Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Rekordér Jágr sa vrátil na trón. Získal dvanástu Zlatú hokejku

Štyridsaťštyriročný útočník Jaromír Jágr z Floridy získal po dvanástykrát v kariére Zlatú hokejku pre najlepšieho českého hokejistu.

25.06.2016 23:16
Jaromír Jágr Foto: ,
Jaromír Jágr.
debata (1)

Na trón sa vrátil po ročnej pauze. Suverénny rekordér ankety vyhral o 102 bodov pred útočníkom Tomášom Hertlom zo San Jose, tretí skončil so stratou ďalších 12 bodov center Tomáš Plekanec z Montrealu.

Jágr ovládol anketu s 522 bodmi tretie kolo ankety. Po minuloročnom druhom mieste za útočníkom Jakubom Voráčkom z Philadelphie nadviazal na triumfy z rokov 1995–96, 1999–2000, 2002, 2005–08, 2011 a 2014.

V stredu v Las Vegas na slávnostnom vyhlásení cien NHL čerstvý držiteľ Bill Masterton Memorial Trophy za vytrvalosť, športový prístup a oddanosť hokeju v NHL chýbal, pretože chcel zostať doma v Kladne s chorým otcom. Na galavačere v karlovarskom Grandhoteli Pupp sa olympijský víťaz z Nagana a dvojnásobný majster sveta zúčastnil osobne aj s priateľkou Veronikou Kopřivovou.

„Cestou do Varov som premýšľal, komu by som poďakoval, keby som náhodou vyhral. V mojich rokoch už človek musí ďakovať všetkým a bol by som tu hrozne dlho,“ smial sa Jágr na pódiu. „Veľmi rád by som sa poďakoval organizácii Floridy Panthers, ktorá mi dala v mojich rokoch šancu hrať na takej úrovni. Tiež mojim spoluhráčom, rodine, Veronike a kamarátom, ktorí mi vždy pomáhali, keď sa mi nedarilo,“ uviedol.

Jágr si v uplynulej sezóne NHL pripísal v 79 zápasoch 27 gólov a 39 asistencií a bol najproduktívnejším českým hráčom v súťaži. V šiestich zápasoch play off zaznamenal dve asistencie. Stal sa najstarším hráčom v histórii NHL, ktorý prekonal hranicu 60 bodov v jednom ročníku.

V Zlatej hokejke má Jágr na konte aj sedem druhých miest a jedno tretie. Medzi najlepšou trojicou nechýbal od roku 2003, keď obsadil pri pôsobení vo Washingtone šieste miesto. V prvej desiatke je už po dvadsiatytretíkrát. Nebol v nej naposledy v roku 1994, keď skončil jedenásty.

Druhý Hertl, ktorý sa so San Jose dostal do finále Stanleyho pohára a bol s 11 bodmi z 20 duelov najproduktívnejším Čechom v play off, na vyhlásení chýbal. Po zranení kolena v zámorí rehabilituje pod dohľadom Sharks. Rovnako sa na galavečeri nezúčastnil tretí Plekanec, ktorý sa tiež zdržiava za oceánom. Kapitán českej reprezentácie na MS v Rusku bol na tretej pozícii tretíkrát a v minulosti bol aj trikrát druhý.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Florida Panthers #Jaromír Jágr #Zlatá hokejka