Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Je rozhodnuté! Prezidentom SZĽH sa stal Martin Kohút

Presne s úderom polnoci zo štvrtka na piatok sa delegáti Kongresu slovenského zväzu ľadového hokeja (SZĽH) dozvedeli výsledok podvečerných volieb. Najdôležitejšou informáciou bolo zvolenie Martina Kohúta za prezidenta zväzu na najbližšie tri roky, teda do júna 2019. Štyridsaťpäťročný rodák z Michaloviec nepovažuje úspešnú kandidatúru na spomenutý post za koniec cesty.

17.06.2016 00:20 , aktualizované: 07:06
martin kohút, szľh Foto: ,
Martin Kohút na kongrese SZĽH.
debata (1)

"Je to len jej začiatok. Je to niečo, čo som dosiahol v krátkej kampani. O čo bola kratšia, o to bola intenzívnejšia. Verím, že sa mi na zväze podarí postaviť taký tím, aby sme prezentovaný program začali čo najskôr realizovať,“ povedal úspešný manažér niekoľko okamihov po zvolení za hokejového šéfa.

„Určite nie som najlepší manažér na svete. Mám obrovskú pokoru pred ľuďmi, ktorý na Slovensku robia manažment. Poznáme veľmi veľa lepších manažérov, ako som ja. Bol som však presvedčený o tom, že som v tomto lepší ako Tibor Turan. Verím, že sa mi podarí naplniť môj program, pretože to chcem a túžim, aby som tieto veci urobil. Mám záväzok v tom, aby som to dokázal,“ pokračoval nástupca Igora Nemečka, ktorý bol prezidentom SZĽH ostatných päť rokov a v "jeho“ výkonnom výbore v sezóne 2015/2016 pôsobil aj Martin Kohút.

Hromadné výmeny v pláne nie sú

Nový šéf hokejového zväzu po zvolení do funkcie neplánuje hromadnú personálnu výmenu v SZĽH. "Keď som po prezentovaní výsledkov volieb odchádzal z miestnosti, videl som smutných pracovníkov zväzu. Neviem, či to bola únava alebo nejaký strach. Určite nie som ten, ktorý teraz chce vyhodiť polovicu zväzu. Nie je to tak. Budem sa snažiť, aby každý dostal šancu. Chcem sa s každým rozprávať a vysvetliť, ako by sa malo pracovať, ako to má byť nastavené. SZĽH je totiž servisná organizácia pre celé hokejové hnutie. Pokúsim sa niečo zmeniť, aby ľudia chodili do práce s radosťou a tešili sa na hokej,“ povedal Martin Kohút a pripomenul aj to, že s jeho príchodom na čelo strešnej organizácie slovenského hokeja sa automaticky zlepšuje komunikácia s vedením najvyššej súťaže.

"Nemyslím si, že máme nejaký komunikačný problém s predstavenstvom Pro-Hokeja. Som presvedčený, že to bude úplne v inom nastavení, ako to bolo doteraz,“ pokračoval M. Kohút.

Začiatkom júna pri prezentácii volebného programu Martina Kohúta nechýbal v auditóriu ani šéf spomenutého Pro-Hokeja Richard Lintner, ktorý sa netajil podporou cieľov nového prezidenta SZĽH.

"Naše vzťahy sú korektné a povedal by som, že až priateľské. Nie je to však tak, že som bol kandidátom Richarda Lintnera, ako to bolo často prezentované,“ upozornil úspešný manažér a doplnil:

Program predstavil aj hráčom z NHL

„Svoj program som predstavil aj všetkým chlapcom z NHL, päť hodín som im to prezentoval a získal ich podporu. Nie pre moju osobu, o to som ani nežiadal. Je to o budúcnosti a budovaní si dôvery. Bude to založené na tom, ako budem plniť, čo som povedal. Budem sa snažiť o to, aby som získal ich dôveru činmi. Oni sú ochotní pomáhať slovenskému hokeju kráčať vpred, aby sa mnou prezentovaný program naplnil.“

Pár minút po zvolení za prezidenta SZĽH sa Martin Kohút nedokázal v rýchlosti vyjadriť k tomu, čo bude v najbližšej budúcnosti pre neho najťažšie. „Teraz o tom nemám predstavu. Viem, aký mám cieľ, kam sa chcem dostať. Napríklad o rok budem vedieť povedať, čo bolo najťažšie,“ poznamenal.

Šéfa hokejového zväzu nečaká vo funkcii „prechádzka ružovou záhradou“. Do jedenásťčlenného výkonného výboru sa totiž nedostalo viacero jeho podporovateľov. "Kluby dali dôveru mne ako manažérovi, no aj funkcionárom, ktorí vo výkonnom výbore už boli. Všetci sú to ľudia, ktorí majú radi hokej. Nie je tam nik, kto by ho nemal rád. Budem sa s nimi baviť o tom, aby sme veci riešili spoločne. Už dnes viem zaručiť jedno. Budem snažiť o to, aby neboli konflikty,“ povedal Martin Kohút.

Turan spolupracovať nebude

Koncom decembra 2015 prišiel Tibor Turan o miesto v tipsportligovom tíme HK Poprad a v polovici júna 2016 sa mu nepodarilo preniknúť na pozíciu prvého muža slovenského hokeja. Pri odchode z Kongresu Slovenského zväzu ľadového hokeja (SZĽH), na ktorom sa stal prezidentom zväzu Martin Kohút, bol 53-ročný Popradčan sklamaný. Tibor Turan získal o viac ako 20 hlasov menej ako jeho o 8 rokov mladší protikandidát.

