Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

V kádri Ruska na SP sú len hráči z NHL. Chýba Kovaľčuk

V základnej nominácii ruskej hokejovej reprezentácie na septembrový Svetový pohár v kanadskom Toronte sú podľa očakávania iba hráči zo zámorskej NHL.

02.03.2016 09:36 , aktualizované: 11:42
Iľja Kovaľčuk Foto: ,
Iľja Kovaľčuk.
debata

Hlavný tréner „zbornej“ Oleg Znaroks si vybral troch brankárov, troch obrancov a desať útočníkov. Lídrom defenzívy by mal byť Andrej Markov z Montrealu, v útoku nechýbajú topkanonier Alexander Ovečkin z Washington či Jevgenij Malkin z Pittsburghu. „Nie je dôležité, o aký turnaj ide, vždy je pre mňa cťou dostať sa do ruskej reprezentácie. Mám radosť z toho, že som v nominácii. Som pyšný na to, že za svoju krajinu môžem bojovať na Svetovom pohári,“ povedal Alexander Ovečkin.

„Rozhodli sme sa pozvať troch brankárov, takže túto otázku máme uzatvorenú. V tíme sú aktuálne iba traja obrancovia, o ďalších rozhodneme neskôr. Väčšina hokejistov nášho kádra hrá vo svojich kluboch dôležitú úlohu. Šancu dostať sa do tímu majú aj hráči z KHL, no to budeme riešiť až po májových majstrovstvách sveta,“ uviedol skúsený odborník Znaroks, ktorý v minulosti dvakrát priviedol Dynamo Moskva k zisku Gagarinovho pohára.

„Hráčov do mužstva sme vyberali na základe našej ostatnej pracovnej cesty do Severnej Ameriky. Videli sme niekoľko zápasov a tie nám ‚prezradili‘ mená kandidátov. Svetový pohár sa bude hrať na malej ploche, preto sme nominovali len hráčov z NHL. Všetci sa dobre poznajú, adaptovať sa na zámorský hokejový štýl nebude potrebné. V kádri sú aj mladí chlapci, s ktorými rátame v súvislosti so ZOH 2018 v Pjongčangu,“ pokračoval 53-ročný Znaroks.

Pre Rusov je Svetový pohár vítaná súťažná previerka. „Tešíme sa na toto podujatie, na ktorom sa predstaví množstvo hviezd svetového hokeja. Turnaj bude dobrým testom na ZOH 2018 v Kórejskej republike,“ dodal kormidelník „zbornej“.

Známy káder Ruska na septembrový hokejový Svetový pohár:

Brankári: Sergej Bobrovskij (Columbus Blue Jackets), Semion Varlamov (Colorado Avalanche), Andrej Vasilevskij (Tampa Bay Lightning)
Obrancovia: Dmitrij Kulikov (Florida Panthers), Andrej Markov (Montreal Canadiens), Dmitrij Orlov (Washington Capitals)
Útočníci: Arťom Anisimov, Artemij Panarin (obaja Chicago Blackhawks), Pavel Daciuk (Detroit Red Wings), Nikita Kučerov, Vladislav Namestnikov (obaja Tampa Bay Lightning), Nikolaj Kuľomin (New York Islanders), Jevgenij Kuznecov, Alexander Ovečkin (Washington Capitals), Jevgenij Malkin (Pittsburgh Penguins), Vladimir Tarasenko (St. Louis Blues)

V nominácii Fínov nechýbajú ani J. Jokinen či M. Koivu

Aj v základnej nominácii fínskej hokejovej reprezentácie figurujú iba hráči zo zámorskej NHL. Hlavný tréner Suomi Lauri Marjamäki spolu s generálnym manažérom tímu Jerem Lehtinenom vybrali dvoch brankárov, štyroch obrancov a desať útočníkov. Medzi brankármi nechýbajú skúsení Pekka Rinne a Tuukka Rask, v defenzíve Sami Vatanen, Rasmus Ristolainen či Olli Määttä. Medzi obrancami sa očakávala aj nominácia Jyrkiho Jokipakku z Calgary, no prednosť dostal Esa Lindell z Dallasu (pôsobí v AHL, pozn.). V útoku nechýbajú esá ako Mikko Koivu, Jussi Jokinen, Valtteri Filppula, Leo Komarov ale ani mladíci Mikael Granlund, Aleksander Barkov či Teuvo Teräväinen. Fíni predstavili základný káder počas tlačovej konferencie v helsinskej Hartwall Areene. „Táto šestnástka tvorí silné jadro tímu. Je to skvelá zmes skúseností, talentu a tvorivosti. Pre každého hráča bude účasť na Svetovom pohári prestížna záležitosť. Ich motivácia je vysoká, všetci chcú byť súčasťou mužstva,“ povedal kouč Marjamäki.

Mikael Granlund z Minnesoty. Foto: SITA/AP, Ann Heisenfelt
Michal Handzuš, Mikael Granlund Mikael Granlund z Minnesoty.

Ako prví prezentovali šestnástku nominovaných hráčov Rusi, po nich prišli na rad Fíni. O 17.00 h zverejnia minimálne 16-členný káder Česi, Švédi o ďalších 135 minút neskôr. Generálny manažér tímu Európy Šatan predstaví výber o 22.30 h SEČ a po ňom prídu na rad severoamerický tím mladíkov, tím Kanady a napokon USA. Jednotlivé mužstvá ešte budú s blížiacim sa termínom podujatia dopĺňať svoje kádre, ostatných sedem hokejistov pribudne do každého z výberov do 1. júna.

Známy káder Fínska na septembrový Svetový pohár:

Brankári: Pekka Rinne (Nashville Predators), Tuukka Rask (Boston Bruins)
Obrancovia: Sami Vatanen (Anaheim Ducks), Rasmus Ristolainen (Buffalo Sabres), Olli Määttä (Pittsburgh Penguins), Esa Lindell (Dallas Stars, resp. Texas Stars/AHL)
Útočníci: Aleksander Barkov, Jussi Jokinen (obaja Florida Panthers), Mikko Koivu, Mikael Granlund (obaja Minnesota Wild), Jori Lehterä (St. Louis Blues), Teuvo Teräväinen (Chicago Blackhawks), Valtteri Filppula (Tampa Bay Lightning), Leo Komarov (Toronto Maple Leafs), Joonas Donskoi (San Jose Sharks), Lauri Korpikoski (Edmonton Oilers)

debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Alexander Ovečkin #Jevgenij Malkin #Svetový pohár 2016