Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Zlatý puk získal tretí raz v kariére Chára

Najlepším hokejistom Slovenska v sezóne 2011/2012 sa stal obranca Zdeno Chára. Kapitán tímu Boston Bruins a slovenskej reprezentácie dostal svoj tretí absolútny Zlatý puk v kariére na sobotňajšom slávnostnom galavečere v bratislavskom hoteli DoubleTree by Hilton.

30.06.2012 21:20
Zdeno Chára Foto:
Najlepší hokejista v sezóne 2011/2012 a najlepší obranca Zdeno Chára.
debata (1)

Chára je na slovenskom tróne druhý rok v rade, premiérove ocenenie získal v roku 2009. Od roku 2006 získali Zlatý puk pre najlepšieho hokejistu Slovenska iba trenčianski odchovanci Chára a Marián Hossa.

Zdeno Chára ako kapitán slovenskej reprezentácie priviedol tím Vladimíra Vůjtka na svetovom šampionáte v Helsinkách k nečakaným strieborným medailám. V desiatich zápasoch 35-ročný rodák z Trenčína nazbieral 4 body (2+2), ako jediný Slovák sa strelecky presadil vo finále proti Rusku. Jeho Bostonu sa nepodarilo obhájiť vlaňajší triumf v Stanleyho pohári. Chára v 81 stretnutiach základnej časti NHL strelil 12 gólov a pridal 40 asistencií, na jeho konte bolo aj 33 plusových bodov. V play-off v sérii s Washingtonom v siedmich zápasoch strelil 1 gól a pridal 2 asistencie. Za svoje výkony v zámorí sa dostal do nominácie na Norrisovu trofej pre najlepšieho obrancu, v ankete skončil napokon tretí.

„Ťažko hovoriť o tom, že som sa stal kráľom hokejovej sezóny. Na Slovensku máme vynikajúcich hokejistov a pre mňa je veľká časť stať sa víťazom tejto ankety. Veľmi si to vážim. "Konkurencia je veľmi veľká. Síce tých hokejistov máme v zámorí pomenej v porovnaní s minulosťou, ale všetci sú veľké osobnosti a veľmi dôležitý pre svoje mužstvá. Snažil som sa hrať čo najlepšie, urobiť svoju prácu a odovzdať všetko pre tím,“ povedal Zdeno Chára a doplnil: „Stále sa tešíme z toho, čo sa podaril v Helsinkách. Dúfajme, že aj v budúcnosti dosiahneme podobné výsledky“.

Ten ako kapitán slovenskej reprezentácie priviedol tím Vladimíra Vůjtka na svetovom šampionáte v Helsinkách k nečakaným strieborným medailám. V desiatich zápasoch 35-ročný rodák z Trenčína nazbieral 4 body (2+2), ako jediný Slovák sa strelecky presadil vo finále proti Rusku. S jeho štartom na MS to pritom po skončení sezóny v NHL nevyzeralo optimisticky, keďže záver play-off absolvoval so zašitým zraneným nosom. „Prísť reprezentovať po zraneniach v NHL by som nenazýval hrdinské. Boli to také zranenia, s ktorými sa dá hrať. Ako sa hovorí, bolo ďaleko od srdca. Hokejisti sú tvrdí chlapi, sme na zranenia zvyknutí a s tými menšími rátame. Nemal som našťastie zranené ani ruky ani nohy,“ poznamenal Zdeno Chára.

Jeho Bostonu sa nepodarilo obhájiť vlaňajší triumf v Stanleyho pohári. Chára v 81 stretnutiach základnej časti NHL strelil 12 gólov a pridal 40 asistencií, na jeho konte bolo aj 33 plusových bodov. V play-off v sérii s Washingtonom v siedmich zápasoch strelil 1 gól a pridal 2 asistencie. Za svoje výkony v zámorí sa dostal do nominácie na Norrisovu trofej pre najlepšieho obrancu, v ankete skončil napokon tretí. „Každú cenu si vážim, nech ju dostanem kdekoľvek. Je veľmi ťažké už len dostať sa do trojice nominovaných na Norrisovu trofej. Trochu ma mrzí, že som ju tento rok nezískal, pretože sa pokúšať to získať druhýkrát. Verím, že sa mi to ešte podarí. Stále budem tvrdo pracovať a snažiť sa čo najviac,“ poznamenal skúsený obranca.

