Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Boris Valábik: Chcem hrať. Je druhoradé, kde

Smola ho neopúšťa. Jedna operácia strieda druhú. Vlani v lete podpísal Boris Valábik dvojcestnú zmluvu s Pittsburghom a tešil sa, že sa po dvoch rokoch plných zdravotných problémov naplno vráti do NHL. Trápenie však pokračovalo a dvadsaťšesťročný obranca odohral v sezóne len tri zápasy za farmu Penguins vo Wilkes-Barre. Zvyšok ročníka premaródoval.

14.07.2012 09:30
Boris Valábik Foto: ,
Boris Valábik s brankárom Ondřejom Pavelcom.
debata

„Pomaly som už rozmýšľal, že sa na všetko vykašlem. Veď za tri roky som absolvoval šesť alebo sedem operácii. Našťastie nemám čo iné robiť a hokej ma stále baví. Len pred troma týždňami som začal opäť korčuľovať. Asi potrebujem zmeniť prostredie,“ tvrdí odchovanec nitrianskeho hokeja.

Situáciu pred vlaňajším kempom Penguins mu skomplikovalo problémové ľavé koleno. Po dvoch operáciách z minulosti sa musel podrobiť ešte jednej artroskopii, pri ktorej mu ho vyčistili. Na ľad sa tak dostal až koncom októbra, keď sa pripravoval spoločne so zranenými hráčmi Penguins na čele s kapitánom Sidneym Crosbym. ,,Bolo mi jedno, kto je so mnou na ľade. Tešil som sa, že nemusím korčuľovať sám a mám si s kým prihrať," smeje sa Valábik.

Poctivo pracoval, aby sa čo najskôr zapojil do zápasového diania. No všetko nasadenie nakoniec vyšlo navnivoč. „Poslali ma na farmu, odohral som tri zápasy a opäť som šiel pod nôž. V zápästí sa mi potrhali väzy a musel som na plastiku. V tom najnevhodnejšom čase,“ vysvetľuje.

Po sezóne vypršala niekdajšej desiatke draftu zmluva s Pittsburghom a čo bude ďalej zatiaľ nevie. „Vo štvrtok som hovoril s agentom, nejaké rozhovory prebiehajú. Zatiaľ sa však do ničoho nehrniem. Nechcem, aby to dopadlo ako minulý rok. Návrat do zámoria považujem za menej pravdepodobný, na farmu sa mi už nechce. Skôr si myslím, že sa vrátim do Európy. Prioritou je jednoznačne zdravie. Kde budem pôsobiť je druhoradé. Chcem mať opäť radosť z hokeja a hrať bez bolestí. Tri roky som také niečo nezažil,“ priznáva Valábik.

Ak sa mu začnú vyhýbať zdravotné problémy, o hokejovú budúcnosť sa neobáva. „Verím, že sa ešte dostanem do fazóny, akú som mal pred rokmi v Atlante,“ nestráca nádej účastník majstrovstiev sveta 2009 vo Švajčiarsku.

debata chyba