Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Graňák: Hokej šiel všade vpred. Na Slovensku nie

Nastúpiť na ľad v drese s dvojkrížom na prsiach bolo pre neho vždy čosi výnimočné. Štartoval na desiatich svetových šampionátoch, pýši sa 150 zápasmi za seniorský výber. Skúsený hokejový obranca Dominik Graňák ako jeden zo signatárov pondelňajšieho vyhlásenia 27 hokejových osobností napriek tomu pripúšťa, že by mohol odmietnuť pozvánku do národného tímu. Jedným dychom však dopĺňa, že takéto rozhodnutie by bolo pre neho veľkou dilemou.

09.07.2015 06:00
Dominik Graňák Foto: ,
Dominik Graňák.
debata (13)

„Naším hlavným cieľom je, aby sa v budúcnosti neopakovala rovnaká forma voľby, ako tomu bolo na nedávnom kongrese. Právne i podľa stanov bolo asi všetko v poriadku, ale my zdôrazňujeme, že kandidáti nemali rovnakú štartovnú pozíciu a celý proces nebol fair play. Je zvláštne, keď vo voľbách môže hlasovať len jeden z kandidátov a spolu s ním i zväzoví funkcionári či zástupcovia zväzových komisií,“ vysvetľuje 32-ročný rodák z Havířova hlavný motív skupiny hokejových osobností, ktoré nechcú, aby bolo ich meno spájané so súčasným vedením SZĽH.

Graňák patril medzi hráčov, ktorí už pred voľbami podporovali neúspešného kandidáta Richarda Lintnera. „Bola tu šanca na zmenu, akú slovenský hokej potrebuje. Ideálne by bolo, keby sa veci pohli vpred hneď teraz. Vo voľbách však rozhodovali kluby, nie my hráči. Myslíme si, že slovenský hokej funguje desať až pätnásť rokov rovnakým spôsobom. V minulosti to stačilo, no teraz už nie. Všade šiel hokej vpred, no u nás nie. Hoci našou hlavnou pracovnou náplňou je hrať hokej, táto aktivita je gestom, že aj hráči vnímajú, čo sa deje v zákulisí,“ naznačuje Graňák.

Dvojnásobný víťaz Gagarinovho pohára si uvedomuje, že bežných ľudí na Slovensku trápia dôležitejšie veci a je ich ťažko presvedčiť, že hokejisti potrebujú zmeny. „Nám dávali myšlienky Riša Lintnera zmysel, pozdávali sa nám. Mal dostať šancu. Neviem či bude v budúcnosti pripravená do toho vstúpiť rovnako silná partia ľudí,“ myslí si.

Skupina združujúca takmer všetkých slovenských hráčov z NHL a viacerých lídrov z európskych líg už potvrdila, že sa nezúčastní na vyhlásení výsledkov ankety Hokejista roka. Hráči majú pripravené aj ďalšie kroky. Hovorí sa dokonca o možnosti, že pod súčasným vedením SZĽH nebudú reprezentovať.

„Reprezentácia mi v kariére ohromne pomohla. Vždy som rád reprezentoval a túto výsadu si vážil. Preto by som nechcel robiť žiadne predčasné závery. No naozaj si viem predstaviť, že by sme sa dohodli aj na nereprezentovaní. Sám však bojujem s tým, či účel svätí prostriedky. Pre reprezentáciu by to bola nepochybne strata. Je to náročná otázka pre všetkých hráčov, ale aj ľudí z vedenia, čo je pre nich priorita. Dúfam, že sa situácia čo najskôr vyrieši pre dobro slovenského hokeja,“ vysvetľuje strieborný medailista z Helsínk 2012.

Obe strany naznačujú, že nevidia priestor pre spoluprácu. Aký teda môže byť pozitívny výsledok pre hokej na Slovensku?

„Každý z nás je iná povaha a vníma to rôzne. Všetkým nám ide najmä o princíp. Zároveň je nám všetkým jasné, že podmienky na Slovensku sa vytvárajú oveľa ťažšie, ako v niektorých iných krajinách. Myslím si, že spolupráca je možná vždy. Tí z nás, ktorí boli aj na kongrese, však tvrdia, že zmena musí byť radikálnejšia,“ dodáva.

Viete si predstaviť, že pod súčasným vedením SZĽH odmietnete reprezentovať?

Andrej Sekera, Edmonton Oilers
Teraz to jednoznačne nepotvrdím, ani nevyvrátim. Uvidíme, ako sa vyvinie celá situácia a podľa toho sa zariadime. Ak by to malo pomôcť k posunu v slovenskom hokeji, môže sa to stať. V tejto výzve máme svojich lídrov, ktorých rešpektujeme. Vyhlásenie neurobili kvôli sebe, ale aby sa niečo v hokeji zlepšilo. Určite budeme stáť za nimi. Žiadame, aby voľby boli spravodlivé a nech ľudia na zväze ukážu konkrétne výsledky. Dlho počúvame len sľuby, ale vôbec nenapredujeme.

Peter Podhradský, naposledy Lada Togliatti
Je to ešte priskoro riešiť. Je pár dní po voľbách a emócie na oboch stranách sú vybičované. Mne nezáleží na tom, kto bude veliteľom, ale chcem, aby boli od začiatku do konca férové podmienky. Keď to funguje u futbalistov, prečo by nemohlo aj u nás. Vždy platilo, že ak máte vytvorené kvalitné podmienky a pohodu, je dobrá nálada a prídu aj výsledky. Na Slovensku však už dlhé roky počujeme hromadu rečí, ale žiadne skutky. Stále to ide od desiatich k piatim. Už s tým konečne musíme niečo urobiť.

Ľubomír Višňovský, naposledy New York Islanders
Nechceme urobiť žiadne zbrklé rozhodnutie, na ktoré by mohli doplatiť fanúšikovia. Za Slovensko totiž nastupujeme kvôli nim a nie funkcionárom. Možnosť, že nebudeme reprezentovať je ale reálna. Cítime totiž aj nevôľu hokejových priaznivcov voči tomu, aký priebeh mali voľby. Hovoria či píšu o tom, že by neprišli na prvé kolo extraligy. My hráči držíme spolu a je nás oveľa viac, nie len 27, ktorí sú podpísaní pod vyhlásením.

© Autorské práva vyhradené

13 debata chyba
Viac na túto tému: #Dominik Graňák