Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

V NHL ešte skončiť nemôžem. Rozplakal by som syna

Rád by si predĺžil kariéru v NHL. Naopak, v KHL už hrať nechce. Nevylučuje návrat do reprezentácie a vie si predstaviť aj pôsobenie v extraligovom Slovane.

26.05.2015 18:40
ľubomír višňovský Foto: ,
Slovenský hokejový obranca Ľubomír Višňovský.
debata (2)

Ak sa s vedením New Yorku Islanders nedohodne na novej zmluve, stane sa Ľubomír Višňovský po prvý raz v kariére neobmedzeným voľným hráčom v rámci NHL. „S Islanders sme v kontakte. Majú záujem. Poslali mi prvý nástrel ročnej zmluvy, ale zatiaľ sme sa nedohodli. Uvidíme, ako sa to vyvinie,“ vysvetlil na včerajšom brífingu so slovenskými médiami 38-ročný rodák z Topoľčian.

V predošlých dňoch vzbudila pozornosť správa o vašom kontakte s rakúskym Klagenfurtom. Rokovali ste s účastníkom EBEL?
Je príjemné, keď o vás prejaví záujem nejaký tím. Ľudia z Klagenfurtu sa boli pozrieť na zápase Islanders a cez spoluhráča Michaela Grabnera ma kontaktovali. Stretli sme sa, no šlo len o informatívny rozhovor. Niekto o tom asi informoval médiá z Klagenfurtu. Narobilo mi to trochu problémy. V pondelok mi písal generálny manažér klubu, že mu je ľúto, čo sa stalo. Potom mi volali aj z Islanders. Šlo však len o nedorozumenie. Z Európy ma už nejaké kluby kontaktovali, no prioritou ostáva zámorie. KHL pre zdravie a náročné lietanie úplne vypúšťam.

Chcete ostať v Islanders alebo si vyskúšať trh s voľnými hráčmi?
Bude to závisieť od ponuky. Ak sa nedohodneme, tak si po prvý raz v kariére vyskúšam trh s voľnými hráčmi. Viem však, aká je moja situácia. Sezónu mám za sebou celkom slušnú, ale zranení bolo v poslednom období veľmi veľa. Každý sa bude báť podpísať ma. Ak by ma neprenasledovali zranenia, som presvedčený, že by som už mal vo vrecku novú zmluvu s Islanders. Chalani mi v šatni hovoria, aby som ešte rok ostal, no uvidíme. V play off ma hokej opäť veľmi bavil a chcem pokračovať v NHL. S peniazmi budem musieť ísť dole, s tým počítam, ale chcem ich garantované.

Láka vás aj sťahovanie klubu do novej haly v Brooklyne?
Skôr v tom vidím problém. Hala je pekná, ale hráčom pribudne množstvo cestovania. Tréningová hala bude na Long Islande a do Brooklynu trvá cesta za ideálnych podmienok hodinu a pol. K tomu si treba pridať obrovské newyorské zápchy.

Čo bude kľúčové pri rozhodovaní o vašej budúcnosti?
Zdravie a hlas rodiny. Manželka nie je príliš nadšená, že ešte chcem hrať. Ja však nechcem skončiť. Potešilo ma, keď mi generálny manažér Garth Snow po sezóne povedal, že ma stále potrebujú. Pritom viem, že Islanders majú troch mladých šikovných obrancov, ktorých si vybrali v prvom kole draftu.

Syn Maxim, ktorý tiež hráva hokej, vás podporuje?
Má šesť a pol roka a práve teraz začína hokej viac vnímať. Hovoril som mu, že možno hrám poslednú sezónu v NHL a on sa srdcervúco rozplakal. Vyzerá to tak, že v NHL ešte skončiť nemôžem. Preto by som tam ešte aspoň rok rád ostal.

Aká bola z vášho pohľadu uplynulá sezóna?
Úžasná. Vyhrávali sme veľa zápasov, vládla pohoda, zabávali sme sa a mali dosť síl. Až na konci sme trochu stagnovali. V play off sme prehrali siedmy zápas najmä neskúsenosťou. Nedávali sme góly. Aj osobne som bol spokojný. Len škoda zranení. Týždeň-dva som mal hluché obdobie, nedarilo sa mi, ale to je bežná vec.

Slovenský hokejový obranca Ľubomír Višňovský. Foto: Ľuboš Pilc, Pravda
ľubomír višňovský Slovenský hokejový obranca Ľubomír Višňovský.

