Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Od Paľa som sa učil hrať hokej, spomína Yan Stastny

S Pavlom Demitrom sa v drese St. Louis nikdy nestretol, no napriek tomu ho dobre pozná. Keď mal Yan Stastny štrnásť, hrával s vychádzajúcou hviezdou Blues na dvore futbal.

21.08.2014 17:54
Yan Stastny Foto: ,
Yan Stastny z mužstva St. Louis Blues Alumni (vpravo)počas exhibičného duelu medzi Slovak Stars - St. Louis Blues Alumni na počesť pred necelými tromi rokmi tragicky zosnulého Pavla Demitru.
debata

„Paľo bol super človek. Nie je jednoduché na neho spomínať, keď si uvedomíte, že už nie je medzi živými. No zároveň musím priznať, že sa mi takýto spôsob spomienky na neho veľmi páči. Na zápas v Poprade prišlo veľa ľudí a videli super exhibičný zápas. Asi to nemohlo byť lepšie,“ priznáva Stastny po prvom z trojice spomienkových zápasov na počesť niekdajšej osobnosti zámorských klzísk. Odohral ho v drese St. Louis Blues Alumni a od druhej tretiny nastupoval v jednej formácii s otcom Petrom Šťastným.

Už v piatok v Trenčíne by sa k nim mal pridať aj Yanov mladší brat Paul, ktorý v lete podpísal lukratívny štvorročný kontrakt na 28 miliónov dolárov práve s Blues.

„Prvé sa mi v súvislosti s Paľom vybaví, ako hrával tenis s mojou sestrou Kristínkou. Na tvári mal široký úsmev a neustále behal zľava doprava. Futbal sme hrávali tak často, že si už ani presne nepamätám s kým všetkým som hral,“ usmeje sa a pokračuje:

„Bolo vidieť, že Paľo si život užíva. Patril do našej rodiny. Každý Slovák, ktorý prišiel do St. Louis mal u nás doma otvorené dvere, aby prišiel na obed či večeru. Práve Paľo bol v tíme najdlhšie a tak sa popri nás najčastejšie pohyboval.“ Rozpráva obstojne po slovensky, len sem-tam si vypomôže anglickým slovíčkom.

Tridsaťjedenročný útočník, ktorý odohral v NHL v drese Edmontonu, Bostonu a St. Louis spolu 91 stretnutí a trikrát reprezentoval USA na majstrovstvách sveta, vždy obdivoval svojho legendárneho otca, no medzi jeho vzory patril aj Demitra.

„Keď skončil otec s kariérou začal som si viac všímať aj iných hráčov, napríklad Petra Forsberga. Paľo sa stal po príchode do St. Louis okamžite jedným z najlepších hráčov tímu. Vynikal spoločne s Tkachukom a Weightom. Keďže sme vtedy celá rodina žili v St. Louis, pozorne som si ho všímal. Sledoval som, kde sa na ľade pohybuje, čo robí s pukom a čo bez neho. Učil som sa od neho, ako hrať hokej,“ prezrádza center, ktorý ostatné tri sezóny strávil v Norimbergu.

Zatiaľ ešte nevie, kde bude hrať v budúcom ročníku. „Po sezóne mi operovali koleno a až teraz začínať korčuľovať. Dúfam, že koleno bude fungovať, ako má a niečo si nájdem,“ vraví.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Pavol Demitra #St. Louis Alumni #Yan Stastny