Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Tínedžer ťahá Fínov. Laine pripomína Kovaľčuka

Najmladší Fín, ktorý kedy hral na seniorskom šampionáte, sa v lete s veľkou pravdepodobnosťou stane spoluhráčom Marka Daňa vo Winnipegu.

12.05.2016 15:52
Patrik Laine Foto: ,
Mladý Fín Patrik Laine.
debata

„Je špecifický mladík. Hanbí sa, veľmi nás starších nepozná a veľa toho nenahovorí. V našom tíme však môže byť sám sebou. My vieme, čo dokáže. Je to veľký talent, z ktorého raz bude vynikajúci hokejista,“ pochválil svojho spoluhráča v reprezentácii o jedenásť rokov starší Leo Komarov.

Patrik Laine v apríli oslávil osemnástku. Napriek mladému veku má toho na rováši a vo vitríne dosť. Pred dvoma rokmi sa na memoriáli Ivana Hlinku pohádal s trénerom Mikom Martillom. Ukázal mu prostredník a bol okamžite vyradený z reprezentačnej 18-tky. O osem mesiacov bol v jej drese najlepším strelcom majstrovstiev sveta s ôsmimi gólmi, dostal sa najlepšej šestice turnaja a s Fínskom vybojoval striebro.

To však ani zdaľeka nie je všetko. Na prelome rokov 2015 a 2016 získal v siedmich zápasoch na MS do 20 rokov 13 bodov, bol najlepším strelcom, znovu figuroval aj v All-Star tíme a priviedol Fínov k zlatým medailám. „Má iba osemnásť, no hrá na vysokej úrovni. Je neuveriteľné, aký dobrý je vo svojom veku. Nenachádzam slová,“ povedal brankár Mikko Koskinen.

Ten sa v úvodných dvoch dueloch ruského šampionátu z bránky pozeral na umenie rodáka z Tampere, ktorý s miestnou Tapparou získal majstrovský titul ako najproduktívnejší hráč play off a najlepší nováčik fínskej ligy. K víťazstvám Fínov nad Bieloruskom a Nemeckom prispel zhodne dvoma gólmi a asistenciou. Vďaka tomu má šesť bodov a nový rekord v histórii MS. Týmto počinom prekonal 26 rokov starý zápis Jaromíra Jágra. Legendárny útočník mal na MS vo Švajčiarsku tri presné zásahy a dve asistencie v desiatich dueloch.

„Hrá naozaj úžasne. Keď má radosť z hokeja, na ľade dominuje. Zápasy na MS si jednoducho užíva,“ vyhlásil Mikael Granlund. „Laine neprišiel do Ruska zbierať skúsenosti, ale ťahať fínsku ofenzívu k vítazstvám a medaile,“ rozplýva sa kanadský Sports Net.

„Patrik by rád hral s centrom, ktorý by ho našiel uprostred davu na námestí Times Square,“ vyhlásil pred začiatkom šampionátu Laineho agent Mike Liut. Tréner Kari Jalonen jeho želanie vyslyšal. Mladíka vtesnal medzi dvojicu z Floridy – Jussiho Jokinena a Alexandra Barkova. Obaja sa skvelými výkonmi katapultovali z fínskej ligy do NHL a podobný osud čaká aj 194 cm vysokého praváka.

Jednotkou júnového draftu by sa mal stať Američan Auston Matthews, dvojkou Patrik Laine. Prvé vyberá Toronto, za ním je na rade Winnipeg. „Kombinácia robustnosti a gólových schopností nápadne pripomína Iľju Kovaľčuka. Jets v posledných rokoch získali niekoľko šikovných krídel. K Nikolajovi Ehlersovi, Kylovi Connorovi, Joelovi Armiovi a Markovi Daňovi by sa mladý Fín výborne hodil,“ referuje jetsnation.com.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Patrik Laine