Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Rakúska EBEL lanári Slovan. Zázemím a možnosťami, zatiaľ nie kvalitou

Zdá sa, že hokejový klub HC Slovan sa ďalším účinkovaním v Kontinentálnej hokejovej lige príliš nezaoberá. Práve naopak, jeho predstavitelia už začali riešiť budúcnosť tímu v inej súťaži. Jednou z núkajúcich sa alternatív je aj rakúska nadnárodná liga EBEL.

15.03.2015 11:00
Slovan, harvey, maskot Foto: ,
Ilustračné foto
debata (13)

Jej predstavitelia v piatok verejne deklarovali záujem o bratislavský klub, na štvrťfinálový zápas súťaže medzi Viedeň Capitals a Fehervárom (2:1 po predĺžení) dokonca pozvali aj generálneho manažéra belasých Maroša Krajčiho.

„Šanca na pokračovanie v KHL je stále, ale už skutočne len veľmi malá. Musel by sa stať zázrak,“ povedal Krajči s výrazom, ktorý dával tušiť, že ani on sám už na najlepšiu európsku ligu nemyslí.

"Sme vo fáze, keď získavame informácie o EBEL a stretávame sa aj s funkcionármi tejto súťaže. Uvidíme, aké budú podmienky, potom pripravíme podklady pre naše predstavenstvo, ktoré by mohlo už koncom marca rozhodnúť,“ poznamenal.

V prospech stredoeurópskeho projektu hovorí niekoľko zaujímavých faktorov. Azda najlákavejšími sú profesionálne riadená súťaž, veľký marketingový potenciál, či relatívne nízke náklady na dopravu. „Je to stabilný trh, nehrozili by nám tu podobné eskapády ako teraz v KHL. Hrá sa v piatich krajinách, je tu stabilný trh a marketing. Rozhoduje však aj športová stránka a musíme zvážiť i ďalšie záležitosti,“ doplnil Krajči.

Ten úroveň zápasu príliš hodnotiť nechcel. “Prišli sme z KHL, po tejto stránke sa to veľmi porovnávať nedá. Ale je to živý a bojovný hokej hore a dole. Veľmi ma zaujal švédsky brankár Feherváru,“ priznal.

Funkcionári ligy majú okrem Slovana záujem aj o Medveščak Záhreb. Podľa nich by oba tímy mohli rozšíriť dvanásťčlenné pole aktérov už od nadchádzajúcej sezóny. „Slovan by sme určite privítali. Hokej na Slovensku má veľmi bohatú históriu a dobré meno. Je to však všetko záležitosť rokovaní, o ich priebehu a detailoch v tejto chvíli nechceme hovoriť cez médiá,“ uviedol prezident EBEL Peter Mennel s tým, že zo Slovenska má záujem iba o Slovan a ten by sa mal rozhodnúť do 15. apŕila.

Aj v prípade kladnej odpovede zo strany belasých bude mať posledné slovo výkonný výbor Slovenského zväzu ľadového hokeja. “Komunikujeme aj so SZĽH. Ten sa rozhodne, ako sa rozhodne, a my to budeme musieť rešpektovať," dodal Krajči.

EBEL vznikla v roku 2003 a nadnárodnou sa stala o štyri roky neskôr. V súčasnosti ponúka hokej v piatich krajinách na trhu s 30 miliónmi potenciálnych fanúšikov a chce sa ešte rozšíriť. Súťaž má za sebou silných marketingových i televíznych partnerov a získala si už dobré meno. Marketingová hodnota je okolo 35 až 45 miliónov eur, čo je neporovnateľne viac ako má slovenská Tipsport extraliga.

Predstavitelia súťaže sa snažia vytvoriť veľkú stredoeurópsku hokejovú ligu, ktorej tímy by však nemali byť od seba vzdialené viac ako tisíc kilometrov. Okrem ôsmich rakúskych klubov tam má svoje zastúpenie aj Česko, Maďarsko, Slovinsko a Taliansko. EBEL, ktorá patrí aj medzi zakladajúcich členov hokejovej Ligy majstrov, riadi okrem mužskej aj tri juniorské súťaže do 20, 18 a 16 rokov.

Na televízne obrazovky sa dostane v priemere jeden zápas týždenne, z ostatných duelov ponúka päťminútové zostrihy. Každé stretnutie sníma sedemnásť kamier v rozlíšení FULL HD, nad kľúčovými momentmi v nich bdie oddelenie bezpečnosti hráčov vo Viedni. Tradíciou sa pomaly stáva aj zápas pod holým nebom, na premiéru na starovekom amfiteátri v Pule nadviazali stretnutia v Budapešti, Ľubľane a naposledy v Klagenfurte, kde si našlo cestu až 30-tisíc divákov.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #HC Slovan Bratislava #EBEL #Maroš Krajči