Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Hudáček: Stále snívam o NHL. Robím všetko, aby som sa tam dostal

Slovensko reprezentoval na troch svetových šampionátoch, má striebro z Helsínk 2012.

06.04.2016 06:00
Libor Hudáček Foto: ,
Slovenský hokejový reprezentant Libor Hudáček.
debata

Vlaňajšie majstrovstvá sveta v Česku mu vyšli, prihral na päť gólov a zo štvrtého útoku sa prepracoval do prvého. Vo švédskom Örebre sa Libor Hudáček (25) po niekoľkých rokoch vrátil do stredu útoku a na poste centra by rád hral aj na májových MS v Rusku. „V tíme sa pomaly zvyšuje konkurencia, čo je pre každého hráča len dobre,“ tvrdí rodák zo Spišskej Novej Vsi.

Cítiť v kabíne, že už zajtra vás čaká prvý prípravný zápas vo Fínsku?
Čo sa týka intenzity tréningov, zatiaľ nie. No ani nie je dôvod zvoľniť. Pripravujeme sa totiž na majstrovstvá sveta a nie na súboje s Fínskom. Určite do nich nepôjdeme oddýchnutí. Samozrejme, na zápasovú previerku sa už všetci tešíme.

Generálny manažér Róbert Švehla tvrdí, že radšej by s Fínmi a Rusmi hral až v závere prípravy. Ako sa pozdáva program zápasov vám?
Pre nás je každý súper náročný a predpokladám, že u nich je to rovnaké. Osobne mi je úplne jedno, či hráme s Fínskom alebo Dánskom na začiatku alebo na konci prípravy. Dobre nás preverí každý súper. S Fínmi očakávam vyrovnané zápasy.

Čo hovoríte na konkurenciu v tvoriacom sa mužstve?
Iste medzi nás prídu aj hráči z NHL. Dúfam, že do play off nepostúpi Detroit a prídu obaja Tomášovia (Tatar a Jurčo). S oboma by som si rád zahral. Ich príchod by bol plus pre celé mužstvo. Osobne vždy verím vo vlastné sily. Keby som mal pocit, že na to nemám alebo si miesto nezaslúžim, tak by som sa trénerom ospravedlnil a na zraz ani neprišiel. Prísť si len zatrénovať s chalanmi by nemalo zmysel.

Vlani vám šampionát individuálne vyšiel. Boli ste spokojný?
Bol aj nebol. Herne to šlo, ale nestrelil som gól. Z toho som bol sklamaný. Postupne som dostával viac času, čo bolo super. Pred šampionátom som totiž vedel, že nebudem jednou z prvých volieb trénera. Boli tam iní hráči, ktorí mali strieľať góly.

Viete už, či s vami tréner Zdeno Cíger počíta na krídlo alebo do stredu útoku?
Zatiaľ som počas tréningov písaný ako center, ale s trénermi sme to bližšie nerozoberali. Tento post mi vyhovuje, odohral som tam drvivú väčšinu sezóny a rád by som tam ostal aj v národnom tíme. Pochopiteľne, keď bude treba, prispôsobím sa. Pred Slovakia Cup-om odo mňa chceli, aby som hral na krídle, no presvedčil som trénerov, nech ma radšej vyskúšajú v strede. Asi boli spokojní…

Vraveli ste, že v klube bráni z útočníkov ten, ktorý sa prvý vráti dozadu. Platí to aj v reprezentácii?
V národnom tíme je center trochu viac stiahnutý, má viac obranných povinností. V útočnom pásme vyčkáva medzi obrancami. Keď sa na ľade poposúvame, tak za mňa musí zaskočiť jedno z krídel.

U centrov je dôležité, aby vyhrávali vhadzovania. Ako ste na tom?
Uvidíme… Vo Švédsku mi chvíľu trvalo, kým som si na ne opäť zvykol. Zväčša som buly prehrával a v klube z toho boli trošku prekvapení. No všímal som si našich centrov i protihráčov a postupne som sa do toho dostal. V druhej polovici sezóny ma už tréner posielal aj na vhadzovania v obrannom pásme.

Necháte si poradiť od hráčov, ktorí sú pri vhadzovaniach úspešnejší?
Samozrejme. V rámci každého tréningu sme medzi sebou hrávali buly, aj sme sa o nich rozprávali. Základ je pozrieť sa, či je hráč oproti vám pravák alebo ľavák a prispôsobiť sa tomu.

Ste spokojný s prvou sezónou vo Švédsku?
Cieľ dostať sa do osmičky sme splnili. Bohužiaľ predkolo play off nám nevyšlo podľa predstáv. Prvý zápas sme stratili v tretej tretine a v druhom bolo po prvej časti 0:4. Pôsobenie vo Švédsku mi dalo veľmi veľa. Počas predošlého ročníka v Slovane som už cítil, že potrebujem zmenu. Padlo mi to vhod a som presvedčený, že som herne napredoval.

V čom vám vyhovuje švédska liga?
Hrá sa tam rýchlejšie než v KHL. V KHL preferujú kombinačný hokej, vo Švédsku sa hra uberá viac k štýlu NHL.

Stále snívate, že si zahráte v NHL?
Keby som nesníval, tak už nehrám hokej! Uvedomujem si, že máloktorému hokejistovi sa to podarí, ale ja o tom stále snívam. Robím všetko pre to, aby som sa tam dostal. Hovorím to úplne vážne. Chcelo by to upútať na majstrovstvách sveta, streliť nejaké góly a povyhrávať zápasy. Agent mi hovoril, že potrebujem odohrať dvakrát takú dobrú sezónu, ako bola uplynulá vo Švédsku. Šancu podľa neho stále mám. Teraz som nazbieral 28 bodov, ale hrával som v priemere len 13 minút. Ak sa zvýši môj čas na ľade, môžu ísť hore aj body.

Body ste si rozdelili rovnomerne na 14 gólov a 14 asistencií. Čo vám momentálne robí väčšiu radosť?
Rád strieľam góly aj pripravujem šance. V novinách však viac píšu o strelcoch, takže trošku radšej mám góly. Keď som bol mladší, mal som etapy, že som sa sústreďoval len na góly. Keď mi to príliš nešlo, tak som všetkým hovoril, že radšej nahrávam (smiech). Každý hráč ide na ľad s tým, aby pomohol mužstvu. Či dáte gól alebo naň prihráte, na tom až tak nezáleží. Najmä nech sa vyhrá.

Stihli ste si po sezóne oddýchnuť?
Doliečil som si drobné problémy so slabinami a zápästím. S priateľkou sme boli týždeň v Dubaji a výborne si oddýchli. Potrebovali sme to. Máme za sebou ťažký rok, ona sa neustále presúvala z Bratislavy do Örebra a späť. V Dubaji bolo nádherne. Výšok sa nebojím, mám rád adrenalín. Preto sme šli aj na najvyššiu budovu sveta Burdž Chalífa.

Ktoré adrenalínové športy sú vám ešte blízke?
Všetky. Skúsil by som azda čokoľvek. Už som jazdil na rýchlom aute na okruhu, mám za sebou bungee jumping a teraz v lete sa chystám na zoskok z lietadla. Láka ma paragliding aj iné športy. Brata Jula na zoskok padákom neberieme. On sa bojí výšok, nemá rád ani potápanie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #KHL #NHL #Libor Hudáček #Örebro HK