Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Štrbák: Černák mi bude chýbať, prirástol mi k srdcu

Vo vyraďovacej časti narazia na súpera, ktorý sa už tento rok na Slovensku predstavil.

09.09.2015 10:00
Martin Štrbák Foto: ,
Slovenský hokejový obranca Martin Štrbák.
debata

Košičania si v 1. kole play off hokejovej Ligy majstrov zmerajú sily so Skellefteou (prvý duel sa uskutoční 22. septembra v Košiciach, odveta 6. októbra u súpera). Popredný švédsky celok vyhral základnú D-skupinu, v ktorej účinkovala aj Nitra. „Žreb sme videli v priamom prenose v kabíne. Som spokojný, keďže vopred som si prial súpera zo severu, ideálne zo Švédska,“ tvrdí kapitán úradujúceho slovenského majstra z Košíc Martin Štrbák (40).

Prečo ste si priali práve švédske mužstvo?
Švédska liga je najlepšia liga v Európe, výnimkou sú len niektoré mužstvá z KHL. Skelleftea bude hrať diametrálne iný hokej ako Nemci či Rakúšania, s ktorými sme sa stretli v skupine. Vo Švédsku som v minulosti pôsobil – naposledy pred troma rokmi – a proti Skelleftee som odohral niekoľko zápasov. Odvtedy sa mužstvo čiastočne obmenilo, ale rukopis je tam rovnaký. Je to tím, ktorý hrá už niekoľko rokov na úplnej špičke ligy. Budú jednoznačný favorit našej dvojice, ale nejaké detaily o ich hre ešte nevieme. To si rozoberieme až pred prvým zápasom. Viem, že Nitra tam vybojovala bod, ale videl som len výsledky.

Myslíte už na piatkový úvodný duel v novej sezóne domácej ligy so Žilinou?
Samozrejme. Vstup do súťaže nebude jednoduchý. Musíme sa naň skoncentrovať. Nič nesmieme podceniť. Súperi sa na nás – na majstra – budú chcieť vytiahnuť. Od pondelka všetko smerujeme k prvému zápasu.

Preverili vás dostatočne prípravné zápasy?
Už druhý rok za sebou sme mali v príprave veľmi kvalitných súperov. Predstavili sme sa na veľmi dobre obsadenom turnaji v Třinci a k tomu treba prirátať aj štyri zápasy v Lige majstrov. Bola to dostatočná previerka pre trénerov i nás hráčov. Na ligu sme veľmi dobre nachystaní a už sa na štart tešíme.

Hovorí sa v Košiciach už teraz o útoku na ďalší majstrovský titul?
Baviť sa teraz o finále či titule je veľmi predčasné. Ešte sa nehodilo ani prvé buly. O reálnych cieľoch sa dá debatovať v decembri alebo januári. Pre nás je dôležité dobre vstúpiť do súťaže a hrať dobrý, pre divákov atraktívny hokej. Výsledky sa potom dostavia a od nich sa odrazíme k zvyšku sezóny.

Na čo sa v sezóne najviac tešíte?
Cítim sa rovnako ako pred každou predošlou sezónou. V mojom veku je najdôležitejšie, aby sa mi vyhýbali zranenia a odohral som čo najviac zápasov. V neposlednej rade túžim po tom, aby sa nám všetkým v Košiciach aj herne darilo.

Čo by mohlo najviac lákať divákov na extraligové štadióny?
Dobrý hokej. Ten je najdôležitejší. Samozrejme, plusom je konkurencia, lebo diváci sú zvedaví najmä na súboje kvalitných mužstiev.

Pozriete si v televízii štvrtkový šláger 1. kola medzi Banskou Bystricou a Nitrou?
Určite nie. Priznávam, že ostatné extraligové mužstvá a ich zápasy ma príliš nezaujímajú. Sústreďujem sa len na Košice.

Z Košíc odišiel váš partner z obrannej dvojice Erik Černák. Budete mať teraz koho vychovávať?
Obrana sa nám trochu obmenila, ale sú tu chlapci, s ktorými sa dá pracovať a sami na sebe chcú robiť. Prišli traja noví beci Šedivý, Dudáš a mladý odchovanec Pavúk. Dúfam, že sa nám bude v defenzíve dariť rovnako ako v minulej sezóne, keď sme boli tímom s najmenším počtom inkasovaných gólov. Dobrá obrana je základný predpoklad k víťazstvám. Na tom si budeme zakladať.

Ako ste si s talentovaným mladíkom, ktorý zamieril do zámoria, rozumeli?
Musím sa priznať, že mi prirástol k srdcu. Je šikovný, pracovitý a učenlivý. Erika som sledoval od podpisu jeho prvej zmluvy. Stretli sme sa práve vtedy, keď boli s mamou podpisovať kontrakt. Sedel som akurát v kancelárii. Odvtedy som ho sledoval v kabíne a na tréningoch. Od začiatku bolo vidieť, že je v ňom obrovský potenciál. Za dva roky urobil veľký kus práce a výrazne napredoval. Od začiatku vedel, čo chce a išiel si za tým. Často sme spolu v kontakte, aj pred odchodom do zámoria sme sa stretli a bavili sa o mnohých veciach. On sa veľa pýta, zaujíma sa, ako to v zahraničí chodí. Treba mu poradiť a som rád, že s takýmito vecami chodil za mnou. Jeho kariéra je stále len na začiatku. Vravel som mu, že prakticky ešte ani nezačal, hoci to má dobre rozbehnuté. Záleží len na ňom, ako bude postupovať. Budem pozorne sledovať, ako sa mu darí.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #HC Košice #Martin Štrbák #hokejová Liga majstrov #Erik Černák