teraz sme v najlepšej štvorke,“ pripomína 37-ročný krídelník, jeden z troch doterajších slovenských strelcov na turnaji v drese Európy. Proti víťazovi B-skupiny Švédsku nastúpi mix hráčov z ôsmich krajín v sobotu alebo nedeľu.

„Zlepšili sa. V príprave proti nám neodohrali svoj najvydarenejší zápas, my sme v ňom hrali celkom dobre. Teraz to bude úplne iný súboj,“ upozorňuje Roman Josi, že na washingtonský hladký úspech treba zabudnúť.

debata chyba
Viac na túto tému: #kanadská hokejová reprezentácia #Svetový pohár 2016 #Tím Európy