Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Maďari podporujú hokej. Dočkali sa zaslúženej odmeny

Maďarskí hokejisti si koncom apríla po druhý raz v histórii vybojovali postup do elitnej kategórie majstrovstiev sveta. V základnej skupine v Petrohrade si - rovnako ako pred šiestimi rokmi v Klotene - zmerajú sily aj so slovenskou reprezentáciou.

25.05.2015 12:00
Ladislav Sikorčin Foto: ,
Ladislav Sikorčin (vľavo) v drese maďarskej reprezentácie.
debata (10)

Úspechy maďarského hokeja mali v minulosti vždy aj slovenskú črtu. Národné mužstvo viedli v minulosti Ján Jaško či Dušan Kapusta a reprezentačný dres si dlho obliekal Tomáš Šille, ktorý hral aj na šampionáte v roku 2009 vo Švajčiarsku. Vo vzájomnom súboji vyrovnal šesť minút pred koncom na 3:3 a zverencov Jána Filca vtedy pred blamážou zachránil 13 sekúnd pred koncom Ľuboš Bartečko.

Hokejisti sú opäť národní hrdinovia

Na aprílovou turnaji A-skupiny I. divízie v Krakove chýbala v maďarskej zostave jedna z tradičných opôr Ladislav Sikorčin. Rodák z Ilavy sa zranil v poslednom prípravnom stretnutím pred odchodom na MS. Postup medzi elitu však má i tak slovenskú pečať, keďže asistentom hlavného trénera Richa Chernomaza bol Tomáš Šille.

„Všetci verili, že sa reprezentácia vráti do najvyššej kategórie skôr. No formát prvej divízie sa zmenil a je veľmi náročný. Každý chce postúpiť hore, no zo šiestich tímov okrem dvoch postupujúcich zároveň jeden vypadne nižšie. V predošlých rokoch sme mali postup dvakrát na dosah, no nezvládli sme posledný rozhodujúci zápas. Teraz to konečne vyšlo. Minulý týždeň nás prijali aj v parlamente,“ tvrdí 45-ročný bývalý obranca Šille.

Maďari v kľúčovom súboji zdolali domácich Poliakov 2:1 a na ich úkor si vybojovali postup. „Všetci to berú ako veľký úspech. V Poľsku bolo chlapcov povzbudiť veľa fanúšikov. Doma ich čakalo privítanie na námestí. No nerozpútal sa až taký boom, ako pred siedmimi rokmi po výhre v Sappore. Vtedy to bolo prvýkrát a bolo to ozaj výnimočné,“ priznáva Sikorčin, ktorý práve v lete 2008 zamieril do Maďarska. Po troch rokoch získal maďarský pas a začal krajinu reprezentovať. Ostatné dva šampionáty mu ušli pre zranenia, no verí, že proti Slovákom si v Petrohrade zahrá.

„Každý z nás cíti výnimočnú šancu nastúpiť v A-kategórii. V Maďarsku však mladí hráči bez ohľadu na to pristupujú k svojim povinnostiam veľmi zodpovedne. Generácia, ktorá postúpila na MS do Švajčiarska, už ukončila kariéru. Káder je nový, plný mladých hráčov, ktorí pred rokmi využili boom a odišli do zahraničných mužstiev, kde získali cenné skúsenosti,“ vysvetľuje Sikorčin.

Maďari využili úspechy

Na Slovensku sa dlhé roky hovorí, že úspechy národného tímu z úvodu nového tisícročia sa nedokázali využiť v prospech rozvoja hokeja. V tomto boli Maďari úspešní. Boom po postupe výrazne zvýšil popularitu medzi fanúšikmi i deťmi. Do hokeja zaťalo prúdiť viac peňazí a postavili sa nové haly. Krytých štadiónov majú momentálne devätnásť.

„Spolu s popularitou prišla aj väčšia podpora od politikov a sponzorov. Vtedy bolo v Maďarsku pár krytých štadiónov, dali sa spočítať na prstoch jednej ruky. Odvtedy však vyrástli nové haly – žiadne veľké, ako majú české extraligové kluby, skôr malé na spôsob štadióna Mariána Gáboríka v Trenčíne. Podmienky sa výrazne zlepšujú, hoci stále sa nedajú porovnávať s vyspelými hokejovými krajinami. Čo je však najdôležitejšie, hokej sa dostal medzi päť kolektívnych športov, ktoré podporuje štát. Okrem hokeja sú tam futbal, hádzaná, basketbal a vodné pólo,“ prezrádza Šille.

Hokejoví funkcionári môžu čerpať peniaze na mládež a rozvoj hokeja. „Niekto môže povedať, že ostatné športy sú ukrátené. No politici sa rozhodli uprednostniť športy, o ktoré je v Maďarsku najväčší záujem. Momentálne je hokej po futbale a vodnom póle asi tretí hlavný kolektívny šport. Funkcionári sa snažia pritiahnuť odborníkov zo zahraničia, ktorým robia asistentov bývalí dobrí maďarskí hokejisti. Všetko sa točí najmä okolo Székesfehérváru, ktorý hrá v rakúskej EBEL lige. Pôsobí tam veľa reprezentantov,“ tvrdí Sikorčin.

Zápas so Slovenskom? Neriešime

V novodobej histórii odohrali Slováci s Maďarmi šesť stretnutí. Päťkrát vyhrali, ale v novembri 2003 v Budapešti zaznamenali aj nečakanú prehru 2:4.

Vnímajú Maďari vzájomné stretnutia so severným susedom prestížne?

„Po zverejnení skupín pre budúcoročný šampionát sa o tom vôbec nehovorilo. Maďari sú najmä radi, že sú medzi elitou. Skôr sa rieši, že v skupine máme Nemecko aj Francúzsko, ktoré o rok neskôr usporiadavajú majstrovstvá sveta. Z tohto pohľadu je to veľmi nepríjemná skupina. Prevláda však eufória a cieľom v Rusku bude pokus o záchranu,“ naznačuje Sikorčin.

„Nestretávame sa často, takže o nejakej rivalite sa nedá hovoriť. Maďari sa pozerajú na Slovensko ako na krajinu, od ktorej sa dá hokejovo učiť. Hoci jej kredit šiel v ostatných rokoch trošku dole,“ dopĺňa Šille.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #MS v hokeji 2016 #maďarská hokejová reprezentácia