Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Libor Hudáček: V Örebre budem bývať dve minúty od brata

Ešte pred tohtoročnými majstrovstvami sveta podpísal trojročný kontrakt s tímom švédskej SHL z Örebra. Libor Hudáček sa tak v ňom stretne so starším bratom Júliusom, ktorého v uplynulom ročníku vyhlásili za najlepšieho brankára i najužitočnejšieho hráča súťaže. "Cítil som, že potrebujem po šiestich sezónach v Slovane zmenu a referencie od Jula mám výborné," tvrdí 24-ročný reprezentačný útočník.

20.07.2015 08:00
Libor Hudáček Foto: ,
Libor Hudáček.
debata

Ako sa pripravujete na novú sezónu?
Do 27. júla som na Slovensku. Momentálne sa pripravujem pod vedením môjho kondičného trénera Dávida Kedžucha. Minulý týždeň som chodil na ľad v Bratislave s chalanmi, ktorí ešte nemajú podpísané zmluvy a na suchu pracoval pod dohľadom Roba Béreša.

Stihli ste nejakú lákavú dovolenku?
Bolo toho až-až. Po sezóne v KHL som bol dva týždne v Amerike s Lacom Nagyom. Najprv sme lyžovali v Aspene a potom sme sa presunuli k nemu do Phoenixu. Po šampionáte som zas bol s priateľkou dvanásť dní na Kanárskych ostrovoch. Užili sme si pohodu, slniečko aj teplo. Prenajali sme si auto a prešli sme celý ostrov. Oddýchli sme si, bolo nám výborne. No stačilo. Teraz treba makať.

Brat Július stihol počas leta svadbu. Zabavili ste sa?
Vynikajúco. Dobre sme sa najedli a potom bola skvelá zábava. Prišlo viac ako sto hostí, veľa mladých ľudí, viacero hokejistov.

Ako sa zrodil váš prestup do Örebra?
Ľudia zo švédskeho klubu sa na mňa boli viackrát pozrieť. Najskôr počas sezóny v KHL a potom aj v rámci prípravy na majstrovstvá sveta, keď videli oba zápasy so Švédmi v Trenčíne a Bratislave. Asi to rozhodlo. Chceli ma už pred play off, ale vedenie Slovana ma vtedy neuvoľnilo, keďže v klube už bolo veľmi málo hráčov.

Čo vás na pôsobení vo švédskej lige najviac láka?
V prvom rade som cítil, že potrebujem zmenu. V Örebre navyše všetko do seba ideálne zapadlo. V klube pôsobí brat, súťaž je kvalitná, zázemie výborné, krajina krásna a aj ľudia veľmi príjemní. Vôbec nepochybujem o tom, že som urobil správny krok. Referencie od Jula sú pozitívne. Veľmi sa mu tam páči a ešte sa mu aj výnimočne darí. On Švédsko len ospevuje.

Patrí medzi hviezdy tímu aj ligy. Počítate s vysokými očakávaniami aj od vás?
Samozrejme, ale každý športovec sa musí vyrovnávať s tlakom. Skúsim to zvládnuť tak, aby som všetky očakávania naplnil.

V Örebre ste už strávili pol mesiaca. Čo ste tam vtedy robili?
Prvý týždeň nás testovali a potom sme sa na týždeň a pol zapojili do letnej prípravy. Oni ju už končili a my sme s Julom práve začínali. Mal som takto možnosť spoznať spoluhráčov a prostredie. Presne o to mi aj manažmentu šlo.

Aký dojem na vás spravilo zázemie klubu?
Len dobrý. S ničím negatívnym som sa nestretol. Všetko funguje na výbornej úrovni, všetko sa mi páčilo.

Našli ste si v meste už aj bývanie?
Počas krátkeho pobytu som býval s bratom, ale keď teraz s priateľkou priletíme, tak dostaneme veľký trojizbový byt. Vraj aby ma mohli prísť pozrieť aj kamaráti či rodinní príslušníci. To ma milo prekvapilo. Julo býva asi dve minútky pešo od nás, čo je tiež plus.

Plánujete sa naučiť po švédsky?
Do švédčiny asi nepôjdem, hoci pár základných vecí už viem. Skôr sa pokúsim zdokonaliť v angličtine, aby som sa v pohode so všetkými dorozumel a mohol robiť aj rozhovory.

Zvažovali ste aj alternatívu, že ostanete v Slovane?
Možno by som aj ostal, lebo hrať doma na Slovensku je vždy skvelé a KHL je vynikajúca súťaž. No chcel som hrať kvalitnú ligu, ktorá sa hrá v pravidelnom rytme. Veľmi mi pasuje, keď viem, že hráme trebárs v utorok, piatok a nedeľu. Nie lietať hore-dole a striedať dlhé šnúry zápasov doma a vonku.

Čo hovoríte na súčasnú búrlivú atmosféru v slovenskom hokeji?
Príliš to neriešim, ale tiež som zvedavý, ako sa celá situácia vyrieši. Bolo by asi dobre, keby prebehli nové spravodlivejšie voľby, v ktorých by nehlasovali zamestnanci zväzu. No každý výsledok môže byť pozitívny pre slovenský hokej. Igor Nemeček je teraz pod veľkým tlakom verejnosti i hokejistov a o to viac sa bude musieť snažiť, aby sme všetci vnímali, že sa niečo deje. Napriek tomu si myslím, že by mohli voľby prebehnúť ešte raz. Do výzvy, ktorú podpísali mnohí hokejisti, som sa zatiaľ nezapojil. Necítil som na to potrebu. Uvidíme, čo bude nasledovať.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Libor Hudáček #Örebro #SHL