Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Růžičkovým nástupcom by mohol byť aj Vůjtek

Úspešný tréner Vladimír Růžička neustál údajnú korupciu jeho osoby z čias jeho pôsobenia v pražskej Slavii. V utorok večer rezignoval na post hlavného trenéra českej hokejovej reprezentácie.

10.06.2015 14:48 , aktualizované: 20:50
Vladimír Růžička Foto: ,
Vladimír Růžička.
debata (1)

Je podozrivý z toho, že s ďalším funkcionárom a jemu blízkym človekom Jiřím Moučkom dostal od niekoľkých rodičov nemalé peniaze za to, že ich deti budú môcť hrať hokej. Růžička vydal vyhlásenie, v ktorom obvinenia z korupcie odmietol a bude sa proti nim brániť.

„S ohľadom na pokračovanie mediálnej kampane, ktorú účelovo a sústavne vedú proti mne z dní pred začiatkom nedávneho domáceho hokejového šampionátu, rozhodol som sa odstúpiť z funkcie trenéra českého hokejového národného mužstva,“ uviedol Růžička.

Prezident Českého zväzu ľadového hokeja Tomáš Král jeho odstúpenie privítal. „Myslím si, že tá situácia nemala iné riešenie,“ podotkol. „Za sedem rokov, čo som na zväze, sme konkrétny prípad korupcie s konkrétnymi menami nemali. Až teraz Palaščák a Růžička,“ doplnil Král.

Kauza okolo Růžičku sa začala v apríli, keď Miroslav Palaščák zverejnil nahrávku skrytej kamery. Vyšlo najavo, že mal Růžičkovi údajne zaplatiť 500-tisíc korún za to, že jeho syn bude pôsobiť v Slavii. Radiožurnál tento týždeň v reportáži priniesol výpovede niekoľkých ďalších rodičov, podľa ktorých vraj tiež chcel peniaze za to, že ich deti zvýhodní oproti iným.

„Pán Mouček mi hovoril, že by synovi zohnal miesto v Moste. Růžička by mu to zariadil, keď dám 150-tisíc,“ uviedol Josef Ptáčník.

„Zdôrazňujem, že som sa nikdy nedopustil ničoho nezákonného alebo dokonca trestného. Všetky obvinenia odmietam, budem sa brániť tak, aby som dosiahol úplné očistenie svojho mena,“ vyhlásil Růžička. „Rozhodol som sa, že nebudem členov výkonného výboru Českého zväzu ľadového hokeja vystavovať nepríjemnej povinnosti rokovať o mojom zotrvaní pri národnom tíme. Zároveň získam čas na obranu proti všetkým lživým podozreniam a ušetrím český hokej a jeho zväz od negatívneho dopadu tejto pseudokauzy,“ do­dal.

Na lavičke národného mužstva mal Růžička pôvodne pôsobiť aj v budúcej sezóne. V máji prevzal tím extraligového nováčika Chomutova, kde sa stal trenérom i športovým manažérom. S klubom uzavrel zmluvu na desať rokov. „Vláďa nikdy nevzal nijaký úplatok! Vždy hovoril o odstupnom. Pevne za ním stojíme,“ konštatoval šéf Chomutova Jaroslav Veverka starší serveru isport.cz.

Pri českom národom tíme skončili aj asistenti Jaroslav Špaček a Ondřej Weissmann. Nový tréner má byť známy do konca júla. Medzi viacerými kandidátmi je aj Vladimír Vůjtek, predchádzajúci tréner slovenskej reprezentácie. Hovorí sa aj o Milošovi Říhovi, Josefovi Jandačovi, Radimovi Rulíkovi, Jiřím Kalousovi, Rostislavovi Vlachovi, Jaroslavovi Špačkovi i Aloisovi Hadamczikovi.

Je slovenské hokejové prostredie čistejšie než české – alebo v Česku ráznejšie riešia korupciu?
Igor Liba, bývalý čs. reprezentant, šéf hokejovej akadémie v Čani: Netrúfam si to posúdiť, aj keď počúvam všeličo. Krvopotne zháňam peniaze na chod akadémie, práca s deťmi ma pohlcuje. Ponúka sa jednoduché riešenie: Ak sa niekto stretol s korupčným správaním, nech to oznámi príslušným orgánom. Nech sa ozvú rodičia, prípadne hráči tak, ako sa ozvali v Česku. Vyžaduje si to odvahu, no len tak sa môže hokej očistiť, keď budú známe konkrétne príklady a konkrétni ľudia, ktorí sú za nimi.

Ivan Dornič, bývalý hráč, v súčasnosti tréner: Je to diskutabilné, no bez vetra sa ani lístok nepohne. Podľa posledných medializovaných udalostí sa zdá, že v Česku sú v boji s korupciou ďalej než na Slovensku. Nemám na mysli len hokejovú aféru okolo trénera Vladimíra Růžičku, ale aj vyšetrovanie niektorých negatívne javov na najvyšších poschodiach politického života. Všetko sa odvíja od kultúrnej vyspelosti tej-ktorej krajiny. Tri roky som pôsobil v Rakúsku, tam som sa s korupciou v hokeji nestretol, niečo také neexistuje.

Zdeno Cíger, bývalý reprezentant, vedúci hokejovej akadémie: Aj u nás sa o korupcii v hokeji hovorí, ale anonymne. To je potrebné zmeniť. Nepáči sa mi, že niektorí ľudia si z hokeja spravili biznis. Žiaľ, podliehajú mu aj rodičia. Sú ochotní v záujme zvýhodnenia ich chlapca trénerom aj platiť, no boja sa to povedať. Nezakrývajme si – počúvam, že sú tréneri, prípadne prostredníci, ktorí si peniaze, resp. sponzorské príspevky aj pýtajú. Mne sa takéto praktiky protivia, peniaze nikom výkonnosť nezvýšia. Preto apelujem na dôveru a zodpovednosť.

Jerguš Bača, majster sveta z Göteborgu, asistent trénera Žiliny: Desať rokov trénujem. Zodpovedne hovorím, že za mnou nik neprišiel s požiadavkou, aby som nejakého hráča zvýhodnil za úplatu. Možno aj preto, že ma poznajú. Sú ľudia, ktorí tvrdia, že takéto korupčné praktiky sú aj u nás. Na rozdiel od Česka však neprenikli na verejnosť, v Česku riešia korupciu ráznejšie. V súvislosti s trénerom Vladimírom Růžičkom sa pýtam, či sa nedopustili priestupku aj tí, ktorí mu núkali peniaze. Nepasuje mi to k nemu. Ako ho poznám, nikdy by neuprednostnil hráča, ktorý nemá výkonnosť.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #česká hokejová reprezentácia #Vladimír Růžička