Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Brno zažíva malé Nagano, vraví Kováčik

Zlín alebo Brno? Morava sa teší na veľký hokejový súboj vo finále českej extraligy. "Je to bomba - náš postup do finále i derby. Obe mestá sú dosť blízko, čo zvyšuje vzájomnú rivalitu. Brno opäť prežíva náramný hokejový ošiaľ, bude to parádny sviatok. Také malé Nagano. Verím, že so šťastným koncom pre nás," prízvukuje 34-ročný Jozef Kováčik. V brnenskej Komete pôsobí tretí rok, patrí k pilierom v obrane.

16.04.2014 18:30
Jozef Kováčik Foto:
Jozef Kováčik.
debata

Brno v 2. minúte rozhodujúceho siedmeho zápasu semifinálovej série prehrávalo na ľade pražskej Sparty 0:2, avšak vyhralo 5:4. Čo spôsobilo obrat? Uvoľnenie, že už niet čo stratiť?
Nie som typ, ktorý by si hovoril, že nie je čo stratiť. Postup sme si chceli zabezpečiť v šiestom zápase, treťom na domácom ľade. Keď to nevyšlo, nerozhodilo nás to. V Prahe sme síce začali veľmi zle, no nechceli sme pripustiť, že by sme tam odohrali posledný zápas sezóny. V ďalšom priebehu sme na Spartu vyleteli, ukázali väčšie srdce. To rozhodlo. Postup sme si vychutnali s tisíckou našich najvernejších fanúšikov. Niečo úžasné, stálo to za to. A to je len predohra pred finálovými zápasmi.

Kedy ste vedeli, že víťazstvo vám už neunikne?
Až v poslednej stotine riadneho hracieho času! Domáci sa v úvode tretej tretiny dotiahli na rozdiel gólu. Tri sekundy pred koncom sa vhadzovalo buly v našom obrannom pásme. Kým nezaznie siréna, stať sa môže všeličo.

V minulej sezóne hralo Brno o záchranu, v tejto útočí na titul. Čo sa zmenilo?
Asi polovica tímu, prišli aj noví tréneri. Je to ako na hojdačke. V mojej prvej sezóne v Komete sme sa tiež dostali do finále, no podľahli sme Pardubiciam. Minulú sme začalio veľmi dobre, no potom nás prikvačila veľká kríza. O bod nám ušlo predkolo play off, hrali sme o záchranu. A teraz opäť o zlato!

Kto šéfuje kabíne?
Najmä kapitán Leoš Čermák. Keď je to nutné, sem-tam niečo povieme aj my, starší hráči. Partia v šatni je skvelá, verím, že zvládne aj posledný krok.

V nohách máte tuhú sedemzápasovú sériu. Nevzala vám veľa síl?
Toho sa nebojím, síl máme dosť. Pred sezónou sme absolvovali perfektnú prípravu, kondičného trénera máme z NHL. Dozerá na to, aby sme fyzicky vyzerali dobre. Nijakú únavu nepociťujem.

Zlín odohral v semifinále o zápas menej, začína doma. Opticky je vo výhode. Ako jej chce Kometa čeliť?
Aj proti Sparte, víťazovi základnej časti, sme prvé dva zápasy odohrali na jej ľade – a aj rozhodujci siedmy. V play off domáce prostredie až tak nezaváži. Finále však sľubuje veľkú vyrovnanosť: v základnej časti je bilancia vyrovnaná 2:2 na víťazstvá. Derby bude vypäté, také, ako má byť.

Zlín už český titul má, Brno ešte nie. Je to motív navyše?
Finále chce vyhrať každý, motivácia je obrovská u oboch tímov. Pred dvoma rokmi sme siahali na zlato. Nechcel by som zažiť ten skľučujúci pocit, keď gratulujete majstrovi. Aj preto si nadovšetko želám titul. Zaslúžia si ho aj naši diváci. Na domácich zápasoch nám utvárajú jedinečnú atmosféru. Neopakovateľnú, takú nezažijete v českej extralige nikde inde. Chystá sa také malé Nagano, finále budú diváci sledovať aj na veľkoplošnej obrazovke v meste. Radosť tu hrať.

Sledujete aj Nitru, odkiaľ ste odišli do Brna, vo finálovej sérii slovenskej extraligy?
Samozrejme! Najčastejšie som v kontakte s Tomášom Chrenkom. Povzbudzujeme sa navzájom. Nepatrí sa predbiehať, ale keby Nitra i Brno sa stali majstrami, tak by som bol asi najšťastnejší hokejista na svete. K slovenskému s bratislavským Slovanom by som pridal český. Chalanom z Nitry držím palce, veľmi im žičím titul.

Registrujete, že sa blíži Veľká noc?
(so smiechom) Vážne? V posledných troch rokoch som si ju veľmi neužil. Na šibačku nezabudnem, ale dôležitejší je teraz hokej. Váži, si, že ma rodina podporuje, vynahradím je to neskôr.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Kometa Brno #Jozef Kováčik