Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Záborský: Teším sa na vianočnú kozu i súboje s Hudáčkovcami

Po dvoch vydarených sezónach v IFK Helsinki sa rozhodol vyskúšať niečo nové. Obávaný kanonier Tomáš Záborský (28) opustil fínsku Liigu a zamieril do susednej švédskej SHL, kde si bude v aktuálnom ročníku obliekať dres Brynäs IF.

20.09.2016 11:30
Tomáš Záborský Foto:
Tomáš Záborský.
debata (1)

„Aj tu odo mňa očakávajú body. Chcú, aby som bol líder. Tlak mi však nikdy neprekážal. V príprave sa mi celkom darilo. Verím, že to prenesiem aj do sezóny a budeme sa držať v popredí tabuľky,“ tvrdí rodák z Trenčína.

Vo Fínsku ste patrili k hviezdam súťaže. Prečo ste ho vymenili za Švédsko?
Mal som viacero variant, ktoré som preberal s agentom. Ak som mal ostať vo Fínsku, tak som chcel podpísať trojročnú zmluvu, keďže mi predošlé dva ročníky vyšli veľmi dobre a získal som v nich veľa bodov. Keďže to nevyšlo, rozhodol som sa pre odchod do inej ligy, aby som vyskúšal niečo nové. V hre boli Švédsko a Švajčiarsko. Vybral som si Brynäs, ktoré prišlo s veľmi solídnou ponukou.

V čom je najväčší rozdiel medzi fínskou a švédskou ligou?
Rozdiely sú výrazné. Štýl hokeja je úplne iný. Vo Fínsku sa veľa korčuľuje hore-dole, tu sa hrá viac systémovo. Každý sa snaží tlačiť a napádať súpera celoplošne, zatiaľ čo vo Fínsku, keď hráči videli, že nemajú šancu zobrať súperovi puk, čakali v strednom pásme. Švédi aj v takom prípade naháňajú súpera. Je to tu dosť o fyzičke. Máme aj veľmi veľa mítingov – počas tréningov i pred zápasmi.

Robilo vám problémy zvyknúť si na nový systém?
Ani nie. Pripravený som dobre, s fyzičkou problémy nemám. No prípravu v klube by som kvantitou trénovania prirovnal až ku KHL. Na štadión prichádzam pred ôsmou ráno a domov sa vraciam o pol tretej poobede. Tréningy sú dosť náročné a najmä všetko dlho trvá.

Prekvapilo vás ešte niečo?
Vo Fínsku sme sa nemuseli takmer o nič starať, všetko vybavili ľudia z klubu. Tu si niektoré veci riešia hráči sami. Inak som však v klube veľmi spokojný. Mužstvo vyzerá dobre. Máme desiatich nových hráčov, vytváral sa úplne nový tím a zapadol som bez problémov. Prišlo dosť útočníkov, tréner skladá formácie odznova, nemá zohraté lajny z minulej sezóny, čo bolo pre mňa plus. V príprave sa mi darilo, v šiestich zápasoch som nazbieral sedem bodov a skóroval som aj v piatkovej generálke s Djurgaardenom. Spokojní sú v klube a rovnako aj ja. Azda budem mať dobrý aj vstup do sezóny. Začíname v piatok s Frölundou.

S kým by ste mali nastupovať v útoku?
S Nickom Johnsonom a Jonathanom Granströmom. Dve päťky sa majú starať o ofenzívu a dve formácie budú brániť, tvrdo drieť a hrať oslabenia. Vyzerá to zatiaľ celkom dobre.

Hrali ste aj v KHL. Je ľahšie prísť do tímu švédskej ligy alebo do Ruska?
Vo Švédsku je to trochu jednoduchšie. Rusi sú veľkú patrioti a po anglicky sa tam príliš nedorozumiete. Treba sa naučiť jazyk. Do Omska som prišiel s nulovou znalosťou ruštiny, takže som to mal v úvode náročnejšie. Tu všetci rozprávajú po anglicky, takže nemám žiaden problém sa dohovoriť. Aj čo sa týka stravy a obchodov, je tu niekoľko obchodných reťazcov, ktoré sú aj na Slovensku.

V minulej sezóne skončilo Brynäs po základnej časti desiate. Boli v klube sklamaní?
Áno, lebo začali veľmi dobre. Do decembra boli tretí v tabuľke, potom však prišli zranenia kľúčových hráčov z prvej päťky a začali prehrávať. Švédska liga je veľmi vyrovnaná. Keď stratíte na dlhý čas hráčov z prvých dvoch formácií, ťažko sa to nahrádza.

Od vás čakajú najmä góly?
Samozrejme, mal by som byť líder. Budeme hrať prvú presilovku, nastupujem aj v prvej formácii. Produktivita sa odo mňa, pochopiteľne, očakáva. Verím, že vedenie nesklamem. Všade, kde som bol, som robil body. Aj keby som hral vo štvrtej päťke, tak by som od seba očakával maximum. Samozrejme, základ je vždy dôvera trénera. Bez nej majú aj najlepší hokejisti problém presadiť sa.

Aké si dávate v klube ciele?
Vo Švédsku aj Fínsku je pre každé mužstvo cieľ prebojovať sa do prvej šestky. Dáva to záruku play off a trošku času na oddych pred štartom vyraďovacích bojov. V baráži sa totiž môže stať všeličo. Tomu by sme sa najradšej vyhli, aj keď konkurencia bude veľmi silná. V Lige majstrov všetky švédske tímy vyhrali svoju skupinu. Bude to rozhodne zaujímavé.

Poznáte recept na brankára Örebra Júliusa Hudáčka?
Jula aj Libora dobre poznám, ale proti Julovi som medzi dospelými nikdy nehral. Možno len v mládežníckych družstvách. Uvidíme v sezóne, či na neho niečo vymyslím. S Örebrom sme hrali v príprave, ale práve vtedy Julo nechytal.

Ako sa vám pozdáva mesto Gävle, kde klub sídli?
Gävle je maličké mesto podobné Trenčínu. Veľmi pekné. S manželkou máme nádherný byt s výhľadom na more. Zázemie je tu veľmi dobré. Pred štartom sezóny dostaneme aj nové autá. Starajú sa o nás super. Dúfam, že si pohodičku prenesiem aj do sezóny. Aj manželka si v novom prostredí celkom zvykla. Páči sa jej tu. Už sa pozná aj s manželkami viacerých spoluhráčov.

Poznávacím znamením mesta je vraj tradícia stavania veľkej vianočnej kozy zo slamy. Už ste o nej počuli?
Jasné. To bolo prvé, o čom mi človek z klubu rozprával cestou z letiska. V meste sú rôzne sochy a preliezky v tvare kôz. Veľkú kozu stavajú v decembri a tradične ho niekto počas sviatkov podpáli. Všetci sa na neho chodia pozerať a čakajú, kedy sa to stane. Neviem ešte presne, ako táto tradícia vznikla, ale je to celkom zaujímavé. Som zvedavý, ako to bude vyzerať. Dúfam, že sa v tom čase budeme pohybovať niekde vpredu v tabuľke.

Nechýba vám vo Švédsku obľúbená sauna?
Je pravda, že tu nie je bežné mať byt so saunou, takže ho nemám ani ja. No máme saunu v kabíne a to mi stačí.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Tomáš Záborský #SHL #Brynäs IF