Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Šatan: Nerozprávajme. Začnime konať a vráťme lesk slovenskému hokeju

Jeho slová majú hĺbku i myšlienku. Miroslav Šatan (40) získal v drese slovenskej hokejovej reprezentácie na majstrovstvách sveta štyri cenné kovy.

16.04.2015 18:21
Miroslav Šatan Foto: ,
Miroslav Šatan na brífingu po pracovnom stretnutí tímu Richarda Lintnera so zástupcami hokejovej extraligy.
debata (9)

V súčasnosti túži pomôcť svojmu milovanému športu z pozície funkcionára. „Chceme otvoriť diskusiu o problémoch, ktoré máme v hokeji. Sú nimi mládež a jej zabezpečenie, vytrácanie sa divákov z hľadísk či vylepšenie extraligy ako marketingového produktu,“ uviedol rodák z Topoľčian.

Kedy vás oslovil Richard Lintner s myšlienkou pomôcť slovenskému hokeju?
O hokeji diskutujeme už roky. O serióznejšej možnosti sme sa bavili pred dvoma mesiacmi v Amerike. Richard odviedol kus skvelej práce, zostavil správny tím ľudí, ktorým záleží na tom, aby sa hokej na Slovensku niekam posunul.

V akých oblastiach ho plánujete oživiť?
Diskutovali sme o piatich základných bodoch – mládež, reprezentácia, extraliga, marketing a financie. Dlho sa o pomoci len rozpráva. Tento rok sú voľby. Na štyri roky sa môže niečo zmeniť. Dôležité je, aby sa mládežnícke reprezentácie nevracali z turnajov so samými prehrami, aby vytvorili pozitívnu vlnu a prinavrátili lesk hokeju na Slovensku.

Vedeli ste už počas aktívnej hráčskej kariéry, že budete raz funkcionárom?
S chlapcami sme vyrastali v tomto prostredí a väčšina z nás získavala skúsenosti v zahraničí. Každý rok sme sa vrátili domov, niektorí odohrali na slovenských klziskách aj nejaké zápasy. Teraz chceme svoje skúsenosti vrátiť. Máme pohľad z vonku a máme veci s čím porovnávať.

Viete si predstaviť, že vás skupina navrhne ako kandidáta na prezidenta Slovenského hokejového zväzu?
Nechcem hovoriť o tom, kto bude na čele tohto vedenia. Meno nie je podstatné, dôležitá je naša filozofia.

Posledný rok ste žili v Amerike. Budete teraz viac fungovať na Slovensku?
Uvidím, ako veľmi budem zapojený do celého procesu. Rezidencie mám za morom, ale i u nás. Za posledné štyri roky som viac času strávil na Slovensku. Mám dva domovy a ak si to situácia bude vyžadovať, zostanem na Slovensku.

Ako plánujete upratať slovenský hokej?
Je to skôr metaforický výraz. Všetci už dlhšie vnímajú, že v draftoch do NHL je čoraz menej Slovákov, klesá návštevnosť extraligy a veci nefungujú, ako by sme chceli. Každý si to uvedomuje a treba s tým niečo urobiť.

Je dôležité, aby sa bratislavský Slovan vrátil do extraligy?
Slovenskú ligu uprednostňujem pred EBEL-kou aj českou extraligou. Pre náš hokej je dôležité, aby sa Slovan vrátil. Zvýšila by sa návštevnosť a pozitívne by to ovplyvnilo celé fungovanie súťaže. Slovan je však autonómny klub a musíme si počkať, kde skončí.

Stihli ste na diaľku sledovať play off slovenskej extraligy?
Iba výsledky. Vizuálne som zápasy nevidel, čiže k úrovni sa vyjadrovať nemôžem. Finálová séria bola tesná, výsledky boli o gól, čo je pre hokej dobré. Nefandil som žiadnemu mužstvu. Mal som vo finále dvoch kamarátov – Martina Štrbáka a Michala Handzuša.

Aký bol váš rok bez hokeja?
Jednoduchý. Nebol som unavený a veľmi som si to užíval. Hokej mi príliš nechýbal, aj keď párkrát som bol na korčuliach a zahral si s bývalými hráčmi. Raz dokonca aj charitatívny zápase pre NY Islanders.

Na ostatných troch svetových šampionátach ste boli členom slovenskej reprezentácie. Aké šance dávate výberu pred majstrovstvami sveta v Česku?
S príchodom hráčov zo zámoria sa mužstvo vystuží a skvalitní. Tím bude mať podobné šance ako posledné tri či štyri roky. Mladší hráči už nabrali skúsenosti a mužstvo by mohlo byť sebavedomejšie. Do Ostravy sa prídem pozrieť aj osobne.

Ak uspejete, kde by ste chceli vidieť slovenský hokej o päť rokov?
Prajem si, aby bol náš hokej konkurencieschopný. Keď pôjde reprezentácia do osemnásť či dvadsať rokov na turnaj, aby sa tam nešli zachraňovať, ale aby bojovali o víťazstvo. Chcem, aby sa zlepšila extraliga a aby z nej hráči mohli plnohodnotne naskočiť do reprezentácie a hrávať na svetových šampionátoch.

Predstavili jedenásťčlenný tím
Richard Lintner a jeho tím predstavili včera v Košiciach členom extraligových klubov novú stratégiu slovenského hokeja, ktorú sformovala generácia tzv. zlatých hokejistov Peter Bondra, Miroslav Šatan, Richard Lintner a Rastislav Pavlikovský. Okrem nich sú členmi novotoriaceho sa tímu Oto Haščák, Andrej Miklánek, Ján Gajdošík, Peter Žifčák, Rastislav Železník a Vladimír Jacko a Ján Flic. Na stretnutie prišli iba zástupcovia troch extraligových klubov – MHC Mountfield Martin, HK 36 Hant Skalica a HK Nitra.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Miroslav Šatan