Obrancovia sa v hodnotení Zlatého puku presadili doteraz štyrikrát. Okrem Cháru (2009, 2011, 2012) sa to podarilo už len Ľubomírovi Višňovskému (2005). V historickej tabuľke kraľuje Marián Hossa so štyrmi úspechmi (2006, 2007, 2008, 2010), po tri triumfy zaznamenali Miroslav Šatan (2000, 2001, 2004) a Peter Bondra (1998, 2002, 2003). Zatiaľ raz túto trofej získal aj Pavol Demitra (1999).

Chára dostal v hlasovaní odborného kolégia 180 bodov a suverénne vyhral pred brankárom Jánom Lacom (97 bodov) a útočníkmi Mariánom Gáboríkom (87), Miroslavom Šatanom (66) a Mariánom Hossom (54).

Chára si zo sobotňajšieho slávnostného galavečera odniesol dve ocenenia, keď ho vyhlásili aj za najlepšieho obrancu. Túto anketu, ktorej víťaz získal premiérovo aj Cenu Róberta Švehlu, vyhral vyše dvojmetrový hokejista už šiestykrát. Predtým ju ovládol v rokoch 2004, 2006, 2009, 2010 a 2011. História ankety pozná len troch víťazov v kategórii defenzívnych korčuliarov, okrem Cháru vyhral osemkrát Ľubomír Višňovský a raz Róbert Pukalovič.

Premiérovú Cenu Vlada Dzurillu pre najlepšieho brankára získal predovšetkým za výkony na majstrovstvách sveta Ján Laco. Gólman HC Lev Poprad predstihol víťaza posledných dvoch ročníkov Jaroslava Haláka zo St. Louis.

Po ročnej pauze sa najlepším útočníkom stal Marián Gáborík. Hráč New York Rangers získal druhé slovenské individuálne ocenenie v kariére. V hlasovaní zdolal o 23 bodov Mariána Hossu, ktorý si na jubilejné 10. prvenstvo v niektorej z ankiet bude musieť ešte minimálne rok počkať.

Najlepším trénerom sezóny sa podľa očakávania stal kormidelník reprezentácie SR Vladimír Vůjtek. Umožnil mu to zmenený štatút ankety, keď hlasy mohli dostávať aj tréneri zo zahraničia pôsobiaci pri slovenských tímoch. Za najlepšieho hráča do 20 rokov vyhlásili Tomáša Jurča, ktorý získal Cenu Pavla Demitru. Cenu Juraja Okoličányho pre najlepšieho rozhodcu si odniesol Bratislavčan Vladimír Baluška.

Najlepší tréner za rok 2012 Vladimír Vůjtek.
Vladimír Vůjtek Najlepší tréner za rok 2012 Vladimír Vůjtek.

Už pred slávnostným vyhlásením boli známe mená členov All-Star tímu Tipsport extraligy. Do elitnej šestky najvyššej súťaže sa dostali brankár Branislav Konrád, obrancovia Ivan Švarný a Ján Tabaček a útočníci Žigmund Pálffy, Miroslav Šatan a Libor Hudáček.

Najlepší hokejista SR: 1. Zdeno Chára (Boston Bruins) 180 bodov, 2. Ján Laco (HC Lev Poprad) 97, 3. Marián Gáborík (NY Rangers) 87, 4. Miroslav Šatan (Slovan Bratislava) 66, 5. Marián Hossa (Chicago Blackhawks) 54.
Ďalšie poradie: Andrej Sekera, Tomáš Kopecký, Michal Handzuš, Dominik Graňák, Jaroslav Halák, Tomáš Záborský, Ľubomír Višňovský, Žigmund Pálffy, Juraj Mikúš, Libor

Najlepší hráč do 20 rokov – Cena Pavla Demitru: 1. Tomáš Jurčo (St. John) 84 bodov, 2. Marko Daňo (Dukla Trenčín) 63, 3. Matúš Chovan (HC Košice) 29.
Ďalšie poradie: Martin Marinčinn, Richard Mráz, Tomáš Matoušek, Marek Tvrdoň, Martin Gernát, Marek Hrivík, Martin Reway, Juraj Šimboch.

Najlepší brankár – Cena Vladimíra Dzurillu: 1. Ján Laco (HC Lev Poprad) 117 bodov, 2. Jaroslav Halák 75, 3. Peter Hamerlík 22.
Ďalšie poradie: Ján Lašák, Rastislav Staňa, Július Hudáček, Branislav Konrád, Peter Budaj, Marek Laco, Jaroslav Janus.

