Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Vladimír Vůjtek: Verím, že v Česku zúročím slovenské skúsenosti

Po majstrovstvách sveta v Prahe a Ostrave skončil na lavičke slovenskej reprezentácie a tešil sa na oddych.

20.06.2015 11:00
Vladimír Vůjtek Foto: ,
Vladimír Vůjtek.
debata (1)

Skúsený český tréner Vladimír Vůjtek chcel sledovať hokej s odstupom – ako fanúšik. Vydržalo mu to len šesť týždňov. V Česku skončil pri reprezentácii po korupčnej afére Vladimír Růžička a na prestížnej pozícii ho nahradil práve 68-ročný úspešný kouč. „Je to pre mňa veľká česť. Každý tréner túži trénovať národné mužstvo svojej krajiny,“ priznáva Vůjtek.

Pôvodne ste chceli najmä oddychovať. Museli ste českú ponuku zvažovať alebo ste hneď prikývli?
Dlhší čas som sa v médiách objavoval medzi kandidátmi na post trénera českej reprezentácie. Preto som nad tým premýšľal už dopredu. V podstate som sa rozhodol, že ak príde ponuka, vezmem ju.

Aké bolo čakanie, či vás zväz osloví?
Nebral som to nejako vážne. Vravel som si, keď ma oslovia, idem do toho. A keď nie, nič sa nedeje. Ostal by som sledovať hokej z ústrania.

S kým ste sa o ponuke radili?
Rozhodol som sa sám, ako to robím vždy. Samozrejme, rodinní príslušníci o mojom rozhodnutí vedeli vopred.

Manželka má radosť, či ste ju príliš nepotešili?
(smiech) Praje mi to a teší sa za mňa. Našťastie, práca pri národnom mužstve nie je časovo až taká náročná ako v klube. Takže mám čas venovať sa manželke aj ostatným príbuzným. Chodím sa najmä pozerať na zápasy, sledovať adeptov na reprezentačný dres. Okrem toho máme počas sezóny tri prípravné turnaje a potom dlhšie sústredenie pred šampionátom. Nie je toho až tak veľa.

Na aké dlhé obdobie ste sa dohodli?
Do budúcoročných majstrovstiev sveta. V Česku bude podobná situácia ako tento rok na Slovensku. O rok volia nový výkonný výbor, takže až po voľbách sa bude riešiť nový tréner. Mne vždy vyhovovali krátke zmluvy. Obom stranám sa ťažko ruší dlhodobý kontrakt a naopak, keď sa darí, vždy sa dá dohodnúť na spolupráci.

Máte už vybratých asistentov?
Momentálne na tom pracujem. V najbližších dňoch by som mal rád v tejto otázke jasno. Do 10. júla mám predložiť návrh realizačného tímu.

V roku 2005 ste boli blízko k reprezentačnej stoličke, z vášho angažmánu zišlo na poslednú chvíľu. Verili ste, že ešte príde druhá šanca?
V hokeji nikdy neviete, čo sa stane. Veci sa menia každú chvíľku. Teraz som to však už nečakal. Všetci si mysleli, že bývalý tréner bude pri reprezentácii pracovať niekoľko rokov, a tak by som už šancu nedostal. No nevnímam to ako žiadne zadosťučinenie. Len som rád, že to po toľkých rokoch prišlo.

Pomôže vám štvorročné pôsobenie pri slovenskej reprezentácii?
Určite áno. Spoznal som vďaka tomu prácu s národným tímom a spôsob práce na majstrovstvách sveta. Dúfam, že skúsenosti zúročím.

Neobávate sa, že v Česku budete pod ešte väčším tlakom než na Slovensku?
V hokeji je tlak na trénerovi vždy a všade. Či v klube alebo národnom tíme. Musíte si na to zvyknúť.

Budú teraz pre vás vzájomné súboje Česka a Slovenska jednoduchšie, než keď ste viedli Slovákov?
Bude to viac-menej rovnaké. Slovensko som viedol v niekoľkých zápasoch proti Česku, no rivalita je najmä medzi divákmi. Tréner musí pracovať pre toho, na čej lavičke stojí.

Na Slovensku budú na budúci týždeň voľby nového prezidenta hokejového zväzu. Máte svojho favorita?
Mám, ale neprezradím ho.

Stihli ste si už po nedávnych majstrovstvách sveta oddýchnuť?
Trošku. Bol som štyri dni v termálnych kúpeľoch v Maďarsku a okrem toho oddychujem najmä na chalupe. O týždeň by som rád šiel aj na dovolenku, len chcem dovtedy poskladať realizačný tím.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Vladimír Vůjtek #česká hokejová reprezentácia