Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Zedník: Slovenský hokej potrebuje zmenu. V stanovách i ľuďoch

Pýši sa bronzom z Helsínk 2003, dobré meno robil slovenskému hokeju v zámorskej NHL. Momentálne pôsobí Richard Zedník v extraligovej Banskej Bystrici.

08.07.2015 07:00
Michal Handzuš Foto: ,
Richard Zedník a Michal Handzuš pred kongresom SZĽH.
debata (37)

Je asistentom trénera a pred dvoma týždňami bol aj jedným zo zástupcov klubu na kongrese Slovenského zväzu ľadového hokeja (SZĽH), kde podporoval vo voľbách prezidenta neúspešného kandidáta Richarda Lintnera. „Z kongresu som odchádzal smutný aj nahnevaný. Viac nahnevaný ako smutný,“ priznáva jeden zo signatárov pondelňajšieho vyhlásenia 27 hokejových osobností, ktoré nechcú spájať svoje meno so súčasným vedením zväzu.

Na kongrese predložili zástupcovia Nitry návrh na zmenu stanov, aby vo voľbách prezidenta nemohli hlasovať zástupcovia komisií SZĽH. Čakali ste, že návrh prejde?
Príliš som tomu neveril a na kongrese sa to potvrdilo. Druhá strana by bola sama proti sebe, keby prišla o hlasy, s ktorými vopred počítala. Toto je však presný príklad toho, ako hokej na Slovensku funguje. Nevieme sa s tým stotožniť a tváriť sa, že všetko je v poriadku. Stanovy sú nastavené presne tak, ako to súčasnému vedeniu vyhovuje. Preto potrebujeme zmeny. Vo všetkom. V stanovách aj ľuďoch. Nemôžeme si povedať, že to nevyšlo a teraz skončíme. Keď som na kongrese videl, ako sa niektorí ľudia usmievajú s vedomím, že vyhrajú, bolo mi z nich zle.

Ako môže vaša iniciatíva pomôcť slovenskému hokeju?
Naším cieľom je, aby hokej napredoval. Chceme, aby aj bežní ľudia videli a pochopili, ako funguje. Ľudia vo vedení si teraz môžu robiť, čo chcú. Neberú do úvahy ani to, čo si myslia veľké osobnosti súčasného hokeja na čele so Zdenom Chárom, Mariánom Hossom, Peťom Bondrom a ostatnými. Niektorí ľudia sú pri moci pätnásť rokov a teraz sa tvária, že chcú robiť zmeny. Zloženie výkonného výboru je však z môjho pohľadu ešte horšie, ako bolo v minulosti. Hrával som vonku a teraz vidím, že aj doma máme veľký potenciál, len ho treba rozvíjať a mať vo vedení ľudí, ktorí chcú robiť pre dobro hokeja. Bez zmeny sa nepohneme.

Po kongrese sa členovia Lintnerovej skupiny vyjadrovali, že rešpektujú vôľu väčšiny. Nepôsobia ich ďalšie kroky, akoby nevedeli prehrávať?
My – hokejisti – prehrávať vieme, ale chceme, aby to vždy bolo fair play. Je smiešne, keď vo voľbách môže hlasovať jeden z kandidátov a druhý nie. Okrem toho hlasovali zástupcovia rôznych komisií SZĽH. Preto máme s touto prehrou problém.

Dá sa povedať, čo je momentálne najväčší problém slovenského hokeja?
Nedá, je toho totiž nesmierne veľa. Od mládeže cez reprezentačné výbery až po extraligu. Krivka nášho hokeja nejde hore, ani len nestagnuje. Ide dole. Neveríme, že keď to tak bolo doteraz, tak sa to zrazu zmení akoby mávnutím čarovného prútika. Ľudia z druhej strany nám naznačili, že fair play im nesedí.

Prvý krok bolo spoločné vyhlásenie. Čo bude nasledovať?
Sme zvedaví, ako bude na naše kroky reagovať druhá strana. Jednoznačne chceme zmenu. Ďalším krokom bude, že neprídeme na galavečer ankety Hokejista roka. Vyjadríme tak nesúhlas s vedením zväzu. Naznačíme, ako sa cítime.

Viete si predstaviť aj alternatívu, že niektorí hráči neprídu v najbližšom období reprezentovať?
Keby som bol stále aktívny hráč, k takejto iniciatíve by som sa pridal. Všetci totiž cítime, že sa niečo musí urobiť. Možno by to rok či dva bolelo, ale pomohlo by to. Viem si preto predstaviť, že sa to môže stať.

Existuje šanca na spoluprácu oboch strán?
Pri súčasnom zložení výkonného výboru určite nie.

© Autorské práva vyhradené

37 debata chyba
Viac na túto tému: #Richard Zedník