Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Kanaďania bez semifinále prvý raz od roku 1998

O prekvapenie štvrťfinálovej fázy majstrovstiev sveta hokejistov do 20 rokov sa v Helsinkách postarali domáci Fíni vyradením obhajcov titulu Kanaďanov 6:5.

03.01.2016 11:40
denis godla, nic petan, kanada, slovensko,... Foto: ,
Kanaďan Nic Petan strieľa gól do siete Denisa Godlu. Pred rokom Kanaďania dva krát zdolali Slovensko a získali zlato.
debata

Najúspešnejšia krajina histórie elitných turnajov hokejistov do 20 rokov Kanada neprežíva dobré obdobie. „Javorové listy“ síce pred rokom v domácom prostredí získali šestnásty majstrovský titul, ale z ostatných štyroch sezón je to ich jediná medaila z tohto vrcholného fóra. Vo Fínsku zostanú bez semifinále prvýkrát od roku 1998, keď sa šampionát hral rovnako v krajine tisícich jazier. A rovnako prvýkrát od roku 1998 prehrali v základnej časti turnaja až dvakrát (s USA 2:4 a Švédskom 2:5).

„Vyšiel nám úvod zápasu s Fínmi, páčila sa mi naša hra aj bojovnosť. Nanešťastie, nestrelili sme dosť gólov a domáci sa chytili,“ uviedol kanadský tréner Dave Lowry pre TSN. Jeho hráči v prvej tretine viedli 2:0, v druhej časti ešte 3:2, ale potom už ani raz. „Je to sklamanie najmä pre hráčov, ktorí vlani zažili majstrovský titul a vrátili sa do tímu. Vtedy zažili víťazný pocit, teraz majú ďalšiu skúsenosť pre svoje začínajúce sa kariéry,“ dodal Lowry. „Mali sme na šampionáte mladých hráčov, preto sme to nemali jednoduché. Smutné je, že proti Fínom sme sa na ľade konečne našli a náš herný prejav bol lepší ako predtým. Zaslúžili sme si viac ako takýto odchod zo šampionátu,“ povedal Joe Hicketts, jediný obranca so zlatou medailou spred roka, pre web MS 2015/2016.

Fíni môžu pred domácim publikom nadviazať na titul majstrov sveta spred dvoch rokov, ale v semifinále v severskom derby musia zdolať dosiaľ stopercentných Švédov. Fínsky hrdina zápasu s Kanadou, trojbodový Patrik Laine (2+1), k tomu povedal: „Bude pre nás cťou, keď zdoláme aj skvelých Švédov. Verím, že zahráme rovnako dobre ako proti Kanaďanom.“ Iba 17-ročný supertalent Laine (nar. 19. apríla 1998) sa krátko vrátil aj k víťaznému štvrťfinále proti obhajcom titulu: „Bol to najúžasnejší zápas mojej kariéry,“ vyhlásil strelec víťazného gólu z presilovky o dvoch mužov.

debata chyba
Viac na túto tému: #Kanada #majstrovstvá sveta hokejistov do 20 rokov