Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Hudáček: Ocenenia ma tešia. Sezónu ešte môžem vylepšiť

Základná časť švédskej SHL mu vyšla. Slovenský brankár Július Hudáček výrazne prispel k šiestemu miestu Örebra v súťaži, čo znamenalo priamy postup do štvrťfinále.

12.03.2015 12:00
Július Hudáček Foto: ,
Slovenský brankár Július Hudáček.
debata

Dvadsaťšesťročný hokejový reprezentant vychytal v lige najviac víťazstiev a pochváliť sa môže aj najlepšou úspešnosťou zásahov (92,99 %). Fanúšikovia ho navyše zvolili za najužitočnejšieho hráča mužstva. „Sezóna bola zatiaľ veľmi dobrá. Hodnotiť ju však budem až po play off,“ tvrdí Hudáček.

Zajtra vstúpite vo Växjö do play off. Ako sa pred štartom vyraďovacej časti cítite?
Všetko je fajn. Splnili sme náš cieľ – udržali sa v prvej šestke. V kabíne vládne pohoda a aj ja sa cítim výborne. Mentálne aj fyzicky.

Oddýchli ste si, kým sa vo Švédsku hralo predkolo play off?
Mali sme tri dni voľna. Využil som ho najmä na regeneráciu. Nemyslel som na hokej, išli sme do prírody a využili pekné počasie. Blízko je pekné jazero, kam sa chodíme prechádzať. Je tam perfektné prostredie, výborne tam zrelaxujem. Pevne verím, že sme sa všetci dobre pripravili na play off.

Mali ste blízko k tomu, aby ste šli do play off s výhodou domáceho prostredia. Nemrzí vás, že to nevyšlo?
Ani nie. Pre nás bolo najdôležitejšie, aby sme sa vyhli predkolu, ktoré sa hrá len na dva víťazné zápasy, čo je veľmi náročné. Takže sme veľmi spokojní. Vo Švédsku sa mení domáce prostredie po každom zápase, nie po dvoch ako napríklad na Slovensku. Takže tá výhoda nie je až taká výrazná.

Pasuje vám štvrťfinálový súper Växjö?
Je to veľmi ťažký súper, jeden z topfavoritov na víťazstvo v lige. V základnej časti sme vyhrali štyri z piatich vzájomných zápasov. Väčšinou to však boli veľmi vyrovnané stretnutia so šťastným koncom pre nás. Očakávam otvorený ofenzívny hokej, oba tímy totiž hrajú dosť útočne, čo nie je vo švédskej lige úplne bežné.

Čo pre vás znamená pozícia najlepšieho brankára SHL?
Výborný pocit. Sezóna bola zatiaľ veľmi dobrá. Z môjho pohľadu, ale i pre celý tím. Som rád, že nám základná časť vyšla. Podarilo sa nám ešte viac spopularizovať hokej v meste. Štatistiky som nesledoval príliš často, o to viac som milo prekvapený. Celkovo však budem hodnotiť sezónu až po play off. Niekomu nemusí vôbec vyjsť základná časť – a potom vychytá titul. Dá sa to ešte vylepšiť.

Iste ste spokojný s veľkou vyťaženosťou.
Od začiatku som vedel, že tréner chce, aby som chytal čo najviac. Potvrdilo sa to. Každý hráč chce hrať čo najviac a brankár zase chytať. Vyhovuje mi to. V závere základnej časti sme sa už pripravovali na play off a tréner ma trochu šetril. Celkovo som však maximálne spokojný.

V klube vás označili za najužitočnejšieho hráča. Ktorá pocta vás teší viac?
Obe ma tešia rovnako. Nebolo jednoduché udržať si vysokú percentuálnu úspešnosť. V závere sezóny začali nižšie postavené mužstvá hrať vabank. Čísla sú výsledkom celej vydarenej sezóny. Nevyšlo mi len zopár zápasov, čo ma veľmi teší. Stabilizoval som výkonnosť. Ocenenie od fanúšikov je veľká pocta. V našom klube je to populárna anketa. V minulosti ju väčšinou vyhrávali útočníci. Tento rok sme mali v tíme najproduktívnej­šieho hráča ligy Dereka Ryana a Martin Johansson zas nastrieľal 24 gólov, no fanúšikovia dali aj tak prednosť mne. To poteší.

Július Hudáček patri k showmanom vo svojom... Foto: www.youtube.com
Július Hudáček Július Hudáček patri k showmanom vo svojom mužstve a fanúšikovia vo Švédsku to oceňujú.

Ako sa vám pozdáva váš slovenský spoluhráč Pavol Skalický, ktorý prišiel v januári na skúšku do konca sezóny do juniorského tímu?
Za prvé mužstvo odohral jeden zápas a v jednom sedel na lavičke. Má smolu, že máme až pätnásť útočníkov a presadiť sa v takej konkurencii je veľmi ťažké. Mohol by tu však ostať, rok alebo dva si zahrať v druhej najvyššej súťaži a potom sa posunúť do SHL. Prospelo by mu to. Videl som ho hrať za juniorku, bol výborný.

Myslíte už občas na blížiace sa majstrovstvá sveta?
Ešte nie. Dúfam, že si s Örebrom zahráme play off čo najdlhšie a potom, ak ma zavolajú, veľmi rád prídem.

Vaše tradičné zábavné kúsky pre fanúšikov po víťazných zápasoch získali celosvetovú popularitu. Nezaskočilo vás to?
Marketing klubu to šikovne využil. Aj vďaka tomu je teraz Örebro známy na celom hokejovom svete. Zviditeľnil sa, sú na to len dobré ohlasy. U mňa to nie je nič nové, začínal som s Mirom Lipovským v Košiciach a pokračoval v každom klube. Tu z toho vďaka dobrému marketingu urobili Huda Show. Výborné bolo, že sme doma veľa vyhrávali, takže som mal často šancu zabaviť divákov.

Ešte máte pripravené niečo v zálohe?
Ale áno. Uvidíme, koľko zápasov vyhráme. Verím, že čo najviac.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Július Hudáček #Örebro