„Samozrejme, že som sklamaný. Prísľuby, ktoré som mal od klubov, nás predurčovali k tomu, že by sme voľby mali vyhrať. Získal som ďalšiu životnú skúsenosť, že človek sa môže spoľahnúť iba sám na seba. Na druhej strane sa teším, že to takto vyšlo, pretože ľuďom, ktorí budú viesť slovenský hokej, vôbec nezávidím. Martinovi Kohútovi gratulujem a prajem mu všetko dobré, aby sa mu podarilo vyviesť hokej z krízy. Želám si, aby v slovenskom hokeji konečne zavládol pokoj a všetci sme sa tešili z dobrých výsledkov,“ povedal Tibor Turan.

Zároveň dôrazne odmietol akúkoľvek spoluprácu s novým šéfom SZĽH. "V žiadnom prípade nebudem spolupracovať s pánom Kohútom a mám na to osobné dôvody,“ zdôraznil.

Čakal ešte horší boj

Tibor Turan pár minút po vyhlásení výsledkov potvrdil, že svoj krok kandidovať na post prezidenta SZĽH spätne neľutuje. "Vedel som, do čoho idem. Čakal som, že ten boj bude ešte horší,“ poznamenal a doplnil, že v prípade kandidatúry Miroslava Šatana či Michala Handzuša na pozíciu šéfa zväzu by sa on sám neuchádzal o túto funkciu.

A čo podľa dlhoročného popradského funkcionára rozhodlo? "Asi verejný tlak a vôľa klubov, aby na čelo hokejového zväzu prišiel podnikateľ po vzore z Česka,“ doplnil Tibor Turan.

Ohlasy

Dárius Rusnák (bývalý československý reprezentant)
„Martin Kohút vyhral v demokratických voľbách a ja mu prajem, aby sa mu darilo zjednotiť hokejový zväz a celé hnutie. Nový prezident bude mať veľmi ťažkú pozíciu. Aj z toho dôvodu, ktorí ľudia sa dostali do výkonného výboru. Ťažko povedať, či je to nová krv, veď jednu sezónu pôsobil vo výkonnom výbore. Jeho program presvedčil viac ľudí a prajem mu veľa úspechov v práci.“

Miroslav Kováčik (riaditeľ HK Nitra)
"Od nového prezidenta neočakávam zázraky. Bude to mať veľmi ťažké, ale to by mal aj druhý kandidát. Aj keď bol schválený nový zákon o športe, nemyslím si, že priniesol niečo svetoborné. Podpora musí byť úplne iná. Stačí sa pozrieť do Česka či Maďarska, to je niečo neporovnateľné. Kým sa nepriblížime k podmienkam, ktoré vedia utvoriť spomenuté krajiny, tak im nemôžeme konkurovať. A prezidentom zväzu môže byť ktokoľvek.“

Ján Lašák (slovenský reprezentant)
„Som zvedavý na prácu nového prezidenta zväzu. Musí si vyhrnúť rukávy a začať pracovať. Nie je čas na oslavy. Uvidíme, čo dokáže a čo do hokeja prinesie. Verím, že to zvládne lepšie, ako by to zvládol jeho protikandidát. Uvidíme, ako to pôjde, pretože výkonný výbor je zložený tak … ťažko. Keď zväz povedie správny človek, ktorý dokáže spojiť obe strany, tak sa to môže pohnúť dopredu.“

Richard Lintner (bývalý slovenský reprezentant, šéf Pro-Hokeja)
„Myslím si, že Martin Kohút má pred sebou veľa práce. Budem mu držať palce a snažiť sa mu čo najviac pomôcť, aby sme spolu posunuli hokej vpred. Kluby si vybrali a ja si myslím, že Martin so svojimi manažérskymi schopnosťami dokáže vo výkonnom výbore efektívne pracovať. Myslím si, že slovenský hokej urobil veľký krok vpred. Je to zaujímavá platforma, aby sme urobili aj ďalšie kroky do budúcnosti.“

Róbert Švehla (bývalý reprezentant, generálny manažér reprezentácie SR)
"Kluby si vybrali a tak to máme. Nový prezident deklaroval, že chce hnutie spájať, dostáva na to priestor. Osobne som dával viac šancí Tiborovi Turanovi, ale akceptujem výsledky. Vo voľbe do výkonného výboru som dostal dôveru pred Višňom (Ľubomírom Višňovským, pozn.) a nechcem sklamať ľudí. Som z toho sklamaný, že nový prezident chce za generálneho manažéra reprezentácie Mira Šatana. Veľmi dobre totiž vie, že ja mám ešte na rok zmluvu. Je to však na rozhodnutí nového prezidenta. Miro Šatan pred rokom takú ponuku dostal a každý vie, ako to dopadlo. Budem akceptovať, čo povie šéf zväzu.“

Michal Handzuš (slovenský reprezentant)
"Kluby mali konečne možnosť zvoliť si prezidenta a majú ho. Prezident aj výkonný výbor dostali mandát a teraz je čas pracovať. Ak sa nastavia správne procesy, horizont výsledkov môže prísť aj o desať či pätnásť rokov. Sú dve dôležité veci, mládež a infraštruktúra. Ak sa pohneme dopredu s mládežou, tak výsledky prídu minimálne o desať rokov. Čas ukáže, ako to bude fungovať. Pán Kohút je manažér a bude musieť viesť výkonný výbor. Hovorí, že sa snaží spájať. Takže to bude jeho cieľ spojiť všetkých, aby všetci ťahali za jeden koniec povrazu.“

1 debata chyba
Viac na túto tému: #SZĽH #prezident SZĽH #Tibor Turan #Martin Kohút