Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Réway sa nemusel starať o deti. Televízii sa nevyhol

Na prvý zraz prišiel s poriadnym balíkom hokejok, azda streliek, a dobrou náladou. Ochotne sa takmer štvrťhodinu venoval zástupcom médií.

15.03.2016 19:00
Martin Réway Foto: ,
Dôveru si cením a pokúsim sa ju trénerovi vrátiť na ľade, vraví útočník Martin Réway.
debata

Potvrdil, že ho mrzí skorý koniec Fribourgu v play off, no zároveň rád odtiahne celú prípravu na majstrovstvá sveta v Rusku.

Veľký talent slovenského hokeja Martin Réway síce od ťažkého otrasu mozgu, ktorý utrpel 23. januára, odohral za švajčiarsky klub len jeden duel, ale zdravotne sa cíti úplne v poriadku a verí, že sa čoskoro dostane aj do herného rytmu.

Chce si napraviť chuť

V národnom tíme si od neho tréner Zdeno Cíger veľa sľubuje. Dôveru mu prejavil pred decembrovým turnajom Arosa Challenge vo Švajčiarsku, keď z mladého 21-ročného tvorivého útočníka urobil asistenta kapitána.

Teraz mu dôležitosť naznačil aj minulotýždňovou osobnou návštevou vo Švajčiarsku. „Bol som jeho príchodom príjemne prekvapený. Doteraz sa mi čosi také nestalo. Samozrejme, moja reprezentačná kariéra ešte nemá dlhé trvanie. Absolvovali sme príjemný priateľský rozhovor o reprezentácii a mojom zdravotnom stave. Dôveru si cením a pokúsim sa ju trénerovi vrátiť na ľade,“ hovorí

Vopred sa dohodli, že v prípade skorého konca Fribourgu v play off, sa pripojí k národnému tímu čo najskôr. Réway síce vo vyraďovacích bojoch nenastúpil, keďže klub mal v tíme veľa cudzincov, no bol už pripravený hrať.

„Pre mňa je lepšie byť s tímom čo najdlhšie. Nemám za sebou sezónu, akú by som potreboval. Odohral som menej zápasov, než som čakal. Verím, že si napravím chuť v drese Slovenska. Týždeň som naplno trénoval a žiadne náznaky zhoršenia stavu sa nedostavili,“ vysvetľuje.

Najťažšie bolo nepozerať televíziu

Po tvrdom náraze do hlavy od Johana Moranta z Zugu zažil účastník majstrovstiev sveta spred dvoch rokov niekoľko ťažkých dní. Dva týždne len ležal a nemohol takmer nič robiť. „Sám som nevedel, ako je to vážne. Lekári mi spočiatku nechceli nič povedať. Upozorňovali ma, aby som vôbec nepozeral televíziu, ale to bolo dosť náročné. Býval som sám v hoteli, bol som tam celý deň zavretý a nemal čo robiť. Takže som si ju občas zapol. Snažil som sa veľa spať a piť čo najviac vody,“ približuje.

Otras mozgu zažil už aj predtým, ale nie taký vážny. Sám vraví, že vo Švajčiarsku je takýchto zranení veľmi veľa. Vyplývajú z množstva osobných súbojov, ktoré tam prinášajú najmä zámorskí hráči.

Dodatočne si pozrel aj zákrok, ktorý ho na dlhšie vyradil z hry. „Nevedel som o protihráčovi, čo sa mi nestáva často, lebo videnie na ľade mám dobré. Prekvapilo ma to. Pozeral som sa dole, odpálil puk a dostal lakťom do hlavy,“ opisuje.

Pôsobenie v klube, kam prišiel počas sezóny zo Sparty, si veľmi pochvaľuje. „Zahral som si v kvalitnej súťaži. Presun do Švajčiarska bol správny krok. Pomohol mi. Súťaž má bližšie k NHL ako trebárs česká liga,“ dodáva.

Slovan nevylučuje, páči sa mu KHL a NLA

Vo Fribourgu sa cítil výborne. V klube sa mu páčilo a pochvaľuje si aj atmosféru v kabíne. „Ráno sme mali tréning, väčšina chalanov po ňom ostala hodinku v posilňovni a zvyšok máte voľno. Chalani tam majú často dosť skoro deti s rôznymi babami, tak sa im potom musia venovať. Ja som mal to šťastie alebo nešťastie, že som sám. Kolektív bol super, nikto nikomu nič nezávidí,“ rozpráva.

O svojej budúcnosti by sa najradšej rozhodol až po majstrovstvách sveta. Nemá jasno ani v otázke, či sa vrátiť do zámoria alebo ostať v Európe.

„Vo Fribourgu sa ma pýtali už počas sezóny, či ostanem. Snažím sa však sústreďovať len na hokej a rokovania nechávam na agenta. Povedal som mu, že nechcem podpísať kontrakt už v polovici sezóny, hoci vo Švajčiarsku je to normálne. Sme takmer denne v kontakte. Ak by som tam chcel ostať, musím sa rozhodnúť čoskoro. V KHL má na mňa práva Slovan a stále mám zmluvu aj so Spartou. Nevylučujem žiadnu možnosť, no najviac sa mi pozdáva KHL a švajčiarska NLA. Aj v Bratislave sa mi vždy hralo dobre a viem, že je tu dobrá partia chalanov,“ hovorí.

Montreal ho zatiaľ nijako extra neláka. Vysvetľuje, že po ďalšej sezóne sa stane neobmedzeným voľným hráčom a potom si, v prípade záujmu zo zámoria, bude môcť klub vybrať sám.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #reprezentácia #Martin Reway #otras mozgu #HC Fribourg-Gottéron