Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Otec Chára praje synovi i celému Slovensku olympijskú medailu

Štvrtým triumfom sa vyrovnal kamarátovi Mariánovi Hossovi. K Zlatému puku pre najlepšieho slovenského hokejistu v ročníku 2012/13 pridal Zdeno Chára aj Cenu Róberta Švehlu pre najlepšieho obrancu sezóny.

30.06.2013 12:20
chára starší Foto:
Ocenenie pre najlepšieho hokejistu Slovenska a najlepšieho obrancu sezóny prevzal otec Zdena Cháru Zděnek.
debata

Kapitán Bostonu sa pre povinnosti v zámorí nemohol zúčastniť na slávnostnom galavečere, za čo sa všetkým prostredníctvom telemostu ospravedlnil. "Blahoželám všetkým víťazom k úspešnej sezóne, Dominikovi Graňákovi k zisku Gagarinovho pohára, Mariánovi Hossovi a Michalovi Handzušovi k zaslúženému triumfu v boji o Stanleyho pohár. Chcem poďakovať všetkým, čo mi dali hlasy, rodine i fanúšikom. Dúfam, že tí si užili finále, na ktoré museli skoro vstávať,“ dodal Chára v telefonáte.

Obe trofeje preberal za syna otec Zděnek Chára, ktorý si pri tejto príležitosti zaspomínal na ťažké hokejové začiatky najvyššieho muža zámorskej NHL. „Celá rodina je na Zdenka veľmi hrdá. Napriek tomu, že ho niektorí tréneri odpísali, nikdy sa nevzdal. Dva roky sme trénovali doma v pivnici. Nedôveru iných dokázal premeniť v obrovskú ctižiadostivosť a cieľavedomosť, vďaka ktorým to dotiahol tam, kde je. V najťažších okamihoch nám pomohli najmä Jindřich Novotný, Ján Gajdošík a Pavol Bratranec,“ vraví Chára senior.

Opora Bruins Chára má vo svojej zbierke mnoho individuálnych trofejí, dve strieborné medaily z majstrovstiev sveta a s Bostonom vyhral pred troma rokmi prestížny Stanleyho pohár. Podľa otca mu už chýba len jediné. „Získal hádam všetky trofeje, ktoré existujú. Chýba už len olympijská medaila, nielen pre neho, ale pre celé Slovensko. Verím, že sa to chlapcom v Soči podarí, veľmi by som im to doprial,“ dodáva Zdeněk Chára.

Akú hodnotu má pre Cháru juniora Zlatý puk? „Veľkú. Veľmi si toto ocenenie váži, lebo na Slovensku je stále niekoľko vynikajúcich hokejistov, ktoré túto krajinu skvele reprezentujú v NHL či na majstrovstvách sveta,“ vysvetľuje hrdý otec.

Chára ma 36 rokov, ale na koniec kariéry údajne ešte nemyslí. "Kdeže, na túto tému sme sa ešte nebavili. Zdeno bude hrať minimálne do štyridsiatky. A čo bude po tom, je zatiaľ vo hviezdach,“ usmieva sa Chára starší.

Jeden plán však jeden z najlepších obrancov NHL predsa len má. Po skončení kariéry začne písať knihu. "Dlhé roky mu zbieram podklady. Zdeno by na veľa vecí zabudol a tak chcel mať istotu. Nanešťastie ma pred polrokom vytopilo a povodeň zničila aj materiály, ktoré som šestnásť rokov poctivo odkladal,“ priznal Chára.

debata chyba