Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Malý Nór obdivuje Hossu s Gáboríkom a robí veľké veci

So 171 centimetrami by bol nízky aj na futbal. Medzi podstatne vyššími kolegami z hokejového ľadu sa však nestratil, práve naopak.

21.09.2016 20:00
mats zuccarello, tím európy, Foto: ,
Mats Zuccarello sa teší z gólu proti Česku.
debata

Aj vďaka Matsovi Zuccarellovi sa z najväčšieho outsidera stal miláčik publika a nečakaný postupujúci do nabitého semifinále. Môže Tím Európy celý turnaj aj vyhrať? „Prečo nie? Veď aj Spojené štáty americké vyhrali olympiádu v roku 1980. Zázraky sa dejú,“ odpovedal na webe Svetového pohára rodák z Osla.

Jediný Nór

Po dvoch skvelých sezónach vo švédskom MoDo po ňom ako voľnom hráčovi v roku 2010 siahol New York Rangers. V 351 zápasoch má na konte solídnych 227 bodov (78+149). Na SP si v prvých dvoch dueloch pripísal asistenciu na gól Mariána Gáboríka v dueli s USA, proti Česku zaznamenal presný zásah aj milimetrovú prihrávku na rozhodujúci gól Leona Draisaitla.

„Sme banda chalanov, ktorá si v šatni sadla, smeje sa a užíva si skvelý turnaj. Každý z nás vie, že reprezentuje celú svoju domovinu. Veľa chalanov prišlo z malých krajín a bez Tímu Európy by si nikdy nemohli zahrať na turnaji takéhoto formátu,“ vraví jediný nórsky hokejista vo výbere generálneho manažéra Miroslava Šatana. S ním sú súčasťou mužstva aj reprezentanti ďalších siedmich štátov starého kontinentu, vrátane šiestich Slovákov.

„Hrať s Hossom či Gáboríkom je vždy zábava. Kedysi som ich obdivoval a dnes som s nimi v jednej šatni. Keď hráte proti Kopitarovi, oceňujete jeho kvalitu. Bellemare je veľmi podceňovaný, Hansen neskutočne drie, Josi raz bude jedným z najlepších obrancov v NHL. Všetci si svoju rolu v tíme užívame,“ pochválil spoluhráčov.

Znamenitý rok

Bookmakeri, odborníci i niektoré mužstvá považovali európsky výber za tím do počtu a očakávali, že skončí hlboko v poli porazených. Poriadne sa však prerátali. „Stále si veríme. Keď sa pozriete na náš tím, je tam osem prsteňov za zisk Stanleyho pohára. Máme dostatok skúsenosti z ťažkých duelov aj hokejovej šikovnosti. To, že sme výberom viacerých hráčov z malých krajín ešte neznamená, že sa nám nebude dariť. Odohrali sme dva dobré súboje. Tešíme sa, že sme v semifinále.“

„Bolo to veľkolepé, jeden z najkrajších zážitkov v mojej kariére. Hrali sme na mojom domácom ľade v Osle, hľadisko bolo vypredané. Prehrávali sme 0:1, no dve minúty pred koncom sme skórovali a zvíťazili 2:1. Bol to neuveriteľný zážitok a znamenitý rok pre Nórsko. Taká malá krajina sa predstaví na veľkom olympijskom ľade,“ opísala rozhodujúce víťazstvo nad Francúzskom, ktoré posunulo Nórsko na Hry do Pjongčangu 2018, najväčšia hviezda reprezentácie a autor vyrovnávajúceho presného zásahu.

Po dueli mu prišla osobne zablahoželať aj nórska predsedníčka vlády Erna Solbergová. Štúply krídelník je vo svojej rodnej krajine celebritou. „Rád sa domov vraciam. Ľudia sa chodia na mňa pozerať aj do New Yorku. Viacerí z nich začali kvôli mne fandiť hokeju, čo si nesmierne vážim. Snažím sa Nórsku vrátiť to, čo dalo mne.“

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Svetový pohár 2016 #Mats Zuccarello