Najlepší obranca – Cena Róberta Švehlu: 1. Zdeno Chára (Boston Bruins) 112 bodov, 2. Andrej Sekera (Buffalo Sabres) 71, 3. Dominik Graňák (Dinamo Moskva) 35.
Ďalšie poradie: Ľubomír Višňovský, Andrej Meszároš, Ivan Baranka, Dušan Devečka, Michal Sersen, Michal Grman.

Najlepší útočník – Cena Jozefa Golonku: 1. Marián Gáborík (New York Rangers) 84 bodov, 2. Marián Hossa (Chicago Blackhawks) 61, 3. Miroslav Šatan (Slovan Bratislava) 44.
Ďalšie poradie: Tomáš Kopecký, Michal Handzuš, Žigmund Pálffy, Tomáš Záborský, Libor Hudáček, Juraj Mikúš, Peter Sivák.

Najlepší tréner – Cena Ladislava Horského: 1. Vladimír Vůjtek (Slovensko „A“) 102 bodov, 2. Ernest Bokroš (SR „18“ a SR „20“) 58, 3. Peter Oremus (HK 36 Skalica) 40.
Ďalšie poradie: Július Šupler, Jan Neliba, Miroslav Ihnačák, Milan Jančuška, Róbert Kaláber, Peter Mikula, Milan Staš, Jerguš Bača, Ladislav Spišiak.

Najlepší rozhodca – Cena Juraja Okoličányho: 1. Vladimír Baluška 78 bodov, 2. Miroslav Valach, 3. Milan Novák 28.
Ďalšie poradie: Peter Jonák, Juraj Konc, Daniel Konc, Jozef Kubuš, Róbert Müllner, Peter Lokšík.

All Stars Tipsport Extraligy 2011/2012: Branislav Konrád (HC Slovan Bratislava, 25 bodov) – Ivan Švarný (HC Slovan Bratislava, 22), Ján Tabaček (HC Košice, 18) – Žigmund Pálffy (HK 36 Skalica, 35), Miroslav Šatan (HC Slovan Bratislava, 35), Libor Hudáček (HC Slovan Bratislava, 21)

Predchádzajúci víťazi v hlavnej kategórii ankety o najlepšieho hokejistu SR:
Najlepší hokejisti Slovenska:
1994 Oto Haščák
1995 Peter Šťastný
1996 Jaromír Dragan
1997 Zdeno Cíger

Víťazi ankety Zlatý puk
1998 Istropolis, Bratislava Peter Bondra
1999 Holiday Inn, Bratislava Pavol Demitra
2000 Forum, Bratislava Miroslav Šatan
2001 Istropolis, Bratislava Miroslav Šatan
2002 Divadlo Andreja Bagara, Nitra Peter Bondra
2003 Istropolis, Bratislava Peter Bondra
2004 NTC, Bratislava Miroslav Šatan
2005 Crowne Plaza, Bratislava Ľubomír Višňovský
2006 Crowne Plaza, Bratislava Marián Hossa
2007 SND,Bratislava Marián Hossa
2008 Historická budova SND, Bratislava Marián Hossa
2009 Steel Arena, Košice Zdeno Chára
2010 Hotel Bonbón, Bratislava Marián Hossa
2011 Hotel Bonbón, Bratislava Zdeno Chára
2012 Hotel DoubleTree by Hilton, Bratislava Zdeno Chára

Hlasy laureátov
Ján Laco (najlepší brankár – cena Vladimíra Dzurillu): „Chcem sa poďakovať za toto ocenenie, veľmi si to vážim. Po sezóne, ktorú mám za sebou, bolo striebro nádherné vyvrcholenie. Je to úžasné a veľmi si to užívam. Peťo Hamerlík a Jaro Halák boli dobrá konkurencia. Som vďačný, že som to dostal ja.“

Marián Gáborík (najlepší útočník – cena Jozefa Golonku): „V prvom rade gratulujem strieborným chlapcom za vynikajúcu reprezentáciu Slovenska, ktorí všetkým ukázali, že patríme do svetovej špičky. Veľmi si toto ocenenie vážim. Chcel by som tak poďakovať svojim spoluhráčom, fanúšikom a najbližším, ktorí pri mne počas celej sezóne stáli.“

Vladimír Vůjtek (najlepší tréner – cena Ladislava Horského): „Za túto cenu vďačím celému kolektívu, ktorý vybojoval strieborné medaily. Pre mňa je to veľká časť, stal som sa trénerom už tretieho štátu. Je to pre mňa veľký úspech.“

