Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Mikula o Osvienčime: Mám úlohu ako vo Zvolene - zložiť súci tím

V minulej sezóne doviedol Peter Mikula hokejistov Zvolena k titulu v slovenskej extralige. Po veľkom úspechu prišlo nemilé prekvapenie - klub s ním nepredĺžil zmluvu.

29.12.2013 12:00
Zvolen, Košice Foto:
Peter Mikula po zisku titulu so Zvolenom.
debata

Zvolenský rodák preto prijal ponuku poľského klubu Aksam Unia Oświęcim. „Som tu spokojný, čo iné mi zostáva? Mám, čo mi osud nadelil,“ vraví na sklonku roka 58-ročný kouč.

V najvyššej poľskej súťaži bola dvojtýždňová výluka. Kedy bude liga pokračovať?
Verím, že po novom roku nabehne na normálny zápasový rytmus. Neodohrali sa len dve kolá, čo sa dá dobehnúť. Najbližšie má byť tretieho januára.

V čom je problém?
Zjednodušene: kluby vyčítajú šéfovi poľského hokeja, že zatiaľ nenašiel pre najvyššiu súťaž generálneho sponzora. V kríze sa ocitla aj Krynica, klub, ktorý tvoril základ poľskej reprezentácie. Nejakí hráči z neho už odišli, v súťaži bude zrejme pokračovať na amatérskej báze. Je to chúlostivá záležitosť, veľmi do nej nevidím a ani mi neprináleží ju hodnotiť. Pokiaľ viem, tak Poľský pohár, o ktorý hrajú prvé štyri tímy, sa cez víkend uskutoční. To naznačuje, že nastal pozitívny posun. Dva týždne sme len trénovali, cez sviatky sme si aspoň trochu oddýchli.

Aké úlohy ste dostali od vedenia Osvienčimu? Je s aktuálnym šiestym miestom spokojné?
Mojou hlavnou úlohou bolo stabilizovať káder, pracovať s mladými hráčmi. Situácia mi trochu pripomína vlaňajšiu sezónu vo Zvolene, keď som v mužstve, ktoré sa stalo majstrom, skĺbil mladosť so skúsenosťou. Očakáva sa, že postúpime do play off. Z deviatich tímov ide do nadstavbovej časti osem, čo by nemal byť problém.

Zvolen si voči vám splnil všetky záväzky?
Áno, to je v poriadku.

Odzrkadľuje šieste miesto kvalitu mužstva?
Do nového ročníka sme vstúpili dosť kostrbato. Popri dopĺňaní kádra som musel veľa pracovať na taktike, kondícii i technike. Po príchode pár slovenských hokejistov – Ivana Dorniča, Romana Tvrdoňa, Petra Barinku, Laca Gábriša – sme po novembrovej prestávke začali stíhaciu jazdu a približujeme sa k súperom pred nami. Vyhrali sme aj na ľade Tychy, vedúceho tímu súťaže. Dúfam, že nútená prestávka nás nepribrzdí.

Akú má najvyššia poľská súťaž úroveň?
Nepodceňoval by som ju, aj keď nedosahuje kvalitu slovenskej extraligy. Prvých šesť tímov by hralo o čelo slovenskej prvej ligy. Tychy, Jastrzebie, Sanok sú mestá, ktoré utvárajú hokeju dobré podmienky. Škoda, že Krynica, o ktorej sa hovorilo ako o poľskom suverénovi a mala vysoké ambície, sa rozpadla.

Ako je na tom Osvienčim?
Podobne ako niektoré slovenské extraligové kluby – niečo občas zaškrípe, no máme všetko, čo potrebujeme. Najdôležitejšie je, že výplaty prichádzajú pravidelne a načas.

Úprimne – ste spokojný, nemali ste o sezóne inú predstavu?
Možno mal, ťahá ma to aj do slovenskej extraligy, ale čo narobím? Moje ambície sú niekde inde, črtalo sa mi čosi iné, to však padlo. Trénujem tam, kde ma chceli, snažím sa odviesť čo najlepšiu prácu. Zmluvu mám do konca apríla, aj takáto skúsenosť sa mi zíde.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Osvienčim #Peter Mikula