Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Hrdina Bakoš bude oslavovať 22 hodín: Potom sa musím hlásiť na zraze

Hráčom Liberca sa hneď premiérovú účasť vo finále play-off najvyššej českej hokejovej súťaže podarilo pretaviť na zisk majstrovského titulu. Pred rokom pritom "Bílí Tygři" bojovali o záchranu v extralige.

25.04.2016 07:24
martin bakoš, Foto: ,
Martin Bakoš.
debata

Liberec k titulu priviedli aj traja Slováci a pričinili sa o to nemalou mierou. Skúsený Ján Lašák spoľahlivými výkonmi v bránke, útočníci Branko Radivojevič a Martin Bakoš dôležitými zásahmi v ofenzíve. Zisk titulu spečatil Liberec v nedeľu triumfom na ľade Sparty Praha, keď o triumfe 2:1 v šiestom zápase série rozhodol v druhom predĺžení práve Martin Bakoš.

"Je to krásny pocit, mám veľkú radosť. Mladí chlapci, ktorí doteraz ešte nič nevyhrali, pochopia, že nie je ťažké titul získať, ale osláviť ho,“ zneli prvé slová Jána Lašáka, ktorý sa z českého titulu tešil aj pred jedenástimi rokmi s Pardubicami. Na nadnárodnej úrovni má aj zlato, striebro aj bronz z MS.

Veľký podiel na úspechu klubu nesie Branko Radivojevič. Vicemajster sveta z Helsínk 2012 bol v základnej časti českej extraligy druhým najproduktívnejším hráčom mužstva za Petrom Vampolom, v play-off dokonca spolu s hráčom Sparty Jaroslavom Hlinkom nazbieral najviac kanadských bodov spomedzi všetkých hokejistov.

Hrdinom okamihu sa však stal Martin Bakoš, ktorý pred štyrmi rokmi získal aj slovenský titul so Slovanom Bratislava. V českom finále sa dlho nevedel bodovo presadiť, premiérový bod aj gól si pripísal v najdôležitejšej chvíli – v 86. min šiesteho súboja ukončil nielen nedeľňajší zápas, ale aj finále a celú sezónu v českej extralige.

"Veľmi ťažko sa mi popisujú pocity, ešte si poriadne neuvedomujem, čo sa stalo. Je to však nádhera, dôležitejší gól som v kariére ešte nedal,“ povedal podľa hokej.cz Martin Bakoš a napokon opísal aj rozhodujúci moment: "Videl som, že obranca predo mnou cúva, tak som spoza neho skúsil vystreliť. A vyšlo to. Vo finále som čakal na zásah celkom dlho, prišlo to ale v správny čas.“

Pre Martina Bakoša je titul s Libercom rovnako krásny, ako bol ten slovenský so Slovanom. "Aj vtedy sme rozhodli v predĺžení, cítil som rovnakú radosť. Keby mi niekto pred touto sezónou povedal, že s Libercom vyhráme ligu, asi by som mu neveril. Myslím si však, že sme si to zaslúžili,“ poznamenal Bakoš.

Počas bezprostrednej radosti krátko po strelení gólu Bakoš krúžil po ľade s mobilom v ruke. Komu volal? „Manželke, ktorá zostala v Liberci. Lístky už neboli a a ani nemala s kým ísť do Prahy. Tak zostala doma a užila si to celé v pokoji,“ uviedol Bakoš na webe majstrovského tímu hcbilitygri.cz.

Tam odpovedal aj na otázku, aký podiel má na titule iba 38-ročný tréner Filip Pešán. „Jeho zásluha je obrovská. Celkovo zmenil systém trénovania a fungovania mužstva. Preferuje totálny hokej v obrane aj útoku, čo nás tiež oveľa viac baví,“ podotkol Bakoš.

Hráčov Liberca čakajú majstrovské oslavy, no Martin Bakoš si ich dlho užívať nebude. Nemožno povedať, že by nechcel, no čakajú ho ďalšie povinnosti. "Oslavy mám povolené len veľmi krátko, asi tak 22 hodín, pretože už v utorok sa musím hlásiť v slovenskej reprezentácii. Aj tak ich si ich patrične užijem,“ dodal 26-ročný rodák zo Spišskej Novej Vsi.

debata chyba