Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Turan vs. Kohút. Hokejisti volia nového prezidenta

Zvíťazí bývalý hokejista s dlhoročnou funkcionárskou praxou alebo dostane prednosť úspešný manažér z prostredia informačných technológií?

16.06.2016 08:00
Martin Kohút Foto: ,
Kandidát na post prezidenta SZĽH Martin Kohút.
debata (1)

Hokejová rodina si dnes na mimoriadnom kongrese Slovenského zväzu ľadového hokeja (SZĽH) zvolí nového prezidenta. O najvyššiu pozíciu v hnutí sa uchádzajú dvaja kandidáti – Tibor Turan (53) a Martin Kohút (45). Obaja vedno sedeli vo výkonnom výbore, ktorý si po minuloročných voľbách zostavil doterajší šéf zväzu Igor Nemeček.

Prezidenta, členov výkonného výboru, dozornej rady, ako aj predsedov a podpredsedov odborných komisií bude voliť 69 delegátov zo 67 klubov, ktorí budú mať spolu 279 hlasov. Kandidát na prezidenta potrebuje na víťazstvo nadpolovičnú väčšinu hlasov. Z 21 kandidátov za členov výkonného výboru uspeje jedenásť s najvyšším počtom hlasov.

Už bez hlasov z odborných komisií

Výraznou zmenou prešiel hlasovací systém aj spôsob zostavenia výkonného výboru. Doposiaľ navrhoval jeho členov víťaz prezidentských volieb a delegáti za nich hlasovali ako celok, nie jednotlivo.

Vo voľbách bude mať každý seniorský tím z najvyššej súťaže päť hlasov, prvoligové po tri a ostatné len jeden. Veľkú váhu majú mládežnícke kluby resp. družstvá – k dispozícii majú jeden hlas za družstvo úrovne mladších žiakov, starších žiakov, kadetov, dorastencov aj juniorov. Jeden hlas má aj zástupca všetkých registrovaných členov, športových odborníkov a hráčov.

Najvýraznejšou zmenou je fakt, že vo voľbách nebudú hlasovať zástupcovia odborných komisií SZĽH. Práve to totiž pred rokom najviac prekážalo zdolanému vyzývateľovi Richardovi Lintnerovi (Nemeček ho zdolal 58:45) a jeho podporovateľom, čo malo nakoniec za následok bojkot veľkej skupiny hokejistov.

Nemeček viedol zväz od roku 2011, keď v najvyššej funkcii nahradil Juraja Širokého. Hoci mnohí očakávali, že sa bude o post uchádzať znova, rozhodol sa – rovnako ako Lintner – že kandidovať nebude. Zatiaľ čo Lintner podporuje Kohúta, Nemeček verejne o svojom favoritovi nehovoril.

Hokejovú šestku či peniaze?

Bývalý ligový obranca Turan pôsobil po ukončení profesionálnej kariéry v rôznych pozíciách v popradskom klube. V závere minulého roka ho však správna rada HK Poprad odvolala.

„Môj program som poňal ako hokejovú päťku a brankára. Každý tím potrebuje dobrého brankára a tým je naša mládež. Bez nej nemáme budúcnosť. Obrana je najmä o stabilite, ktorú by mali tvoriť infraštruktúra a financie. Ľavé a pravé krídlo sú nižšie súťaže a extraliga. Musíme bojovať za každý klub, nesmú nám krachovať a končiť. Posledný post – center – je reprezentácia, výkladná skriňa hokeja,“ vysvetľuje Turan.

Jeho podporovateľom je bývalý dlhoročný reprezentant Žigmund Pálffy a vo výkonnom výbore by sa rád opieral o tím v zložení František Sucharda, Róbert Ľupták, Ladislav Gross, Jozef Stümpel, Dušan Mráz, Roman Štamberský a Peter Oremus.

Tibor Turan. Foto: SITA, Diana Černáková
Tibor Turan Tibor Turan.

O osem rokov mladší Kohút viedol 15 rokov úspešnú IT firmu NESS, ktorá už niekoľko rokov spolupracuje a sponzoruje slovenský hokej. SZĽH musí byť podľa neho silná, moderná a servisne orientovaná organizácia, ktorá poskytuje službu svojmu hnutiu.

„Za päť mesiacov vo výkonnom výbore som získal pre zväz 7 nových komerčných partnerov a priniesol tak viac než 327-tisíc eur,“ tvrdí muž s podporou Mariána Hossu, Mariána Gáboríka či Petra Bondru. Podľa informácií denníka Šport by sa v prípade jeho zvolenia mal stať generálnym manažérom seniorskej reprezentácie Miroslav Šatan.

Kluby zvažovali do poslednej chvíle

Podľa stávkovej kancelárie Niké bol v stredu podvečer s kurzom 1,30 jednoznačným favoritom volieb Kohút (Turan mal 2,78), v zákulisí sa však hovorí o miernej prevahe podporovateľov Turana. Mnohé kluby si nechávali rozhodnutie na poslednú chvíľu.

„My sme už rozhodnutí, ale verejne nášho favorita neprezradím. Pred rokom sme tak urobili a príliš sa nám to vyplatilo. Nie všade a u všetkých sa to stretlo s pochopením,“ vraví Ľubomír Vaic zo Spišskej Novej Vsi. Pred rokom podporoval Lintnera. „Tentoraz bolo rozhodovanie náročné. Radšej to však viac rozoberať nebudem,“ dodal.

Za koho budú hlasovať, neprezradil ani riaditeľ Nitry Miroslav Kováčik. „Kto však sledoval moje či naše vyjadrenia počas celej sezóny, si vie urobiť obraz. Nechcem hodnotiť kvalitu kandidátov a komentovať, či mal byť medzi nimi aj niekto iný. Každopádne, každý si musí z tejto dvojice vybrať toho správneho,“ poznamenal Kováčik.

Žilinčania ani v podvečerných hodinách nevedeli, komu dajú svoje hlasy. Rozhodnúť sa malo až na mimoriadnom predsedníctve klu­bu.

„O oboch kandidátoch máme dostatok informácii. Dôležité sú však nielen voľby prezidenta, ale aj členov výkonného výboru. Vo verejnosti sa teraz hovorí len o tom, či povedie zväz Turan alebo Kohút, ale podľa nás sú nesmierne dôležití aj ľudia vo výkonnom výbore, prípadne na čele odborných komisií. Všetci zvolení ľudia sa musia zladiť, aby to na zväze fungovalo,“ naznačil športový riaditeľ Žiliny Imre Valášek.

Zároveň dodal, že nie je veľký priaznivec nového formátu schvaľovania členov výkonného výboru. „Voliť novému prezidentovi najbližších spolupracovníkov bez toho, aby to mohol výraznejšie ovplyvniť, je trochu zvláštne. Myslím si, že aspoň polovicu by si mohol vybrať sám. No rešpektujeme súčasný stav,“ doplnil Valášek.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Tibor Turan #Martin Kohút