Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Šatan: Radi uvidíme v tíme aj Gáboríka

Svetový pohár v hokeji, výnimočný turnaj v druhej polovici septembra za účasti najlepších hráčov sveta, mal vo štvrtok v Toronte informačno-mediálny deň.

03.03.2016 20:00
Miroslav Šatan Foto:
Miroslav Šatan s nomináciou výberu Európy.
debata

Generálni manažéri jednotlivých reprezentácií predstavili základnú nomináciu šestnástich hráčov. Ďalších sedem na skompletizovanie kádra oznámia do 1. júna.

„Šlo o celodennú udalosť – aj v priamom televíznom prenose – striedali sme sa po hodine. Česi, Fíni, Rusi a Švédi informovali o 16-členných zostavách prostredníctvom telemosta, USA, Kanada, výber NHL do 23 rokov a mužstvo Európy predstavili svoje mužstvá v Toronte, dejisku Svetového pohára. Samozrejme, najväčší záujem sa sústredil na zámorské tímy, avšak aj ja som odpovedal na rôzne otázky o sile a ambíciách európskeho výberu. Organizátori – NHL a jej hráčska asociácia – pripravili akciu na vysokej úrovni, venovali jej veľkú pozornosť,“ priblížil atmosféru Miroslav Šatan, bývalý skvelý útočník slovenskej hokejovej reprezentácie. Aktuálne pôsobí v pozícii generálneho manažéra výberu tímu Európy.

V hokejovej kultúre v zámorí platí, že zostava mužstva je v kompetencii generálneho manažéra. Ako a s kým formoval mužstvo?

„Áno, jeho zloženie je moja zodpovednosť, no pri výbere hráčov som úzko spolupracoval s hlavným trénerom Ralphom Kruegerom, jeho asistentmi a skautmi, spolu to bolo asi desať ľudí, medzi nimi aj Václav Nedomanský a Peter Bondra. Veľa zápasov som videl aj ja. V New Yorku som sledoval hráčov, o ktorých sme sa zaujímali, v stretnutiach proti New Yorku Rangers a Islanders, cestoval som aj do iných miest. Hlavnú pozorovateľskú prácu odviedli skauti. Dostal som od nich do tristo reportov, šestnásťčlennú nomináciu sme potom finalizovali spoločne s trénermi. Naším zámerom je, aby sme urobili čo najkvalitnejšie a najférovejšie rozhodnutie a aby sme utvorili konkurencieschopný tím,“ vysvetlil majster sveta z Göteborgu 2002.

zväčšiť Miroslav Šatan počas rozhovoru k Svetovému... Foto: Archív Miroslava Šatana
Miroslav Šatan Miroslav Šatan počas rozhovoru k Svetovému poháru 2016.

V kádri je zatiaľ päť slovenských hokejistov. Môžu pribudnúť ešte ďalší? „Dúfam, že áno. Radi by sme v mužstve mali aj Mariána Gáboríka. Čakáme na jeho uzdravenie, veríme, že sa rýchlo vráti na ľad a dostane sa do dobrej formy. Držíme sa filozofie, že viac než národnosť rozhoduje hokejová kvalita,“ pripomína Šatan.

Už sa udomácnil v novej funkcii? „Je to pre mňa nová a veľmi zaujímavá skúsenosť. Novinkou vo Svetovom pohári je aj mužstvo Európy i zámorský tím do 23 rokov. Profiliga a jej hráčska asociácia to skúša prvý raz. Usiluje sa dať šancu kvalitným hokejistom aj z krajín, ktorí by si inak na takomto podujatí nezahrali, no v NHL majú zvučné meno – napríklad Slovinec Anže Kopitar, Rakúšan Thomas Vanek či Nór Mats Zuccarello. Aj mužstvo zámorských mladíkov má veľký potenciál, niektorí hráči z neho by určite dostali príležitosť aj v národných tímoch Kanady a USA. Najviac sa však teším na samotný turnaj,“ tvrdí slovenská hokejová legenda.

Čo ju dovtedy čaká? „Pokračujeme ďalej v sledovaní hráčov, sme takpovediac v polovici cesty. Na prvom kempe sa stretneme v prvý septembrový týždeň v Québecu. Odohráme tri prípravné zápasy – dvakrát s mladíkmi zo zámoria, raz so Švédskom. Uvidíme, na čo si môžeme trúfať, tréneri určia základnú taktiku,“ naznačil topoľčiansky rodák.

Zaregistroval, že Ľubomír Višňovský, takisto odchovanec topoľčianskeho hokeja i majster sveta, ukončil kariéru?

„Samozrejme. S Ľubom sme si v sezóne neraz volali. Je to výnimočný hráč, nemá byť prečo smutný, môže byť hrdý na to, čo v dlhej a úspešnej kariére dosiahol,“ podotkol.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #NHL #Miroslav Šatan #Svetový pohár 2016 #SP v hokeji