Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Doterajší šéf hokejového zväzu verí skúsenostiam, vyzývateľ progresu

Igor Nemeček kontra Richard Lintner. Zaužívaný štýl práce proti avizovanému modernejšiemu. Ale najmä: proti rutinovaným funkcionárom vo vedení zväzu sa postavia aj osobnosti zlatej generácie slovenského hokeja na čele s Petrom Bondrom či Miroslavom Šatanom, čo je pre slovenský hokej priaznivá správa.

25.06.2015 07:00
debata (1)
zväčšiť Vizitky šéfa SZĽH Igora Nemečka a jeho... Foto: Pravda
Igor Nemeček, Richard Lintner Vizitky šéfa SZĽH Igora Nemečka a jeho vyzývateľa Richarda Lintnera.

Prichádzajú doň bývalí vynikajúci hráči, ktorým po dlhodobom pôsobení v zahraničí nie je ľahostajná úroveň ich najobľúbenejšieho športu v domácich podmienkach. Netaja záujem byť užitoční, odovzdať doma, čo nadobudli a spoznali počas kariéry. Podporu im vyjadrili aj súčasní najlepší slovenskí hráči. Črtá sa zaujímavý súboj, aký sa ešte o najvyšší post v slovenskom hokeji – v záujme jeho napredovania – doteraz neudial. Dostáva náboj významného zápasu na vrcholnom podujatí.

Nielen hokejová verejnosť bude vo štvrtok so záujmom sledovať, ako na kongrese Slovenského zväzu ľadového hokeja dopadnú voľby jeho nového prezidenta. Protikandidátom Igora Nemečka, dlhoročného zväzového funkcionára, ktorý riadil slovenský hokej uplynulé štyri roky, je Richard Lintner, majster sveta z Göteborgu 2002, niekdajší spoľahlivý obranca s bohatými hráčskymi skúsenosťami z NHL i popredných európskych líg. Po nebohom Dušanovi Pašekovi (v marci 1998 si siahol na život) a Petrovi Šťastnom, ktorý neuspel v súboji s Jurajom Širokým, ide o tretieho špičkového reprezentanta, ktorý sa uchádza o najvyšší post.

Nemeček bol pred štyrmi rokmi jediným kandidátom, teraz má zdatného súpera. Obaja sa veľmi dobre poznajú, spolu boli pri viacerých úspechoch slovenskej reprezentácie a tešili sa z nich. Prvý v pozícii popredného funkcionára, druhý ako stabilný hráč národného tímu. Majú však rozdielne videnie súčasného stavu, líšia sa v názoroch na riešenie problémov v slovenskom hokeji.

Naznačila to aj nedeľňajšia televízna debata, v ktorej sa stretli zoči-voči. Kto ju sledoval, názor si utvoril. S väčším šarmom ju zvládol Lintner. Azda aj preto, že na televízne kamery je viac zvyknutý. Na rozdiel od Nemečka sa vzdal otázky, ktorú mohol na záver položiť svojmu konkurentovi. Nie preto, že by nejakú na telo nemal, ale podľa jeho slov nechcel ísť do konfrontačného tónu, čím prejavil úctu k súperovi.

Dnes však nerozhodne, kto je suverénnejší pred kamerou, či kto má viac skúseností, ale delegáti kongresu.

„Do stredy ich bolo 117, ak by prvoligová Prievidza zaplatil podlžnosť, ktorú má voči hokejovému zväzu, počet delegátov by sa zvýšil o dvoch,“ konštatoval Roman Štamberský, športový riaditeľ zväzu. Ak jeden z kandidátov získa v prvom kole nadpolovičnú väčšinu hlasov, stane sa prezidentom zväzu. Ak nie, bude ním ten, ktorý v druhom kole získa väčšinu hlasov. Obe strany lobovali do poslednej chvíle…

Prezidenti SZĽH v ére samostatnosti

  • Ján Mitošinka (január 1993 – máj 1997)
  • Viktor Špakovský (máj 1997 – september 1997)
  • Dušan Pašek (december 1997 – marec 1998)
  • Ján Stanovský (marec 1998 – jún 1998; poverený vedením SZĽH)
  • Juraj Široký (jún 1998 – jún 2011)
  • Igor Nemeček (jún 2011 – jún 2015)

Kto by mal byť novým prezidentom Slovenského zväzu ľadového hokeja a prečo?

Ján Šterbák, hokejový tréner
Je ťažké na to jednoznačne odpovedať. Každý z dvoch kandidátov má svoju víziu. Igor Nemeček má skúsenosti a predstavu, kým Richard Lintner je nová generácia, ktorá chce priniesť svoje vízie. Nebude to mať jednoduché, lebo ešte presne nevie, čo ho čaká. Dosiaľ bol výborným športovcom, avšak práca funkcionára je niečo iné. Má bezpochyby predpoklady, aby tento post zvládol. Je to inteligentný človek, má rozhľad a pôsobil aj v zahraničí. Kto zvíťazí rozhodne tajné hlasovanie, ktoré budeme akceptovať.

Radoslav Hecl, majster sveta z roku 2002
Na čelo zväzu by sa mal postaviť Richard Lintner. Dve volebné obdobia, ktoré mal k dispozícii súčasný prezident, sú dostačujúce, aby presvedčil hokejovú verejnosť o správnom smerovaní slovenského hokeja. Nie vždy sa mu to podarilo. Nová krv vo vedení SZĽH a nové smerovanie, ktoré interpretuje Richard vo svojom programe, by mali napomôcť k opätovnému oživeniu slovenského hokeja. Nerád by som však znevažoval prácu súčasného vedenia, lebo pôsobiť na funkcionárskom poli nie je jednoduché.

Ľubomír Vaic, riaditeľ HK Spišská Nová Ves
Myslím si, že zmena na tomto poste je potrebná. Dlho sa nič nemenilo a verím tomu, že práve Richard Lintner privedie nové veci do slovenského hokeja, ktoré budú prospešné pre kluby i mládež. Budeme hlasovať jednoznačne za zmenu.

Július Šupler, hokejový tréner
Prajem si, aby slovenský hokej nadviazal na svetové trendy. Každý by mal pracovať náročnejšie, racionálnejšie a s väčšou intenzitou. Je jedno, kto zvíťazí, nemám vyhraneného favorita. Možno to napokon bude niekto tretí. Verím však, že víťaz zabezpečí zmeny a posunie slovenský hokej správnym smerom, najmä v mládežníckej kategórii. Niektoré vyhlásenia, ktoré majú obaja kandidáti vo svojich programoch, sú úsmevné. Nerozumiem napríklad, načo brať trénera zo zahraničia. Je to podcenenie slovenskej trénerskej školy.

Ján Žiak, predseda MHk 32 Liptovský Mikuláš
Každá doba má svoje plusy a mínusy. Vždy je dobré vedieť, kedy treba v najlepšom skončiť a prepustiť miesto iným, mladším a energickejším. Život je zmena. Konkrétne meno neprezradím, ale predchádzajúcou vetou je povedané prakticky všetko.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Richard Lintner #Igor Nemeček #SZĽH