Čo hovoríte na výkony krajana Jaroslava Haláka?
Urobil nejaké klubové rekordy a má za sebou neuveriteľnú sezónu. Ťahali nás mladí útočníci okolo kapitána Tavaresa, aj obrana bola výborná. Keď sa pridal Jaro a zatiahol roletu, boli sme medzi top tímami ligy.

Kto vyhrá Stanleyho pohár?
Držím palce Hosičkovi. Je to výborný chalan a doprial by som mu tretí titul. No možno uspejú Ducks.

Ako ste na tom zdravotne?
Teraz dobre. Po poslednom náraze od Toma Wilsona som bol síce trochu otrasený, ale viac ma počas sezóny trápil chrbát. Mám vyskočené platničky, ktoré mi tlačia na miechu. Musím cvičiť.

V sérii proti Washingtonu to vyzeralo, akoby na vás hráči súpera poľovali…
Po sérii mi to potvrdili. Každý zápas išli po mne. Bohužiaľ, vyšlo im to. Wilson hrával tri-štyri minúty a zväčša sa len zrážal so mnou a mojím partnerom Thomasom Hickeym. Zákrok, ktorým ma vyradil, bol podľa mňa faul. Bol som totiž bez puku a navyše šiel na opačnú stranu. Mal som symptómy otrasu mozgu. Testy som síce spravil, ale bol som veľmi unavený a hlava ma pobolievala. Ten test som robil asi 45-krát, takže ho už zvládnem bez ohľadu na problémy. Lekári videli, že som trochu mimo, tak som nehral.

Ako vnímate súčasnú situáciu v Slovane, ktorý ešte stále nevie, kde bude pôsobiť?
S vedením mám výborné vzťahy. Hrával som v klube dlhé obdobie a nie je mi jedno, v akej je situácii. Je to však smutné a nefér voči hráčom, ktorí majú zmluvy a nemôžu s nikým rokovať, hoci nevedia, čo s klubom bude. Rovnako aj voči fanúšikom a všetkým ostatným. Hokejisti predsa musia tiež platiť účty a živiť rodiny. Neviem si predstaviť takto fungovať a už vôbec by som nechcel takéto mužstvo trénovať.

Mal by sa klub vrátiť do extraligy?
Áno. Mal by hrať súťaž, na ktorú má. Nie sa spoliehať na rôzne sľuby. Som realista a nemám rád lietanie v oblakoch. Stále som slovanista, ale toto sa mi nepáči. Samozrejme, keď sa klub vráti do extraligy, viem si predstaviť svoj návrat späť. Netvrdím však, že to bude hneď teraz. Vrátili by sa mi krásne spomienky. Liga potrebuje pozdvihnúť a návrat Slovana by jej pomohol.

V júni bude voľba nového prezidenta Slovenského zväzu ľadového hokeja. Sledujete aktivity Richarda Lintnera?
Áno. Potrebujeme novú krv, niečo zmeniť. Zlepšiť prácu s mládežou. Rišo je dosť skúsený a má okolo seba vhodných ľudí. Komunikujem s ním a stojím za ním. Keby som skončil s hokejom, iste by som mu chcel pomôcť.

Nastúpite ešte niekedy za slovenskú reprezentáciu?
Nevylučujem to. Pod trénerom Vůjtekom som nikdy nehral, asi v tom bol osud. Pred rokom som hovoril, že ak nepostúpime do play off, chcem reprezentovať. No už o mňa nemali záujem. Nakoniec by som pre zranenie aj tak hrať nemohol. Proti Vladimírovi Vůjtekovi však nič nemám. Teoreticky by som šiel na šampionát aj o rok. Musíte však mať zdravie aj chuť.

Odkiaľ by mal byť nový tréner reprezentácie?
To je úplne jedno, nech je to aj Bulhar. Len nech je najlepší z tých, z ktorých sa dá vybrať. Nech vytvorí správny systém a dosiahneme výsledky. V reprezentácii sú hráči, ktorí vedia hrať hokej a nezáleží na tom, odkiaľ je tréner. Treba len dodržať, čo tímu naordinuje. Nad menom som nerozmýšľal. Neviem posúdiť, akí sú Vlado Országh či Peťo Oremus tréneri. Počul som o nich dobré veci, rovnako ako o Zdenovi Cígerovi. Ernest Bokroš má veľmi dobré referencie.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #NHL #Ľubomír Višňovský #HC Slovan Bratislava #New York Islanders #play off NHL