Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Lundqvist má rád veľké zápasy, prípravu mal katastrofálnu

Švédi v príprave na Svetový pohár v hokeji prehrali dva z troch zápasov a inkasovali spolu 12 gólov. Lenže prišli súťažné stretnutia a realita je iná. Švédsko má po dvoch svojich vystúpeniach v B-skupine v Toronte na konte dve víťazstvá.

21.09.2016 15:30
Švédsko, hokej, Lundqvist Foto:
Švédsky brankár Henrik Lundqvist.
debata

Síce s menším počtom gólov a prevahou pozornej defenzívy a skvelých zákrokov brankárov, ale nijako to neznižuje podstatu, že Švédi majú namierené do semifinále. V súboji so severskými susedmi z Fínska (2:0) im stačila jedna vydarená akcia prvého útoku a skvelý výkon brankára Henrika Lundqvista, ktorý zastavil všetkých 36 fínskych streleckých pokusov. A pritom v príprave bol rešpektovaný švédsky gólman poriadne deravý. Vo dvoch zápasoch mal priemer inkasovaných gólov 4,49 (36 striel/8 gólov) a úspešnosť zásahov iba 77,8 %. Súboj proti Európanom po piatich góloch na svojom konte ani nedochytal.

„Mám rád veľké a dôležité zápasy. Teší ma, keď mám veľa práce a môžem pomôcť mužstvu. V prvej tretine som ešte nebol celkom rozhýbaný, ale neskôr sa to zlepšilo a dostal som sa do pohody,“ uviedol na tlačovej konferencii Henrik Lundqvist, dlhoročná opora výberu „Tre kronor“ aj tímu New York Rangers. „Mali sme dosť príežitostí, ale on bol jednoducho skvelý. Bez gólov sa vyhrať nedá,“ potvrdil mladý fínsky útočník Patrik Laine. „Celkovo sme hrali dobre, ale zvíťazilo správne mužstvo,“ priznal Laine kvalitu súpera.

V prvom stretnutí na SP v Toronte Lundqvist absentoval pre príznaky chrípky. Proti Rusom ho výborne zastúpil Jacob Markström, v súboji s Fínmi si už perfektne zastal svoje miesto. „Fyzicky sa cítim výborne. Mal som oveľa viac energie ako v predchádzajúcich dňoch. Mentálne to bolo náročnejšie, ale postupne som sa skoncentroval na dôležité okamihy v zápase. Samozrejme, výrazne mi pomohli hráči predo mnou. Náš defenzívny systém bol skvelý vrátane hry dozadu v podaní útočníkov,“ pochvílil Lundqvist svojich spoluhráčov.

Na severanov čaká už v stredu od 21.00 h SELČ posledné skupinové vystúpenie proti mladíkom zo Severnej Ameriky. Na potvrdenie postupu im stačí jeden bod, čiže aj prehra v predĺžení alebo po nájazdoch. „Samozrejme, že chcem nastúpiť. Konečné slovo však bude mať tréner,“ skonštatoval Lundqvist obozretne.

debata chyba
Viac na túto tému: #Henrik Lundqvist #Svetový pohár 2016