Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Čiliak: Bolo to studené, ale stálo to za to

V nedeľňajšom zápase pod holým nebom na improvizovanom štadióne za Lužánkami vyhrala domáca Kometa Brno nad Plzňou 5:2. Česká hokejová extraliga má i divácky rekord - stretnutie videlo 18 514 divákov. "Pre všetkých to bol jedinečný zážitok," vraví slovenský brankár Brna Marek Čiliak.

05.01.2016 09:00
Marek Čiliak Foto: ,
Marek Čiliak.
debata

Ako dlho ste rozmŕzali po nedeľňajšom zápase pod holým nebom?
(so smiechom) Už som rozmrzol. Bolo to studené, ale stálo to za to. Všetci sme mali neuveriteľný zážitok – aj z celého programu, ktorý predchádzal zápasu. A keďže sme vyhrali, nemalo to najmenšiu chybičku. Súper síce viedol 1:0, no vedenie sme rýchlo strhli na našu stranu a doviedli zápas do víťazného konca.

Brankári jediní nestriedajú. Nestuhli ste?
Hoci sa hralo tuším za sedemstupňového mrazu, nepociťoval som zimu. A to som nemal veľa roboty. V prestávkach som sa ani neprezliekal. Na tréningu deň predtým som mal na hlave aj teplú čiapku, no v zápase som chytal len v prilbe – a so šálom na krku. Počasie celkom vyšlo, aj ľad bol kvalitný. Dnes (v pondelok, pozn.) tu poriadne sneží, čo by bolo horšie.

Koľko vrstiev bielizne ste mali na sebe?
Jednu vrstvu kvalitnej termobielizne – a potom klasický brankársky výstroj. Neoziabali ma ani prsty na nohách. Akurát, keď som sa pri zákrokoch zohol a vyhrnul sa mi dres, tak mi trochu fúkalo na chrbát. Prezliekli sme sa v šatniach vedľa otvoreného klziska. Po zápase sme sa obliekli do suchého oblečenia a osprchovali sme sa v hale Rondo, kde bežne hrávame zápasy.

Museli ste si v bránke na niečo osobitne zvykať?
Keď letel puk vyššie, strácal som ho na pozadí hľadiska z dohľadu. Na to som si musel dať pozor. A chvíľu mi trvalo, kým som sa priestorovo zorientoval, kde mám vlastne bránku. Po pár minútach to však bolo v poriadku.

Nasmeruje v tabuľke ôsmu Kometu víťazný vstup do nového roka na obrat k lepšiemu?
Veríme, že áno. V decembri sme doma niektoré zápasy zbytočne stratili, trochu sme vyšli z tempa. Vôbec si však v kabíne nepripúšťame, že by sme chýbali v play off.

V nedeľu ste si vyskúšali zápas pod holým nebom. Bude to mať Kometa v piatkovej repríze proti Sparte ľahšie?
Dúfame, že áno. Dva zápasy po sebe pod otvoreným nebom vojdú do histórie. Aj preto urobíme všetko pre to, aby sme oba vyhrali. Bude to ešte väčšia pecka ako v nedeľu. Pred zápasom naladí divákov skupina Kabát, do hľadiska má prísťe ešte viac ľudí než v nedeľu. Je veľmi pravdepodobné, že rekordná návšteva extraligy 18 514 divákov vydrží len do piatka – a po ňom bude rekord vyšší.

Slovenský hokejový zväz vás chcel potrestať za vaše názory na dianie v slovenskom hokeji. Beriete ako satisfakciiu, že sa tak nestalo?
Už sa tým vôbec nezaoberám. Zo zväzu som dostal mail, že potrestaný nebudem. Tým sa to pre mňa skončilo.

debata chyba
Viac na túto tému: #Marek Čiliak
Načítavajú sa športové výsledky...