Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Kopecký: Trénujem, čakám a trávim viac času so synmi

Hoci má s Třincom zmluvu ešte na tri roky, pripravuje sa sám a nevie, kde a kedy začne novú sezónu. Dvojnásobný víťaz Stanleyho pohára Tomáš Kopecký (34) v lete v bohatom českom klube z vôle vedenia skončil, no na rozviazaní kontraktu sa obe strany nedohodli.

06.09.2016 06:00
Tomáš Kopecký Foto: ,
Tomáš Kopecký.
debata (1)

„Hľadám si nový angažmán. Keď s agentom niečo nájdeme, budeme s vedením Třinca debatovať, čo ďalej,“ približuje nezávideniahodnú situáciu strieborný medailista z hokejových MS 2012 v Helsinkách.

Kde momentálne trénujete?
Pripravujem sa sám a na ľad chodím s Duklou Trenčín. V Třinci sme zatiaľ nič nevyriešili, stále som hráčom klubu. Hľadám si angažmán a čakám. Nemá význam to viac rozoberať. Verím, že sa to čo najskôr vyrieši a budem opäť hrávať.

Potrebovali ste povolenie, aby ste sa mohli pripravovať s Trenčínom?
Od Třinca som dostal individuálny tréningový plán a je už na mne, kde a s kým sa pripravujem.

V ktorej súťaži by ste chceli pokračovať?
Trošku sme to s agentom rozoberali, ale nemám žiadnu vysnívanú ligu. Možno by som uprednostnil skôr niečo bližšie k Slovensku. V tomto bol Třinec ideálny. Pomaly sa rozbiehajú všetky ligy a uvidíme, kde sa uvoľní nejaké miesto. Možno sa niekomu nebude dariť alebo sa mužstvu zraní viacero hráčov. Podľa toho sa zariadime. Ja zatiaľ robím všetko preto, aby som bol na sezónu čo najlepšie pripravený.

Záujem o vás prejavil nováčik KHL z Pekingu. Na čom stroskotali rokovania?
Agent mi telefonoval, že majú záujem, ale nedohodli sme sa na podmienkach. Navyše, hrať KHL v Číne musí byť nesmierne náročné z pohľadu cestovania. Hráči Kchun-lunu musia stráviť v lietadle azda polovicu sezóny. Všetko je extrémne ďaleko. Počas kariéry som sa už nacestoval dosť.

Slovan sa neozval?
Zatiaľ o tom neviem.

V predošlých rokoch ste počas tohto obdobia už zarezávali v zámorí a chystali sa na sezónu NHL. Aj vlani ste ešte absolvovali kemp Chicaga, hoci zmluvu ste si nevybojovali. Aké to je ostať aj v septembri doma na Slovensku?
Samozrejme, je mi to trochu ľúto, keď vidím, že chalani pomaly odchádzajú do Ameriky a Kanady, ale taký je život. Vedel som, že v NHL nebudem hrať do štyridsiatky. S tým, že do zámoria sa viac nevrátim, som zmierený už od vlaňajška. Na druhej strane je super, že môžem byť doma. Synovia šli včera po prvý raz do školy a starší Jakub začal hrať v Dukle hokej. Môžem s nimi tráviť viac času.

Kde pôsobil v minulej sezóne?
Musel ju vynechať pre vážne zranenie nohy. Znášal to ťažko, hokej mu chýbal. Od februára mohol aspoň korčuľovať a športovať, párkrát bol s rovesníkmi na ľade a potom s nimi absolvoval celú letnú prípravu. Teraz si to opäť užíva.

Zvykli si už synovia na život na Slovensku?
Jakub si ešte stále zvyká. Mal to náročné. Päť rokov chodil do školy v Amerike… Mladší Tobias to má jednoduchšie. Pred rokom šiel do prvej triedy, takže si nemusí zvykať na veľké zmeny.

Aké leto máte za sebou?
Príjemné. Bolo v podstate rovnaké ako predošlé. Sezónu sme s Třincom skončili už v marci. Následne sme leteli na desať dní na Floridu pobaliť si veci, ktoré sme tam ešte mali. Domov sme poslali jeden plný kontajner zimných vecí, oblečenia či nábytku. Za tie roky sa toho nahromadilo dosť. Po návrate sme už nešli nikam na zahraničnú dovolenku. Boli sme len na Slovensku.

Nelákalo vás more?
Ani nie. Slovensko je pre nás po rokoch v zámorí vzácne. Celej rodine sa doma veľmi páči. Boli sme na chate pri Martine a v Tatrách. Týždeň sme sa bicyklovali a vyrážali na túry. Manželka má radšej dlhšie túry, ja preferujem bicykel. Vyšli sme napríklad na Téryho chatu. Mňa viac lákajú adrenalínové túry, trebárs s vodcom na Gerlach, ale tam by som zase nedostal manželku. S Jakubom sme boli aj na celodennom cyklistickom výlete. Prešli sme z Tatier do Kežmarku a späť, vyšli k Sliezskemu domu.

Budete sledovať blížiaci sa Svetový pohár?
Samozrejme. Všetky zápasy asi nie, ale keď bude nejaký v rozumnom čase, rád si ho pozriem. Palce budem držať našim chalanom v zmiešanom tíme Európy. Majú veľmi kvalitné mužstvo, mohli by príjemne prekvapiť. No všetky tímy budú veľmi silné, aj zámorský výber do 23 rokov. Bude to po dlhých rokoch, očakávam veľmi kvalitné a vyrovnané zápasy.

Čo vás najviac zaujalo počas olympijských hier v Riu?
Sledoval som najmä súťaže, kde boli v akcii slovenskí športovci. Držal som im palce. Navyše, veľmi ma baví atletika a športová streľba – skeet a trap. Viackrát som si už bol zastrieľať na holuby, je to pre mňa skvelý relax. Strieľal som už aj s Dankou Bartekovou. Prezradila mi rôzne detaily, ktoré nemáte šancu sami postrehnúť. Mám rád tipy od profesionálnych športovcov z iných odvetví. Každý šport je zaujímavý, najmä, keď vám o ňom porozprávajú experti. Možno sa to nezdá, ale streľba je veľmi náročný šport.

Čo vám ide lepšie skeet alebo trap?
Ťažko povedať. Trap je náročnejší tým, že holuby letia od vás, ale pri skeete si zas musíte nahadzovať flintu do ramena, čo mi robilo problémy. Je to najmä o tréningu. Keď som bol strieľať pred štyrmi rokmi, tak som prišiel domov s úplne modrým ramenom. Treba sa to naučiť.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Tomáš Kopecký