Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Kanada velí hokejovému svetu, tvrdia v zámorí. V rebríčku je piata

Čakanie Kanady na titul majstra sveta v hokeji sa predĺžilo na päť rokov. Javorové listy sa leskli zlatom naposledy v roku 2007 v Moskve.

24.05.2012 09:00
Kanada, smútok Foto:
Sklamaní hokejisti Kanady.
debata (9)

Najčerstvejšiu medailu majú spred troch rokov, keď vo finále MS 2009 podľahli Rusku. Odvtedy reprezentácie zo zámoria neprešli na MS štvrťfinálovou bránou. V Helsinkách vyradili Kanadu Slováci, USA Fíni.

V kolíske hokeja však oficiálni predstavitelia tvrdia, že Kanada stále dominuje vo svetovom hokeji. Argumentujú, že z piatich najvýznamnejších podujatí, na ktorých hrali krajiny v najsilnejšom zložení, vyhrali tri: olympijské turnaje 2002, 2010, Svetový pohár 2004, Američania Svetový pohár 1996. Tímu z Európy patrí jeden primát: Švédsko vyhralo olympijský turnaj v Turíne 2006. Vidíte niekde Rusko? – pýtajú sa.

Netaja sa presvedčením, že napriek nelichotivým umiestneniam na svetových šampionátoch (pravidelne na nich chýbajú hokejisti, ktorí bojujú o Stanleyho pohár), stále velí hokejovému svetu. Zámorskí komentátori im však oponujú: ústup Kanady z čelných pozícií naznačujú aj majstrovstvá sveta do dvadsať rokov. Kanada v posledných troch ročníkoch nezískala titul, hoci sa šampionáty konali v zámorí. Vzali im ho Američania, Rusi a Švédi, pričom v predchádzajúcich dvoch zastavili kanadských mladíkov ruskí rovesníci.

„Je to prekvapujúce,“ hovorí Bob Nicholson, prezident Kanadskej hokejovej federácie. ,,Pozrite sa na štvrťfinále proti Slovensku alebo na minuloročné proti Rusku. Boli sme lepší, no prehrali sme. Stále máme najlepších hokejistov na svete. V porovnaní s inými súpermi sme mali v zostave najviac víťazov Stanleyho pohára i olympijských víťazov. Sami prejavili záujem reprezentovať. Tréneri takisto pracovali dobre. Napriek tomu musíme analyzovať, čo sa stalo," citujú média šéfa kanadského hokeja.

„Národné tímy z Európy hrajú proti Kanade od obrany. Nemôžeme hrať s vami rovnocenne, preto kladieme dôraz na obranu a snažíme sa urobiť čo možno najmenej chýb,“ naznačuje generálny manažér Kanady Kevin Lowe, čo počúva od súperov. Situáciu obracia na žart. „Nemôžeme vyhrať všetko. Mužstvo, ktoré vyhralo olympijský turnaj vo Vancouvri 2010, sa chystá potvrdiť svoj víťazný status v Soči 2014.“

Predchádzajúcim konštatovaním trochu predbehol dobu, no bodaj by mal pravdu. O uvoľnení hráčov NHL na olympijský turnaj v Soči sa v zámorí ešte nerozhodlo. Bude sa o ňom rokovať v súvislosti s novou kolektívnou zmluvou po skončení aktuálnej sezóny.

„Ak analyzujeme naše účinkovanie v Helsinkách, tak sme sa zdolali sami. V posledných siedmich minútach stretnutia proti Slovensku sme sa dopustili chýb, na aké sme hráčov upozorňovali v prechádzajúcom priebehu. Nemali sme tak hrať,“ uviedol pre médiá tréner Kanady Brent Sutter.

Komentátor prestížneho magazínu The Hockey News tiež spochybňuje úroveň majstrovstiev sveta. „Ide o podujatie, na ktorom nehrajú najlepší hráči na svete. A tí, ktorí sa rozhodli ísť, nie sú v najlepšej fyzickej kondícii. Tímy z Európy majú oveľa viac času na prípravu. Stačí, keď uvedieme, že v aktuálnej sezóne NHL tvoria Kanaďania 53,7 percent zo všetkých hráčov,“ argumentuje.

Bloger s menom Puck Daddy mu oponuje: „Ak neveríte, že titul majstra sveta nie je pre Európu dôležitý, tak si pozrite, ako fanúšikovia oslavovali úspech svojich tímov v Moskve, Bratislave, Helsinkách, ba i v Londýne. Pozdravujeme reprezentáciu Ruska a jej fanúšikov!“

Iste – každá líška si svoj chvost chváli. Aktuálny rebríček Medzinárodnej hokejovej federácie vedie Rusko – pred Fínskom, Českom, Švédskom, Kanadou a Slovenskom.

9 debata chyba