Vladimír Baluška (najlepší rozhodca – cena Juraja Okoličányho): „Veľmi ma teší táto cena. Celú sezónu sa pripravujem celú sezónu, aby moje výkony vrcholili medzi najlepšími hráčmi na majstrovstvách sveta. Tam sú všetky súboje veľmi prestížne.“

Tomáš Jurčo (najlepší hráč do 20 rokov – cena Pavla Demitru): „Veľmi si túto cenu vážim, je to veľmi pekný začiatok mojej kariéry. Určite by som tu nestál, keby nebolo mojej rodiny. Stáť na pódiu so Zdenom Chárom a Mariánom Gáboríkom, ktorých som mohol doteraz len obdivovať a sledovať v telke, to je neopísateľný pocit. Som veľmi rád, že sa mi to podarilo.“

Zdeno Chára (Boston Bruins)
Dátum narodenia: 18. marca 1977 v Trenčíne (35 rokov)
Výška/hmotnosť: 205 cm, 118 kg
Doterajšie kluby: Dukla Trenčín, Sparta Praha (ČR), Prince George (WHL), New York Islanders (NHL), Kentucky (AHL), Lowell (AHL), Ottawa Senators (NHL), Färjestad BK (Švéd.), Boston Bruins (NHL).
Post: obranca.
Draft do NHL: v 3. kole (56. miesto) v roku 1997 – New York Islanders
Doterajšie úspechy: držiteľ Norrisovej trofeje pre najlepšieho obrancu sezóny 2008/09 v NHL, víťaz Stanleyho pohára 2011, strieborný medailista z MS 2000 a 2012, víťaz hodnotenia +/- bodov v základnej časti NHL 2011, držiteľ Ceny Marka Messiera za líderské schopnosti 2011, držiteľ absolútneho Zlatého puku pre najlepšieho slovenského hokejistu 2009, 2011 a 2012, šesťkrát člen All-Star tímov sezóny v NHL (2004 a 2009 prvý tím, 2006, 2008, 2011 a 2012 druhý tím), držiteľ Zlatého puku pre najlepšieho slovenského obrancu v rokoch 2004, 2006, 2009, 2010, 2011 a 2012, muž s najtvrdšou strelou v Zápasoch hviezd NHL 2007, 2008, 2009, 2011 a 2012.
Reprezentácia SR: 72 zápasov – 7 gólov.
Štatistiky v NHL – základná časť: 1007 zápasov, 137 gólov, 322 asistencií, 459 bodov, 1471 trestných minút, play-off: 107 zápasov, 10 gólov, 29 asistencií, 39 bodov, 152 trestných minút.
Prierez kariérou: Do Ottawy ho New York Islanders vymenili v roku 2001 v rámci balíka za Alexeja Jašina. Ako hráč Senators sa po prvýkrát dostal do prvého All-Star tímu ročníka (2004) a zopakoval to aj v sezóne 2008/09. Celkovo trikrát bojoval o Norrisovu trofej pre najlepšieho obrancu, dostal ju až na tretí pokus (2009). V histórii NHL je najvyšším hráčom. V rokoch 2003, 2007, 2008, 2009, 2011 a 2012 si zahral v Zápase hviezd NHL a je držiteľom rekordu v rýchlosti strely v súťažiach zručností NHL (175,1 km/h). V roku 2011 ako druhý európsky kapitán klubu NHL v histórii dvihol nad hlavu Stanleyho pohár po triumfe s Bostonom.
Slovensko reprezentoval na siedmich svetových šampionátoch (1999, 2000, 2001, 2004, 2005, 2007 a 2012) a dvoch olympijských turnajoch (2006 a 2010). Chára je synom bývalého olympionika a neskôr trénera reprezentácie SR v zápasení Zdeňka Cháru. Venuje sa podpore detskej charitatívnej organizácie ‚Right to Play‘, ktorej hlavným cieľom je deťom v zaostalých krajinách prostredníctvom športu, hier a zábavy poskytnúť základné vzdelanie a pomôcť k získaniu hygienických návykov. Medzi jeho záľuby patrí cyklistika. V roku 2009 sa stal otcom dcéry Elliz Victorie.

Zdeno Chára.
Najlepší útočník Marián Gáborík.
+3Najlepší tréner za rok 2012 Vladimír Vůjtek.
1 debata chyba