Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Hrať doma je vždy príjemné, vraví Špirko

Koncom februára ukončil bratislavský Slovan púť v jeho premiérovom ročníku KHL v 1. kole play off na štíte moskovského Dynama, neskoršieho šampióna. V prvý augustový deň (od 17.00) privítajú belasí v prípravnom zápase, prvom domácom, moskovský Spartak.

01.08.2013 08:00
Rastislav Špirko Foto:
Rastislav Špirko v drese Jekaterinburgu.
debata

V tíme, v ktorom pôsobili v uplynulých ročníkoch KHL viacerí Slováci, ostal v tomto jediný: 29-ročný univerzálny útočník Rastislav Špirko.

V závere minulej sezóny sa o vás zaujímal aj bratislavský Slovan. Čo spôsobilo, že ste sa upísali Spartaku?
Tieto záležitosti rieši môj agent. Povedal mi, že medzi záujemcami bol aj Slovan. Konkrétna ponuka však neprišla. Keď sa ozval moskovský Spartak, nemal som dôvod otáľať. Bol som rád, že budem pokračovať v Kontinentálnej hokejovej lige. V minulej sezóne ma Avtomobilist Jekaterinburg nechcel uvoľniť. Teším sa však, že prvý zápas odohráme práve proti Slovanu. Zavŕšime ním tvrdú prípravu, ktorú sme absolvovali v Maribore. Po nej sme dostali tri dni voľna, a tak dva dni ostanem doma.

Máte v Spartaku lepšiu zmluvu než v Avtomobiliste?
O niečo áno.

Bola príprava so Spartakom v niečom iná než predchádzajúce?
Ani nie. Všade je takmer rovnaká a vždy náročná. Základom sú behy a posilňovanie. Som rád, že ju máme za sebou a konečne prídu zápasy. Slovan má pred nami malý náskok, lebo jeden už odohral, no teraz ešte nejde o výsledok, ale pokúsime sa vyhrať. S Avtomobilistom sme v minulom ročníku oba zápasy so Slovanom prehrali, aj preto by ma výhra potešila. Hrať pred slovenskými fanúšikmi je pre mňa vždy príjemné, najmä keď v hľadisku bude aj moja rodina a známi.

Akú máte v mužstve pozíciu?
Podľa toho, čo mi povedal tréner Kanarejkin, budem hrať na krídle prvého útoku so Švédom Tomom Wandellom a Američanom Mattom Andersonom. Obaja sú momentálne zranení, a tak proti Slovanu nastúpim v treťom útoku. V Jekaterinburgu som hral centra, no dobre sa cítim aj na pravom alebo ľavom krídle.

Spartak patril vlani k najslabším tímom KHL, nepostúpil do play off. Aké má ambície v tomto ročníku?
Spartak má bohatú históriu, a tak prvoradou úlohou je postúpiť do vyraďovacej časti. K tomu chcem prispieť i ja svojimi výkonmi.

Už ste zažili v Moskve zápchy?
Ešte nie. V Moskve som bol zatiaľ len štyri dni, ako-tak som sa už zorientoval. Absolvovali sme lekárske prehliadky a po nich sme odcestovali na sústredenie do slovinského Mariboru. Ešte nemám ani vybavené bývanie. Chcem si ho nájsť vo štvrti Sokolniki – čo najbližšie k zimnému štadiónu.

debata chyba
Viac na túto tému: #slovan #KHL #Spartak Moskva #špirko