Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Demitrovci sa neučili, celá škola športovala

Pavol Demitra udelil v piatok žiakom voľno. Legendárny hokejista by mal v nedeľu 41 rokov a jeho nedožité narodeniny si Základná škola Pavla Demitru v Dubnici nad Váhom pripomenula. Samozrejme, športom.

27.11.2015 17:30
florbal, škola pavla demitru, telocvična, deti,... Foto: ,
V tejto dubnickej škole zaviedli športové hokejové triedy už aj v prvom ročníku.
debata

V škole na prízemí je sieň slávy najznámejšieho dubnického hokejového rodáka. V piatok tu bola vystavená jeho veľká fotografia, pod ňou horeli kahančeky a ležali kytice kvetov. Športové dni v predvečer narodenín Pavla Demitru sa stali v škole, ktorá nesie jeho meno, už tradíciou. Vlani sa napríklad všetci učili korčuľovať, deti aj ich učitelia. Žiaci hokejových tried boli na ľade ako doma, ale iní stáli na korčuliach prvýkrát.

„Teraz sme zvolili iný scenár, ale takisto sme sa venovali telesnej a pohybovej aktivite. Žiaci si sami navrhli, aký šport si zvolia, a tak sme utvorili rôzne družstvá – na florbal, vybíjanú či bublinový futbal. Deviataci sa pustili aj do streľby zo vzduchovky, pretože kedysi Paľo reprezentoval školu aj v branných pretekoch, bol dobrý strelec. To sa potvrdilo aj neskôr, keď bol dospelý, tak bol dobrý poľovník,“ vraví Ferdinand Brunovský, riaditeľ Základnej školy s materskou školou Pavla Demitru v Dubnici nad Váhom.

Bublinový futbal sa ukázal viac zábavným ako neľútostným súbojom. Hráči sú pri tejto hre oblečení v priehľadných plastových bublinách napustených vzduchom. Vo vnútri sú popruhy, ktorými si každý hráč drží bublinu na sebe. Behať v takomto oblečení za loptou dá zabrať, ale fauly prinášajú komické scény. Napríklad keď hráč nemôže vstať a len sa kotúľa, alebo zostane dolu hlavou a bezmocne kope nohami vo vzduchu.

„Motivujeme našich žiakov, aby si od Paľa brali pozitívne príklady. Som presvedčený, že na tieto športové dni budú dlho spomínať, pretože aj my, keď sme chodili do školy, sme boli radi, keď nám sem-tam odpadlo vyučovanie. A deti vedia, že dnes sa neučí, pretože sme tento deň venovali Paľkovi, a tak si ho zachovajú vo svojich spomienkach,“ predpokladá Brunovský.

V škole na prízemí je sieň slávy najznámejšieho... Foto: Milan Kráľ, Pravda
pavol demitra, škola pavla demitru, sviečky, V škole na prízemí je sieň slávy najznámejšieho dubnického hokejového rodáka.

V tejto dubnickej škole zaviedli športové hokejové triedy už aj v prvom ročníku. A spolu s chlapcami hrávajú hokej aj dievčatá. Včera týmto hokejovým nádejám odovzdali nové dresy. V škole sa hovorí, že ich zaplatili spoločne dvaja slávni hokejisti: Pavol Demitra z neba a Tomáš Tatar z USA. Aj preto sú na dresoch hore logá oboch hokejových hviezd. Deti tým boli úplne nadšené. „Pred rokom sme dostali 74 000 eur z benefičných zápasov na počesť Pavla Demitru, a tieto peniaze využívame na podobné aktivity. Zakúpili sme chlapcom výstroj, podieľali sme sa na financovaní turnajov a teraz sme ich využili aj na zakúpenie polovice týchto dresov. Druhú zaplatil náš ďalší bývalý žiak Tomáš Tatar, hráč Detroitu,“ vysvetľuje riaditeľ školy.

Škola je pyšná na svojich bývalých žiakov, ktorí sú dnes významní športovci. Chodil sem napríklad aj hokejista Ivan Baranka, aj futbalisti, ktorí teraz reprezentujú do 21 rokov – Tomáš Brigant, Matej Jakúbek či Martin Valjent. Okrem hokeja a futbalu sa škola venuje aj ďalším športom. Začala sa tu cvičiť gymnastika, trénovať džudo a hrať tenis. Približne raz do mesiaca je vyhradený deň, kedy sa neučí a neskúša, ale športuje. Cieľom je, aby športovali nielen žiaci športových tried, ale sa do športového diania zapojili aj deti zo sídliska.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Pavol Demitra #38 #Škola Pavla Demitru