Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov podcast Výsledky výsledky

Všetko robte poctivo, prízvukuje Šupler omladine

"Hop, hop, hop," znie v útrobách Zimného štadióna Pavla Demitru v Trenčíne. Omladine Dukly dáva do tela na tréningu na suchu Július Šupler. Skúsený tréner chvíľu predtým ôsmakom názorne vysvetlí, ako majú zdolávať jednoduché prekážky.

16.01.2015 15:40
Július Šupler Foto: ,
Július Šupler vysvetľuje hráčom herné cvičenia.
debata

A ešte predtým im dá tortu, ktorú im sľúbil za splnenie úloh na predchádzajúcom stretnutí. V hre troch proti dvom mali streliť osem gólov – dali deväť.

„Ale rozdeľte si ju až po tréningu,“ podotkne popradský rodák. V súčasnosti rozbieha hokejovú konzultantskú činnosť, sústreďuje sa na mládež. Po rokoch sa vrátil tam, kde dosiahol prvý veľký klubový úspech – do trenčianskej Dukly.

„Každý cvik robte poctivo, nikam sa neponáhľajte. Dajte si záležať, ste pod stálym dohľadom držiteľa Stanleyho pohára,“ ukáže pohľadom na veľký portrét Mariána Gáboríka na sklených dverách. Po intenzívnej rozcvičke sa chlapci a jedna dievčina – reprezentantka do osemnásť rokov – prezlečú do dresov a pokračujú na ľade.

„S Duklou sme sa dohodli na spolupráci. Som tu šiesty raz, prichádzam raz týždenne. Pracujem vždy s dvoma mužstvami – teraz po ôsmakoch prídu deviataci, inokedy dorast a siedmaci, alebo kombinovane. Podstata spočíva v dôraze na rozvoj herných činností tak, aby sa hráči zdokonaľovali v individuálnom majstrovstve, lepšie zvládali taktické i technické riešenie herných situácií. Volím na to rôzne cvičenia v kolektívnom i individuálnom tréningu. Vo veku od trinásť do pätnásť rokov sú to dôležité prvky, je to najviac senzibilná etapa rozvoja.“

Súťažná sezóna je v plnom prúde, takéto tréningy s uznávaným koučom sú spestrením prípravy. „Ako rozvíja individuálne majstrovstvo huslista sedem-osem hodín denne, tak to môžu aj hokejoví mladíci. Vo vyspelých hokejových krajinách je to bežné, tréningy posúvajú do vyššej úrovne a náročnosti. V Amerike a Kanade má takmer každý v garáži trenažér, zdokonaľuje potrebné zručnosti. Správny návyk sa dostane pod kožu ustavičným opakovaním – a upevňuje sa. Američania, Kanaďania Švédi i Fíni v plnej rýchlosti zvládajú náročné situácie. Osvojenie si nových dynamických stereotypov trvá dva-tri mesiace – kým vytlačia staré,“ približuje Šupler.

„Vždy som rád pracoval s mladými, ochotne im odovzdám svoje poznatky – aj ich trénerom. Aj oni sa majú možnosť pýtať, diskutovať, konzultovať. Črtá sa spolupráca i s ďalšími klubmi. Chcem pomôcť slovenskému hokeju, hráčom a klubom, ktoré o konzultáciu majú záujem. Mám stále veľa chuti a energie, nechcem sedieť doma. Nejde mi o kontrolu či nebodaj kritiku, ale o to, aby hráč i mužstvo sa zlepšovali. V závere týždňa som v Poprade – v piatok sa v telocvični venujem štvrtákom a piatakom, v sobotu šiestakom a siedmakom, v nedeľu ôsmakom a deviatakom,“ vymenúva. Dianie na ľade Dukly z hľadiska pozorne sleduje Róbert Švehla, bývalý skvelý obranca, v súčasnosti predseda komisie mládeže hokejového zväzu.

„Je to niečo nové. Keď sa taký úspešný a skúsený tréner venuje mládeži, je to užitočné pre hráčov i trénerov. Julo sa u nás zameriava na mládež od siedmakov po dorast. Bude sledovať aj niektoré zápasy. Zhodnotí, čo bolo dobré, čo nie, na čo sa zamerať v tréningovom procese. Môže nám dať veľa, aby sme opäť vychovávali čo najviac reprezentantov. Spätná kontrola je dobrá, chceme byť konkurencieschopní – a nielen na Slovensku. Už registrujem ohlasy, že chlapci sa tešia na štvrtkové tréningy so Šuplerom,“ zdôrazní.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Július Šupler