Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Tybor: Hokeja mám dosť. Pri konzole uprednostňujem futbal

Tréner Vladimír Vůjtek sa o ňom vyjadril, že patrí k najlepším slovenským hráčom v Európe. Začiatok sezóny má ako z rozprávky.

17.10.2014 09:00
Radoslav Tybor Foto:
Radoslav Tybor.
debata (1)

Po dvanástich kolách kraľuje tabuľke produktivity (7+9) českej extraligy. „So spoluhráčmi z útoku sa hokejom bavíme. Diváci dokonca tvrdia, že už dlho nevideli podobnú formáciu,“ vraví útočník Pardubíc Radoslav Tybor (24).

V čom spočíva vaša bodová produktivita?
Veľkú zásluhu na tom majú spoluhráči z útoku – Lukášovia Radil a Nahodil. Všetci traja sme kvalitní korčuliari, ktorí si vedia na ľade vyhovieť.

Čo hovoríte na svoju súčasnú formu?
So spoluhráčmi z útoku sa bavíme hokejom. Sú na nás pozitívne ohlasy. Diváci dokonca tvrdia, že už dlho nevideli podobnú formáciu. Sme len v úvode sezóny a dôležité bude udržať si formu aj naďalej.

Venujú súperi zvýšenú pozornosť vašej formácii?
Zo zápasu na zápas to máme náročnejšie. Potvrdilo sa to aj v tom poslednom s Plzňou (3:2). Súper výborne bránil stredné pásmo a zameriaval sa najmä na náš útok. O to som radšej, že som minútu pred koncom prihral na víťazný gól.

S kým si v kabíne najviac rozumiete?
Nie sme rozdelení podľa národností. Tvoríme výbornú partiu a to je základ našich úspechov. V súkromí trávim najviac času so Slovákmi – Tomášom Marcinkom či Tomášom Halászom.

Po minuloročnej úspešnej sezóne ste mali ponuky z iných súťaží. Prečo ste sa rozhodli ostať v Pardubiciach?
Žiadna z ponúk ma nezaujala natoľko, aby som odišiel. Už som sa tu udomácnil a som spokojný. Ľudia v Pardubiciach žijú hokejom. Už niekoľko hodín pred stretnutím je ich v meste vidieť so šálmi a dresmi. Diváci nás podporujú vo veľkom počte. Najmä kvôli nim som tu ostal.

V zmluve máte klauzulu, že v prípade zahraničnej ponuky môžete odísť. Môže sa tak stať už v tejto sezóne?
Sezóna je ešte dlhá a môže sa stať čokoľvek. Momentálne som hráčom Pardubíc a urobím všetko pre ich úspech.

Ktorú súťaž by ste si chceli v budúcnosti vyskúšať?
V súčasnosti každého láka KHL, mňa nevynímajúc. Je to najlepšia liga v Európe. Som mladý, kariéru mám pred sebou, tak snáď si ju raz zahrám.

Zvýšila vám sebavedomie aj účasť na svetovom šampionáte v Minsku 2014?
Každému hráčovi podobná skúsenosť pomôže. Mrzí ma len, že som pre črevné ťažkosti nemohol odovzdať maximum. Od novej sezóny však každý začína opäť od nuly.

Premiéru na majstrovstvách sveta ste si odkrútili až na piaty pokus. Prečo?
Dovtedy som pôsobil v Dukle Trenčín a nemal som požadovanú výkonnosť. V reprezentácii som bol takpovediac do počtu. Po prestupe do Pardubíc som sa začal cítiť na ľade lepšie a stúpla mi výkonnosť. Odzrkadlilo sa to aj v národnom tíme.

V čom ste po prechode do Čiech urobili najvýraznejší pokrok?
Na Slovensku som sa dostal aj do šiestich šancí za zápas. V českej lige to nehrozí. Je vyspelejšia, treba tu viac korčuľovať. Zlepšil som sa po taktickej stránke a celkovo sa viac preladil na medzinárodný hokej.

V budúcom roku sa majstrovstvá sveta uskutočnia v Česku. Je to motivácia navyše?
Naposledy sa veľa hráčov ospravedlnilo. Dostať sa do záverečnej nominácie nebude jednoduché. O šampionát v Česku bude u slovenských fanúšikov veľký záujem. Tým, že tu pôsobím, mám o motiváciu postarané. Až čas a aktuálna forma ukážu, kto sa tam prebojuje.

Za mesiac september ste sa ocitli v šesťčlennej nominácii o najlepšieho európskeho hokejistu. Ako ste to vnímali?
Priznám sa, že najprv som to ani nezaregistroval. Až mamina mi napísala, že niečo také existuje. Neskôr mi to pripomenuli aj spoluhráči. Potešilo ma to.

Aké ciele máte v aktuálnej sezóne?
V Pardubiciach sú vždy najvyššie. Treba ísť krôčik po krôčiku, ešte nie sme ani v play off. A tam už sa začína nová súťaž.

Kde najradšej relaxujete?
Najradšej som doma pred televíziou, kde sa rád odreagujem pri hernej konzole. Hokeja mám dosť počas sezóny, tak pri hraní uprednostňujem futbal. Väčšinou si vyberám Bayern Mníchov, ktorý je mojím obľúbeným tímom.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Radoslav Tybor