Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Čederle: Striebro je skvelé, no mohol som mať zlato

Napodobnil Petru Vlhovú. Sú jedinými Slovákmi, ktorí si zo zimných olympijských hier mládeže odniesli medailu.

24.02.2016 08:00
sebastian čederle, Foto: ,
Strieborný medailista zo súťažee hokejových zručností Sebastián Čederle.
debata

Mladý hokejista dorasteneckého tímu MHKM Skalica Sebastián Čederle (15) vybojoval striebro v súťaži hokejových zručností v nórskom Lillehammeri.

Tri dni pred svojimi narodeninami si dal nádherný darček. Pred finále bol dokonca na prvom mieste. „Pokazil som prvé dve disciplíny. Keby sa mi v nich viac darilo, mohol som mať zlato,“ priznáva mladý center, ktorého snom je zahrať si v NHL.

Aké pocity prežívate?
Získať striebro je skvelé, veľmi sa z neho teším. V olympijskej dedine bolo veľmi pekne. Som rád, že som to mohol zažiť.

Po kvalifikácii ste boli na priebežnom prvom mieste. Nemrzí vás, že ste ho neudržali?
Pokazil som prvé dve disciplíny. Keby sa mi v nich viac zadarilo, mohol som mať zlato.

V akých zručnostiach ste súťažili?
Po kvalifikácii sme zostali ôsmi. Súperili sme v rýchlosti korčuľovania, skončil som ôsmy, v presnosti streľby siedmy, v obratnosti korčuľovania štvrtý, v tvrdosti streľby druhý, v presnosti prihrávok šiesty a vyhral som kontrolu puku.

Ako ich hodnotíte?
Nevyšla mi prvá v korčuľovaní. Na viac mám určite aj v presnosti prihrávok. Prekvapil ma slalom, ktorý som vyhral. Ten sa mi vydaril.

V súťaži tímov chlapci neštartovali, dievčatá áno. Prečo?
Bolo si treba vybrať medzi chlapčenským a dievčenským družstvom. Babám sa celkom darilo, skončili však na nepopulárnom 4. mieste.

Získali ste medailu ako jednotlivec v kolektívnom športe. Čo si o tom myslíte?
Priznám sa, je to trochu čudné. Odmalička hrám v tíme, ako kolektív prežívame výhry aj prehry. V Nórsku som musel bojovať len sám za seba.

Ako ste sa k tejto súťaži dostali?
Tréner Lukáš Sopúšek ma nominoval na krajské kolo do Trnavy, odtiaľ som postúpil na národné majstrovstvá v Banskej Bystrici. Po víťazstve som ako jediný Slovák postúpil do fínskeho Vierumäki medzi 36 najlepších Európanov. So mnou na olympiádu postúpilo ďalších 15 hokejistov.

Absolvovali ste aj nejaké špeciálne tréningy?
Zo začiatku ani veľmi nie. Keď som však postúpil na olympiádu, začal som individuálne zručnosti trénovať na ľade aj mimo neho.

Aké sú vaše hokejové ambície?
Chcel by som získať dorastenecký titul v Skalici a ďalej reprezentovať Slovensko. Samozrejme, keby prišla nejaká ponuka zo Švédska či Fínska, prijal by som ju a vyskúšal si iný hokejový štýl. Mojím snom je hrať v NHL a reprezentovať Slovensko na seniorských olympijských hrách.

Máte hokejové vzory?
Zo Slovákov sú nimi Žigmund Pálffy, Tomáš Tatar a Tomáš Jurčo. V NHL Patrick Kane, z môjho obľúbeného tímu Chicaga Blackhawks. Jeho štýl hry sa mi veľmi páči.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #HK 36 Skalica #Sebastian Čederle