Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Ktorá liga je druhá po NHL? KHL konkuruje švédska a švajčiarska

Trochu hokejovej polemiky neuškodí. Ktorá hokejová liga je po zámorskej Národnej hokejovej lige (NHL) druhá najlepšia?

09.12.2013 09:00
Andrej Šťastný, Tomáš Matoušek Foto: ,
Slovan doma držal krok s Petrohradom, favoritom KHL. Z gólu sa teší Andrej Šťastný (vľavo) a Tomáš Matoušek.
debata

V septembri 2008 vošla v Rusku do života Kontinentálna hokejová liga – aj so zámerom utvoriť konkurenčný protipól NHL. V septembri vstúpila do šiesteho ročníka, (takmer) automaticky sa o nej hovorí ako o druhej najkvalitnejšej hokejovej súťaži na svete. Oprávnene?

Lukratívna i náročná

„O tom vôbec nepochybujte. V náročnosti na cestovanie predstihne aj NHL. Na ceste za súperom prekonáte deväť časových pásiem, večer vás čaká zápas. Organizmus dostane poriadne zabrať. Keď som pôsobil v Rige, fanúšikovia, ktorí s nami leteli v lietadle, boli takí zmátožení, že ledva stihli začiatok stretnutia. Po návrate z výjazdu na ďaleký východ sa týždeň dávate dohromady,“ približuje tréner Július Šupler. Prostredie KHL dôverne pozná z päťročného pôsobenia.

O veľkej náročnosti pochybovať nemožno. Alois Hadamczik, tréner českej hokejovej reprezentácie, pridáva ďalšie významné plus. „KHL je druhá najlepšia liga, čo sa týka zárobkov. Pre niektorých hokejistov je ešte lukratívnejšia než NHL. Ale či je aj druhá najkvalitnejšia, to si netrúfam tvrdiť,“ podotýka.

KHL je pre hráčov, ktorí sa nevedia uchytiť v NHL, prípadne v nej pôsobili v najlepších rokoch a na sklonku kariéry už o nich nie je záujem, zárobkovým rajom. Dane sú v Rusku porovnaní s NHL podstatne nižšie, takže niektorí hokejisti, ktorí hrali aj v NHL, si v KHL neraz prilepšia. Má to logiku – ak chce KHL konkurovať zámoriu, musí hráčov zaplatiť. V tomto ročníku KHL je pre hokejistov nad 23 rokov minimálny plat okolo stotisíc eur. „Preto je o nadnárodnú ruskú súťaž medzi hráčmi najväčší záujem,“ vraví Richard Lintner, agent i hráč v jednej osobe.

Reprezentácie kontra súťaže

Nie všetky ukazovatele však hovoria v prospech KHL. Ak sa pozrieme na ligové súťaže cez výsledky reprezentácií na majstrovstvách sveta, prípadne na medzinárodných turnajoch, KHL výdatne konkuruje švédska, švajčiarska i fínska liga.

V tomto roku sa majstrami sveta stali Švédi. Z najvyššej domácej súťaže mali jedenásť hráčov, z NHL siedmich, z KHL piatich. Strieborní Švajčiari nemali z KHL ani jedného hokejistu, bronzoví Američania jedného. USA vo štvrťfinále uštedrili Rusom s výkvetom z KHL i s Ovečkinom debakel 8:3. Pred olympijským turnajom v Soči dostala organizátorská krajina varovanie, hokej má byť jedným z vrcholov Hier. Vladislav Treťjak, šéf ruskej hokejovej federácie, po svetovom šampionáte kritizoval úroveň KHL, navrhol znížiť počet legionárov. Prezident KHL Alexander Medvedev ho chce zvýšiť. Dve veľké osobnosti však pred Soči uzavreli názorové prímerie.

Iný príklad: Slovensko so šestnástimi reprezentantmi z KHL na nedávnom Nemeckom pohári skončilo posledné, podľahlo švajčiarskemu „béčku“ 0:3 (nebol v ňom ani jeden hráč zo strieborného tímu z MS 2013!).

