Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Usmievavý elegán Pašek odišiel predčasne

Ak by neodišiel zo života tak tragicky a predčasne, mohlo by sa o Dušanovi Pašekovi hovoriť ako o dieťati šťasteny. Elegantný útočník, ktorý na ľade naháňal brankárom zimomriavky, by sa dožil 55 rokov.

28.08.2015 08:00
debata (3)
zväčšiť Za československú reprezentáciu odohral Dušan... Foto: Sieň slávy slovenského hokeja
Dušan Pašek Za československú reprezentáciu odohral Dušan Pašek 196 zápasov a strelil 69 gólov.

Dušan Pašek neodmysliteľne patrí do výstavnej galérie najlepších hokejistov Slovenska. Jeho športový životopis prezrádza, že začal s gymnastikou, čo je výborný základ pre hokej. Keď ho o čosi neskôr videl korčuľovať tréner Pavol Siroťák, vzal talentovaného chlapca do hokejovej prípravky v bratislavskej BEZ-ke. Bolo rozhodnuté aj napriek istej nevôli rodičov – Dušan sa upísal hokeju. Náročnosťou k sebe a ustavičnou súťaživosťou sa vypracoval na postrach obrán. Rád vyhrával – a dával to aj najavo.

S ďalšími šikovnými mladíkmi prešiel do Slovana – stal sa jeho oporou, kapitánom i miláčikom tribún. V sezóne 1978/1979 získali slovanisti aj vďaka dravej mladej krvi vytúžený federálny titul. O šesť rokov k nemu populárny Ceco, ako zdomácnela jeho prezývka, pridal i zlato z nezabudnuteľného pražského vyvrcholenia svetového šampionátu. V pamäti ostane Pašekov gól brankárovi zbornej Myškinovi, čs. reprezentácia vyhrala 2:1 a záverečnú jazdu zavŕšila titulom! Pašek v tom roku úspešne ukončil vysokoškolské štúdium, stal sa i šťastným otcom.

zväčšiť Najväčším úspechom Dušana Pašeka bolo zlato z... Foto: Sieň slávy slovenského hokeja
Dušan Pašek, zlato Najväčším úspechom Dušana Pašeka bolo zlato z majstrovstiev sveta 1985 v Prahe.

V československej reprezentácii si vybojoval stabilné miesto, zúčastnil sa pätoro majstrovstiev sveta (zlato 1985, striebro 1982, 1983, bronz 1987, 5. miesto 1986), dvoch zimných olympijských hier (striebro 1984, 6. miesto 1988), so Slovanom bol majster Československa v sezóne 1978/79. V reprezentačnom drese Československa má na konte 196 zápasov a 69 gólov.

Po krátkej anabáze v NHL a pár legionárskych zastávkach sa vrátil do Slovana i slovenského hokeja. Aj vďaka jeho diplomatickým a jazykovým schopnostiam Slovensko po rozdelení federácie dostalo možnosť hrať olympijskú kvalifikáciu. Dušan Pašek v emotívnom prejave o tom presvedčil delegátov kongresu Medzinárodnej hokejovej federácie. Pred dôležitým svetovým šampionátom C-kategórie 1994 vycestoval na európsky sever do Švédska a Fínska a presvedčil šéfov klubov, aby uvoľnili na rozhodujúce zápasy útočníkov Ľubomíra Kolníka a Ota Haščáka.

zväčšiť V najvyššej domácej súťaži odohral 372 zápasov... Foto: Sieň slávy slovenského hokeja
Dušan Pašek V najvyššej domácej súťaži odohral 372 zápasov a strelil 187 gólov.

„Bolo to dramatické, ale vyšlo to,“ vravel spokojne.

Neúspech na ZOH 1998 v Nagane niesol ťažko – Slováci nepostúpili do hlavného turnaja. No ešte nepochopiteľnejšie šokovala v polovici marca správa, že Dušan Pašek si siahol na život. Polícia uzavrela prípad ako samovraždu – aj v súvislosti s piatimi listami na rozlúčku, ktoré adresoval svojim najbližším. Krátko nato Slovan získal prvý slovenský titul – a poslal ho ako pozdrav do neba.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Dušan Pašek