Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Vinník pádu lietadla s Demitrom putuje na slobodu

Miestny súd v meste ruskom Jaroslavľ uznal vinným za pád lietadla s hokejistami Lokomotivu Jaroslavľ v septembri 2011 zástupcu generálneho riaditeľa pre organizáciu letovej prevádzky v spoločnosti Jak Servis Vadima Timofejeva.

23.09.2015 12:30
lietadlo, hokejisti, Rusko Foto: ,
Záchranári pri vraku lietadla Jak-42, ktoré prevážalo členov hokejového klubu Lokomotiv Jaroslavľ.
debata

Verdikt vyniesli v stredu predpoludním. Timofejev v rozpore so zákonom umožnil pilotom riadiť lietadlo Jak-42D, aj keď nemali potrebné dokumenty. Posádka podľa súdu neprešla potrebným výcvikom na daný stroj. Súd mu uložil trest odňatia slobody na 5 rokov, ale na slobodu ho dostala tohtoročná amnestia. „Súd ho oslobodzuje od trestu v súvislosti s amnestiou pri príležitosti 70. výročia víťazstva nad fašizmom,“ znel verdikt

Ako je známe, pri páde lietadla Jak-42D neďaleko letiska Tunošna pri Jaroslavli zahynuli hokejisti mužstva Lokomotiv Jaroslavľ, realizačný tím a palubný personál. Smrť v troskách lietadla našlo dovedna 43 osôb, hokejista Alexander Galimov zomrel päť dní po tragédii a palubný inžinier Alexander Sizov ako jediný katastrofu prežil. Na palube lietadla bol aj slovenský útočník Pavol Demitra. Vyšetrovatelia ako príčinu katastrofy určili chyby pilotov. Významné boli nedostatky pri výcviku posádky a preškolení z modelu Jak-40 na Jak-42.

debata chyba
Viac na túto tému: #súd #pád lietadla #Pavol Demitra #Lokomotiv Jaroslavľ