„Porovnávať výsledky reprezentácií s klubovými súťažami celkom neobstojí. Spomeňte si na svetový šampionát 2000 v Petrohrade. Domáci Rusi s najväčšími hviezdami z NHL nepostúpili do štvrťfinále! Slováci s väčšinou hráčov zo slovenskej a českej extraligy získali striebro. Nikomu by však nenapadlo usudzovať, že spomenuté súťaže sú lepšie než NHL, lebo ruské hviezdy z nej zhoreli ako fakle. Hráčov nadštandardne platia kluby, hokejisti si podvedome dávajú pozor, aby sa na podujatiach reprezentácie nezranili. Viem o tom svoje z čias, keď som viedol národný tím. Entuziazmus a vysoká motivácia, túžba zdolať silnejšieho, neraz i šťastie obrátia prognózy naruby,“ oponuje Šupler.

„Švajčiarske mužstvá cestujú podstatne menej. Iná vec je, že tam dlhodobo a koncepčne veľmi dobre pracujú s mládežou. Už sa im to vracia,“ dodáva.

Švédi dávajú prednosť derby-zápasom

Švédske a fínske kluby zatiaľ odolávajú lákaniu KHL. Prvá lastovička z Fínska však už do nej letí. Od budúcej sezóny vstúpi do KHL helsinský Jokerit. Aj preto, že Hartwall Arenu, v ktorej hráva, vlastnia ruskí miliardári Gennadij Timčenko (prezident klubu SKA Petrohrad), Arkadij Rotenberg (prezident hokejového Dynama Moskva) a Boris Rotenberg (vicepreziden­t SKA).

„Trochu nás to prekvapilo. Vo Švédsku zatiaľ nijaký klub neprejavil záujem odísť do finančne náročnej KHL. Najvyššia švédska súťaž má dvanásť účastníkov, je výborne organizovaná. Nie som si istý, či by ruské mužstvá prilákali viac divákov. Možno dva-tri najzvučnejšie kluby, ale čo zvyšok? Oveľa príťažlivejšie než zápasy s Novokuzneckom či Jekaterinburgom sú pre Švédov derby-zápasy. Medzi klubmi je veľká rivalita, majú veľkú tradíciu i návštevnosť. Ak by nejaký klub chcel ísť do ruskej KHL, tak skôr z nižšej ligy. Chvíľu sa hovorilo o AIK Štokholm, ale to odznelo. Ani z hokejovej verejnosti neprišli podnety, aby nejaké mužstvo malo ísť do KHL. Kluby sú súdržné, prejavujú patriotizmus,“ informuje Tibor Gregor, Slovák na švédskom hokejovom zväze.

V súvislosti s tohtoročným titulom majstrov sveta podotkne, že Švédi mali na minuloročnom šampionáte silnejšie mužstvo s viacerými hviezdami, avšak vo štvrťfinále podľahli Česku. „V tomto roku najväčším favoritom na zlato neboli, o to viac sa z neho tešili. Na športe je úžasné, že je nevyspytateľný. Preto je taký krásny,“ zdôrazní.

Tréner slovenskej reprezentácie Vladimír Vůjtek pozná ruské hokejové prostredie veľmi dobre. Stal sa prvým trénerom-cudzincom, ktorý získal titul v ruskej lige (s Jaroslavľom v rokoch 2002, 2003). „Nie som si istý, či KHL je momentálne druhá najkvalitnejšia hokejová súťaž. Tým, že sa rozpína, jej úroveň stagnuje,“ vravel po návrate z Nemeckého pohára, možno aj pod dojmom sklamania z neúspešného vystúpenia jeho zverencov (jedno víťazstvo po samostatných nájazdoch, dve prehry a posledné 4. miesto).

Priemerná návštevnosť v sezóne 2012/2013
    Pokles/nárast  
  2011/12 2012/13 %
NLA 6 305 6 620 + 4,99
DEL 6 060 6 172 + 1,85
KHL 5 891 6 106 + 3.65
Elitserien 6 385 5 717 – 10,46
SM-Liiga 5 103 5 213 + 2,16
ČR 4 824 5 169 + 7,15
EBEL 3 606 3 547 – 1,64
SR 2 687 2 018 – 24,90

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #KHL #NHL #Tipsport extraliga #EBEL #Česká Tipsport extraliga #NLA #DEL #Elitserien #SM-Liiga