Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Trška: Sezóna sa vyvíja nad moje očakávania

Chceli sa vyhnúť baráži. Splnili to, ba postúpili do predkola play off českej extraligy. V ňom si hokejisti BK Mladá Boleslav zmerajú sily s Plzňou.

04.03.2015 12:00
Trška Foto: ,
Peter Trška na reprezentačnom zraze.
debata

V základnej časti obsadili 10. priečku a keby zvládli posledný duel v Liberci, mohli začínať predkolo doma. „Sme veľmi spokojní. Dosiahli sme historický úspech klubu. Keď doteraz hrala Mladá Boleslav v extralige, vždy bojovala o záchranu. Za predkolo play off sme veľmi šťastní,“ vraví slovenský obranca Peter Trška (22).

Keby ste v nedeľu vyhrali v Liberci, mohli ste začínať predkolo doma. Nemrzí vás to?
Nevnímame to ako sklamanie. Stále sme najmä radi, že sme tam. Či začíname doma alebo vonku, na tom nezáleží. Dáme do toho všetko a zabojujeme o postup.

Vládne v meste hokejová eufória?
Najmä v ostatných ôsmich zápasoch prišlo na zimák veľa divákov. Dokonca nás chodia povzbudiť aj na výjazdy k súperom. Je to skvelé, ľudia sa tu hokejom bavia.

Futbalisti Mladej Boleslavi sa držia na štvrtej priečke. Ktorý šport sa teší väčšej diváckej podpore?
Myslím si, že hokej má v meste lepšie meno. Na futbale som sa bol pozrieť len raz – minulý týždeň. Bolo tam málo fanúšikov.

Váš hokejový klub má netradičnú skratku BK. Viete prečo?
Tiež ma to spočiatku prekvapilo, je to Bruslařský klub. Nikdy predtým som to nepočul. Možno sme aj jediný hokejový klub s takouto skratkou.

Považujete Plzeň za favorita série?
Má výhodu domáceho prostredia a pochopiteľne aj väčšie skúsenosti, keďže naše mužstvo je prvý raz v play off. No v predkole je možné všetko a my chceme postúpiť do štvrťfinále.

Kontaktovali ste sa s niektorým zo slovenských hráčov súpera pred začiatkom série?
Zo štvorice Sýkora, Balej, Kubka a Bližňák sa najlepšie poznám s Máriom Bližňákom. Sme totiž obaja z Dubnice a poznáme sa už veľmi dlho. Naposledy sme sa stretli aj v bratislavskom Slovane. Som zvedavý, či mi ešte pred prvým zápasom zavolá alebo prehodíme pár slov až tesne pred stretnutím.

Kto je pre vás hlavný kandidát na zisk titulu?
Jednoznačne Třinec. Bez pochýb má najlepšie mužstvo v extralige. Ak sa nám podarí postúpiť cez Plzeň, tak si na ceste za titulom bude musieť poradiť aj s nami (smiech).

Aká je vaša pozícia v tíme?
Zatiaľ sa to celé vyvíja nad moje predsezónne očakávania. Hrávam oslabenia aj presilové hry, trávim na ľade dosť času. Som spokojný s vyťaženosťou aj s pozíciou v mužstve. Okrem mňa hráva v obrane aj Milan Hruška a desať zápasov odohral aj Boris Žabka.

Nedávno ste dostali pozvánku aj do olympijského výberu hráčov do 25 rokov, ktorý sa vo februári predstavil na turnaji vo Viedni. Aké bolo zahrať si po prvý raz za seniorskú reprezentáciu?
Získal som novú a veľmi cennú skúsenosť. Spoznal som nových chalanov a mohol som ukázať trénerom, aký som hráč a aký pokrok som za ostatné mesiace urobil. Dúfam, že sa mi to podarilo. Na pamiatku som si vzal aj puk, ktorým som strelil prvý reprezentačný gól.

Do Česka, konkrétne do Vsetína, ste po prvý raz zamierili už v pätnástich. Ako sa to zomlelo?
Považujem to za zlomový moment mojej kariéry. Kamarát poznal niekoho vo Vsetíne, aj vďaka tomu ma pozvali na skúšku. Zapáčil som sa im, tak som tam ostal. Mal som to blízko domov, len nejakých šesťdesiat kilometrov. Vo Vsetíne som strávil dva a pol roka a dalo mi to veľmi veľa. Potom som prestúpil do Slovana, pôsobil v extraligovej dvadsiatke a opäť Slovane. S tímom som podpísal dvojročnú zmluvu aj počas pôsobenia v KHL. Väčšinu času som však strávil v Skalici. V KHL som odohral len jediný zápas.

Proti komu?
Proti Ovečkinovi (so smiechom). Mal som šťastie, že som nastúpil v Moskve proti Dynamu počas výluky v NHL. Za Dynamo vtedy hral Alexander Ovečkin aj Niklas Bäckström. Remizovali sme 1:1 a nakoniec prehrali po nájazdoch. Bol to pre mňa obrovský zážitok. Potešilo ma, že som dostal šancu práve v takom zápase. Pokúšal som sa vypýtať si od Ovečkina hokejku, ale nechcel mi ju dať (smiech). Ešte stále som hráčom Slovana. V Mladej Boleslavi som len na hosťovaní.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Česká Tipsport extraliga #Play Off #BK Mladá Boleslav #Peter Trška